Czy C.C. Catch rzeczywiscie dostawała odrzuty?

Dyskusja na temat C.C. Catch

Czy C.C. Catch dostawała odrzuty?

1. Tak
5
33%
2. Nie
10
67%

Liczba głosów: 15

Awatar użytkownika
Peter

Czy C.C. Catch rzeczywiscie dostawała odrzuty?

Post autor: Peter »

Z jednej strony teksty piosenek, że śpiewa o kobiecie, coby świadczyło, że to piosenki pisane pod Thomasa czyli odrzuty, z drugiej jednak strony poziom kompozycji, niezwykle wysoki. Ciężko mi jednoznacznie to ocenić a wam jak się wydaje?
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Re: Czy C.C. Catch rzeczywiscie dostawała odrzuty?

Post autor: MODERN JEANNE »

Zdecydowanie tak, przecież podobno stworzył setki dem z którymi gorszymi pewnie chciał coś zrobić.Wysoki poziom kompozycji o którym piszesz, dlatego że wybierał te najlepsze.Zastanawiam się natomiast jacy inni jego podopieczni mogli dostawać też odrzuty po modernach.Np Touche?Niektóre są mocno w tym brzmieniu
I LOVE DB AND TA!
Marcin87

Post autor: Marcin87 »

Wpierw trzeba by określić czym są te odrzuty, bo według tego ci piszesz Peter dorzuty to piosenki niezbyt udane (tak to przynajmniej odebrałem), a wcale tak nie musi być; C.C. Catch dostawała (podobno) piosenki, które nie mieściły się na albumy Modern Talking / Blue System, ale mogły to być (i w większości przypadków to się potwierdziło) bardzo dobre piosenki jak chociażby jej pierwszy singiel. Możliwe, że Dieter zdecydował się dać dane utwory Karolinie, bo stwierdził, że z żeńskim wokalem będą jeszcze lepsze. Głosuję, że dostawała odrzuty, ale zaznaczam - bardzo dobre.
Obrazek
Awatar użytkownika
Peter

Dobrze to ująłeś. Jeśli przyjmiemy, że to nie udane piosenki z sesji MT to zdecydowanie nie, a jeśli przyjmiemy że to piosenki, które nie pasowały stylistycznie do albumów MT to tak. Zupełnie nie wyobrażam sobie piosenek tylu "Strangers By Night" czy "Heartbreak Hotel" na płytach MT. Być może było tak, że Bohlen tworzył jakieś dema z myślą o MT ale jak to nagrał, powiedział: to nie pasuje.
Marcin87

Peter pisze:Być może było tak, że Bohlen tworzył jakieś dema z myślą o MT ale jak to nagrał, powiedział: to nie pasuje.
Zapewne tak było. Wiedział, że dany utwór jest dobry, ale nie dla repertuaru MT, więc dał go komuś innemu (jak wiemy nie tylko C.C. Catch otrzymywała jego piosenki). Widziałeś napewno w innym temacie na forum wywiad z Dieterem w Spopcie na plaży, który wstawiła Atlantyda. W wywiadzie tym Dieter powiedział,że piosenka "My Bed Is Too Big" nigdy nie mogłaby znaleźć się w repertuarze Modern Talking , bo jest taka ostra, taka męska. Wniosek z tego taki, że Didi myślał co gdzie i komu dać. Podejrzewam, że nawet dane utwory z poszczególnych albumów Modern Talking były przemyślane który kawałek dać na którą płytę.
Obrazek
Awatar użytkownika
Peter

A tak zauważyłem, że lubił przerzucać piosenki z jednego projektu do drugiego nie zawsze fortunnie. CC Catch dostawała odrzuty z MT a potem z BS a Chris Norman od CC Catch. ;) więc z tym, że myślał co komu dać nie zawsze tak musiało być. ;)
Marcin87

A który utwór dostał Chris Norman od C.C. Catch?
Obrazek
Awatar użytkownika
Peter

Według mnie to "odrzut" z "Welcome To The Heartbreak Hotel", zawsze miałem takie wrażenie:

Chociaż mogę się mylić.

