Taśmy demo Bohlena
- Sussudio
Taśmy demo Bohlena
Jeśli dobrze pamiętam, około 10 lat temu, na niemieckim Ebay'u pojawiło się kilka kaset które rzekomo miały być taśmami demo Bohlena.
Cena doszła do kilkuset euro, po czym aukcja zniknęła, a w raz nią wszelki ślad po kasetach.
Czy pamięta ktoś tą historię?
Wiecie może co stało się z tymi taśmami?
Cena doszła do kilkuset euro, po czym aukcja zniknęła, a w raz nią wszelki ślad po kasetach.
Czy pamięta ktoś tą historię?
Wiecie może co stało się z tymi taśmami?
Dieter Bohlen Królem Polski
- MODERN JEANNE
Re: Taśmy demo Bohlena
Pamiętam,czytałam o tym.Ja podejrzewam że to była jakaś ściema,zwykłe oszustwo.A mogę się spytać w jaki sposób zniknęła ta aukcja wymazana została z historii,czy przed końcem aukcji znikneła?
I LOVE DB AND TA!
- Sussudio
Pamiętam jak przez mgłę, wydaje mi się że po prostu przed końcem aukcji została zablokowana.
Poczytałem trochę i okazuje się że w 2006 również na Ebay'u pojawiła się kaseta z dziewięcioma piosenkami demo wykonywanymi przez Dietera.
Niestety, po tej aukcji również nie ma śladu.
Ja wiem czy ściema? Dieter kiedyś był bardzo produktywny, tłukł te piosenki masowo - pamiętam reportaż VIVY z lat 90, gdzie oprowadzał m.in. po swoim studio, pokazał pudełko wypełnione taśmami demo jak to wtedy powiedział "z ostatnich miesięcy".
Poczytałem trochę i okazuje się że w 2006 również na Ebay'u pojawiła się kaseta z dziewięcioma piosenkami demo wykonywanymi przez Dietera.
Niestety, po tej aukcji również nie ma śladu.
Ja wiem czy ściema? Dieter kiedyś był bardzo produktywny, tłukł te piosenki masowo - pamiętam reportaż VIVY z lat 90, gdzie oprowadzał m.in. po swoim studio, pokazał pudełko wypełnione taśmami demo jak to wtedy powiedział "z ostatnich miesięcy".
- MODERN JEANNE
No masz rację z tym że u niego walało się mnóstwo kaset bo nawet nie w tym jednym pokazywali.Jeśli dobrze pamiętam to na reportażu w którym SIB oskarżało Dietera o chórki pokazywali taśmy z nalepką demo, więc na pewno takie taśmy istnieją.
Tylko czy ta aukcja nie była oszustwem ,jeśli zaraz zniknęła a dem nikt nigdy nie udostępnił?
Ja dosłownie kilka dni temu natrafiłam na filmik na YOU TUBE z napisem"Nowe demo Bohlena?"Ale to było pytanie bo ktoś sam nie wiedział.
Chciałam go właśnie wrzucić ale film został usunięty.
Był tam też nagrany głos w refrenie, bardziej podobny do wokalu któregoś z Sib niż DB.Pod filmikiem było mnóstwo komentarzy że to raczej nie było DB demo.Fajnie by było gdyby takie wyciekły
Tylko czy ta aukcja nie była oszustwem ,jeśli zaraz zniknęła a dem nikt nigdy nie udostępnił?
Ja dosłownie kilka dni temu natrafiłam na filmik na YOU TUBE z napisem"Nowe demo Bohlena?"Ale to było pytanie bo ktoś sam nie wiedział.
Chciałam go właśnie wrzucić ale film został usunięty.
Był tam też nagrany głos w refrenie, bardziej podobny do wokalu któregoś z Sib niż DB.Pod filmikiem było mnóstwo komentarzy że to raczej nie było DB demo.Fajnie by było gdyby takie wyciekły
I LOVE DB AND TA!
