Czy wokal Dietera był w refrenach BS?

Miejsce, w którym możecie tworzyć sondy i ankiety. UWAGA - dyskusje na temat poszczególnych płyt i piosenek prowadzimy w tematach im poświęconych, tu jedynie głosujemy i komentujemy wyniki!
ODPOWIEDZ

Czy wokal Bohlena był w refrenach Blue System?

1. Tak, to oczywiste
12
92%
2. Nie, to wykluczone
1
8%

Liczba głosów: 13

Awatar użytkownika
Peter

Czy wokal Dietera był w refrenach BS?

Post autor: Peter »

Prosta piłka tak albo nie? Według mnie był i potrafię tą tezę obronić.
Awatar użytkownika
Karolek78

Re: Czy wokal Dietera był w refrenach BS?

Post autor: Karolek78 »

Oczywiście, że był w niektórych piosenkach. W większości refrenów jednak zamiast swojego głosu wykorzystywał głosy Rolfa i pozostałych chórzystów. Tylko, że nie wiem o czym tu dyskutować ;). Każdy słyszy jak jest i nie ma potrzeby 1548 dyskusji na ten temat ;).
Karolek78
Awatar użytkownika
Peter

Mi chodzi o coś innego czego nie sprecyzowałem. Chodzi o piosenki gdzie wiodącym głosem jest wokal Koehlera. Tam głosów według mnie jest więcej, tak jakby to odfiltorwać jak to zrobił Sussudio wyszedłby wokal Bohlena gdzieś w tle jako bacground ale według mnie był. Po prostu nie uwierzę, że Rolf samemu śpiewał refreny. Koronny dowód "Shame, Shame, Shame' i słowo let w refrenie.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

Rolf napewno tego sam nie robił. do końca Blue Systemowych płyt
.
Na pewno wiesz jak brzmią refreny w na pierwszej plycie BS WOAR.Do dziś jestem przekonana ze Dieter osobiście był wmieszany w hurki w refrenach na pozostałych jego Blue Systemowskich produkcjach, niestety nie ma dowodu konretnego by go skreślać ..Rolf robił co mógł, śpiewał nam ładnie jednak nie sądzę by by jego osoba była odpowiedzialna za to co słyszymy w refrenach BS
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Fajowe są wyniki tej ankiety. Posłuchajcie Engelberta, żeby wiedzieć, że Bohlen się jednak udzielał wokalnie częściej niż nam się to może wydawać. ;)
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Tyle wokół tego szumu i wątpliwości, a jednak wszyscy zgodnie sądzą że śpiewał jednak.
Ciekawe skąd się wzięła więc taka plota.Pewnie zasługa panów z Sib
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Jego głos by backgroundowy, nie słychać go wcale, a jestem jednak przekonany, że w tle był. Dlatego niech zamilczą ludzie którzy krytykują Bohlena, że rusza ustami w klipach. A swoją drogą co robią teraz Systemsi? To samo.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Peter pisze:Fajowe są wyniki tej ankiety. Posłuchajcie Engelberta, żeby wiedzieć, że Bohlen się jednak udzielał wokalnie częściej niż nam się to może wydawać. ;)
Ale chodzi o więcej piosenek niż tylko ta przytoczona niedawno przez jednego z użytkowników?
Było by dobrze odfiltrować innych wokalistów również.Jakie cuda przecież wychodziły z głosu"smerfa" w jednej piosence Medlocka.Czy te jego odwrócone słowa w Shooting Star.Ciekawe ile więcej mógł podobnych cudów wykombinować które zwyczajnie nie zostały dostrzeżone.
I LOVE DB AND TA!
Jacek Z.

Post autor: Jacek Z. »

Moim zdaniem pytanie można by spróbować postawić nieco inaczej - np. czy głos Dietera był w 80% utworów BS, czy raczej w 20%... Bo na przykład był na pewno w "Sorry Little Sarah", "Marvin's Song", "Good Night Marielin" - ale czy właśnie to brzmienie jego głosu tworzyło charakterystyczne brzmienie Blue System, czy może bardziej głos panów SiB czy tuzina (tuzinów?) innych wokalistów?...

Wczoraj zerknąłem sobie jednym okiem na jedną z gal sylwestrowych w TV (dzięki za życzenia Peter, mam nadzieję, że Tobie również ten Sylwester minął dobrze :) ) i zobaczyłem Kate Ryan. Nie wiedziałem, że ona tak potrafi śpiewać i mimo trochę "plastikowego" repertuaru jest obdarzona całkiem mocnym głosem. A mimo to gdzieś w głębi sceny, wśród muzyków, dyskretnie dośpiewywała jej inna dziewczyna o podobnej barwie wokalu (chwilami nawet lekko rozmijały się, jak to w warunkach koncertowych).

Więc czy radzenie sobie przez wokalistów bez wsparcia, zwłaszcza w warunkach nie-studyjnych (i nie playback/półplayback) w ogóle przy niektórych rodzajach muzyki (innej niż "Love Me Tender" czy jedna gitara i ognisko) wchodzi w grę? Są też oczywiście przypadki, że wokalista sam śpiewa główne partie i w studiu dogrywa do nich swoje własne chórki.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Wczoraj sama słuchałam Katy Perry
W refrenach ogólnie głosy są wzmacniane czyimiś chórkami, chyba w większości piosenek.By byłó trochę kontrastu i wzmocnienia.
Na pierwszym albumie BS Dietera wyraźnie słychać, potem to różnie bywało.
W poszczególnych piosenkach się da.
A Sibowie? Ich chórki bez Rolfa brzmią trochę inaczej ale jednak nadal istnieją.
Z Rolfem na pierwszym albumie w różnym natężeniu były miksowane tak że raz go słychać bardziej, raz mniej i podobnie mogło być z piosenkami BS.
Dieter mógł jednak być gdzieś tam w filtrowany, bo jeśli śpiewał zwrotki to co mu szkodzi refren przejechać.
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Był, refreny to nie tylko sam Rolf, zobaczcie tu śpiewa chyba sam:
ODPOWIEDZ