Piosenka - kolor?
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
Piosenka - kolor?
Może uznacie ten temat za śmieszny, ale po prostu chciałbym wiedzieć, czy tylko ja tak mam, czy też więcej osób ma takie skojarzenia. Otóż, czy niektóre piosenki nie kojarzą się Wam z kolorami? Dla mnie np. "zieloną" piosenką jest "Brother Louie" czy "Locomotion Tango", "czerwoną" "Cheri, Cheri Lady", niebieską "If I...". Nie potrafię tego w żaden sposób wytłumaczyć, po z niektórymi utworami tak mam 
Jak piszesz tak cię widzą.
-
Gość
U mnie skojarzenia z kolorami bardziej wiążą się z kolorami okładek niż z jakimiś innymi odczuciami, np utwory z płyty "Year Of The Dragoon" kojarzą mi się z ciemnymi kolorami z nocą, natomiast utwory z albumy "Victory" kojarzą mi się z niebieskim kolorem (wakacyjne piękne czyste niebo, woda). Jeśli chodzi o utwory, to na hasło "Brother Louie" widzę czerwień i czerń, co utwierdza mnie w przekonaniu że łaczy sie to tylko z okładkami 
-
Arek20
-
Przemo
- tanathos
Re: Piosenka - kolor?
cheri cheri Lady - czerwony
Geronimo's cadillac, sweet little sheila - zielony
you can win if you want - czarny
charlene - czerwony
locomotion tango - niebieski
doctor for my heart- żółty
Geronimo's cadillac, sweet little sheila - zielony
you can win if you want - czarny
charlene - czerwony
locomotion tango - niebieski
doctor for my heart- żółty
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
- Jasmine
Cóż, mi się chyba też piosenki kojarzą z kolorami okładek... Albo teledysków
Chyba nie ma tutaj na forum synestezyków, ciekawa jestem co oni by powiedzieli w tym temacie.
Chyba nie ma tutaj na forum synestezyków, ciekawa jestem co oni by powiedzieli w tym temacie.
- Karolek78
Bells of Paris - niebieski
Brother Louie - żółty
Locomotion Tango - brązowy
Cheri Cheri Lady - jasny szary (miejscami żółty)
Romantic Warriors - łososiowy
Brother Louie - żółty
Locomotion Tango - brązowy
Cheri Cheri Lady - jasny szary (miejscami żółty)
Romantic Warriors - łososiowy
Karolek78
-
Marcin87
Powiem tak; mnie z kolorami kojarzą się bardziej albumy niż konkretne piosenki. Przykładowo Albumy Blue System "Seeds Of Heaven" oraz "21st Century" nazywam czarnymi albumami; nie chodzi mi w tym przypadku o żaden kolor okładki lecz o to, że utwory tam zawarte mają takie mroczniejsze i poważniejsze brzmienie.ArCrack pisze:Może uznacie ten temat za śmieszny, ale po prostu chciałbym wiedzieć, czy tylko ja tak mam, czy też więcej osób ma takie skojarzenia. Otóż, czy niektóre piosenki nie kojarzą się Wam z kolorami?
- Gasolina91
One In A Million - ta piosenka, tytuł nasuwa mi kolor biały.
To moje najmocniejsze skojarzenie jeśli chodzi o dobór koloru do piosenki.
To moje najmocniejsze skojarzenie jeśli chodzi o dobór koloru do piosenki.
Point Of No Return
- atlantyda ;o)
- Członek TAFC Polska
Ja mam z kolei tak,że może nie konkretnie z kolorami ale z porą roku,możliwe,że jest to podyktowane tym w jakim okresie kupowałam dany album czy zdobyłam jakaś piosenkę. Czasami słysząc jakiś utwór kojarzę z daną sytuacją np. "Atlantis Is Calling" - zawsze będzie mi się kojarzyło z latem czyli kolorem słońca (żółty) i z Koncertem Życzeń w TVP właśnie w tym czasie ten utwór usłyszałam,a latem najczęściej puszczałam na full na Wildze postawionej na balkonie
.
Piosenki z albumu In The Middle Of Nowhere kojarzą mi się z zimowa porą,konkretnie śniegiem czyli - biały,wtedy to stałam w kolejce przy kiosku muzycznym by kupić tą kasetę.Podobnie z albumem BS "Obsession" kupionym zimowa porą
.
Piosenki z albumu In The Middle Of Nowhere kojarzą mi się z zimowa porą,konkretnie śniegiem czyli - biały,wtedy to stałam w kolejce przy kiosku muzycznym by kupić tą kasetę.Podobnie z albumem BS "Obsession" kupionym zimowa porą
- Peter
Ja tak zdecydowanie mam. "Cheri, Cheri Lady" kolor czerwony, BL kolor niebieski.
- MODERN JEANNE
Cheri, Cheri Lady zdecydowanie u mnie niebieski bo w teledysku dużo błękitu ale Sexy Sexy Lover czerwony , nie wiem czemu 
I LOVE DB AND TA!
- aleksandra227
- Członek TAFC Polska
A ja takie mam typy: "Cheri Cheri Lady" to mocno czerwony nie mylić w wiśniowym 
A "China in her eyes" to czarny,a "Sexy sexy lover" to kolor piasku od pustyni
A "China in her eyes" to czarny,a "Sexy sexy lover" to kolor piasku od pustyni
Nie wątp w swoje marzenia jeżeli nawet,to uwierz że Ci się uda. Thank you that you are Thomas Anders I love you for it.
- Peter
"China..." kolor zielony, YANA kolor czerwony. "Ready For The Victory" kolor niebieski, nie wiem czemu tak mam.
- MODERN JEANNE
China to w pomarańcz u mnie, kolor rozrywkowy, nietypowy.Kolor dzięki któremu w czasach PRl ludzie stali w kolejkach za pomarańczami bo to nie polskie i trudno dostępne.Z tym songiem jest podobnie jak chłopaki wypuścili się aż do tego kraju by nagrać teledysk , a YMH YMS w brązowy.Ten kolor kojarzy mi się ze stabilnością
YANA to która dokładnie?
YANA to która dokładnie?
I LOVE DB AND TA!