-
Tomaszek
Prosiłbym Was o zweryfikowanie poniższego nagrania... Czy to na pewno jeden z kompozycyjnych szkiców "Midnight Lady", czy też kolejna 'fałszywka'?
http://ololo.fm/search/Dieter+Bohlen/Mi ... mo+Loop%29
- Karolek78
To demo na początku reportażu brzmi podobnie do tego jednak moim zdaniem ktoś miał jedynie ciekawy zamysł podrobienia demówki "Midnight Lady". Stawiam na fałszywkę. Nie sądzę aby Dieter bawił się w jakieś loopy. Taka "rybka" ma być nagrana względnie szybko po to aby uchwycić zamysł autora na dany utwór.
Karolek78
- Sussudio
z całą pewnością to nie jest oryginał, Dieter pisał w książce że pierwotne Midnight Lady było bardzo bogato zaaranżowane.Tomaszek pisze:Prosiłbym Was o zweryfikowanie poniższego nagrania... Czy to na pewno jeden z kompozycyjnych szkiców "Midnight Lady", czy też kolejna 'fałszywka'?
- MODERN JEANNE
To brzmi identycznie jak jedno z najnowszych dem Systems in Blue
Podkład
https://www.youtube.com/watch?v=ldlbXzO7Cso
Podkład
https://www.youtube.com/watch?v=ldlbXzO7Cso
I LOVE DB AND TA!
-
gipsy2
Niewiem ... może kiedyś tego nie widziałem :
a) 1.14 --> Micha zagubiony
b) 1.20 --> Dziadzio przed zawałem, brakuje laski
Ja naprawde ich lubie, ale no trzeba po tylu latach mieć samoświadomość robienia i myślenia tego co się robi i jak się robi.
Wystarczyłaby tylko wersja w studio i motyw drogi ze znakami drogowymi.
Żeby nie być off topicowy (to takie niepopularne..) : nagranie wg mnie jest fałszywe , idealnie dokładne w sensie fluktuacji i innych negatywów taśmopodobnych. Gdbybym miał orginalny plik wave.......
a) 1.14 --> Micha zagubiony
b) 1.20 --> Dziadzio przed zawałem, brakuje laski
Ja naprawde ich lubie, ale no trzeba po tylu latach mieć samoświadomość robienia i myślenia tego co się robi i jak się robi.
Wystarczyłaby tylko wersja w studio i motyw drogi ze znakami drogowymi.
Żeby nie być off topicowy (to takie niepopularne..) : nagranie wg mnie jest fałszywe , idealnie dokładne w sensie fluktuacji i innych negatywów taśmopodobnych. Gdbybym miał orginalny plik wave.......
- Peter
Ale to temat o taśmach Bohlena, gdzieś jest fragment "Atlantis Is Calling.... i sam refren Corleisa, jestem przekonany, że to autentyczne nagranie.
- MODERN JEANNE
Jaki refren Corleisa?To istnieje jakies inne demo do AIC niż to
Tu można usłyszeć na jego występie live- który kiedyś spowodował że prawie nie odfrunęłam
że to zaśpiewał , jak prawdopodobnie całe demo do AIC mogłoby brzmieć, a przynajmniej jego wokal śpiewany w miejscach Thomasowych.Wtedy też wykonał wiele innych
Tu można usłyszeć na jego występie live- który kiedyś spowodował że prawie nie odfrunęłam
I LOVE DB AND TA!
- Peter
No ba... puść filmik Karolka od 2:16 to się dowiesz.
- Sussudio
Gdzie Ty tam Corleisa słyszysz?Peter pisze:No ba... puść filmik Karolka od 2:16 to się dowiesz.
Bo ja szczerze mówiąc to tam Bohlena słyszę
- Peter
Bohlen mówi cały czas do wywiadu a Corleis śpiewa demo.
- Sussudio
Żadnego dema nie śpiewa, tylko Bohlen puścił z konsolety sam chórek + rytm.
Corleis jest głosem prowadzącym w refrenie There's too much blue in missing you, a w tym co Dieter pokazuje w wywiadzie ja już prędzej słyszę jego samego niż Corleisa
Corleis jest głosem prowadzącym w refrenie There's too much blue in missing you, a w tym co Dieter pokazuje w wywiadzie ja już prędzej słyszę jego samego niż Corleisa
- Peter
Miło mi wiedzieć nowość, że Bohlen ma tak potężny baryton. Gdyby tak faktycznie było, poradziłby sobie z takim głosem w Blue System.