Ale CC Catch dostawała też piosenki które nie mieściły się na albumach BS.
Marcin87

Masz rację :D Ta piosenka do złudzenia przypomina mi "Strangers By Night" zwłaszcza w momencie gdzie kończy się zwrotka a ma zaczynać się refren.
Obrazek
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

To ma niesamowicie podobny beat do utworów CC z tej płyty, ja podejrzewam że mnóstwo wokalistów współpracujących z Bohlenem pomiędzy działalnością MT i BS mogło dostawać takie właśnie odrzuty.
A gdyby wziąć płytę dla Daniela Nergoni czy Luci Heani to brzmienie wręcz żywcem wyciągnięte z BS po tylu latach.Ciekawe czy chciało mu się pisać nowe piosenki czy sięgał do szuflady po gotowce .Touche to już zupełnie Modernowo Blue Systemowe klimaty.
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
flipper_69

Post autor: flipper_69 »

Thomas w swojej książce pisze, że dostawał od Dietera 40-50 taśm demo i wstępnie wybierał około 20. Z tych 20 Dieter z kolei wybierał około 12 - 13. Pozostałe 37, 38 piosenek wcale nie musiało być gorsze. Thomas pisze, że Dieter wstępnie odrzucił Chery Chery Lady, dopiero jak się Thomas o nią upomniał to Dieter dał ją na płytę. Jak więc widać, te ,,odpady" to niekoniecznie gorsze piosenki.
DiscoLED

Post autor: DiscoLED »

A ja myślę, że same, niczym nie poparte, bzdury piszecie. Czy wyobrażacie sobie jakąkolwiek piosenkę Karoliny śpiewaną przez Modern Talking? Diether był płodnym kompozytorem i na fali popularności MT postanowił zarobić jeszcze na innych artystach. Jak wiemy CC wypaliła w 100% i choć piosenki do pierwszego albumu CC mogły być teoretycznie przewidziane pierwotnie dla MT (w co wątpię, bo aranżacyjnie nie pasują ani do 1 ani do 2 albumu MT), to drugi i kolejny album dla Karoliny były pisane na pewno pod nią. Nie ma co wymyślać "teorii spiskowych" trzeba na to popatrzeć jak na normalny w świecie interes. Skoro jedna kura znosi złote jaja to trzeba tą kurę rozmnożyć bo hossa (zwłaszcza w muzyce disco) nie trwa wiecznie. Takie jest moje zdanie w tym temacie z którym oczywiście możecie się nie zgadzać.
Awatar użytkownika
edmund1974
Członek TAFC Polska

Post autor: edmund1974 »

DiscoLED pisze:A ja myślę, że same, niczym nie poparte, bzdury piszecie. Czy wyobrażacie sobie jakąkolwiek piosenkę Karoliny śpiewaną przez Modern Talking?...
Napisz do Dietera (bez "h" w imieniu), ze w swojej autobiografii "Nichts als die Wahrheit" napisal bzdury i ogolnie rzecz biorac, ze historie w jego ksiazce to wylacznie "teorie spiskowe" - jak to ujales :lol:
You Can Win, If You Want.
DiscoLED

Post autor: DiscoLED »

Jak napisałem, jest to moje zdanie. A w biografii jak to biografii pisze się "swoją wersję prawdy". Thomas ma swoją a Karolina pewnie napisałaby jeszcze co innego. Dzięki za zwrócenie uwagi na "h" :D
Awatar użytkownika
Peter

Nie mówcie mi że "Soul Survivor" jest pisane z myślą o kobiecie....
Awatar użytkownika
Karolek78

Post autor: Karolek78 »

Częściowo pewnie to były odrzuty, częściowo nie. Kryterium jakości zapewne też nie było jedyne. Najprawdopodobniej Bohlen komponując te 50 piosenek na album MT czasami stworzył coś co nie bardzo pasowało do koncepcji płyty lub stylu MT w ogóle. Wtedy taki utwór mógł trafić do C.C.Catch, chociaż wcale nie był gorszy niż utwory z "dziesiątki" wyselekcjonowanej na album Modernów.
Karolek78
ODPOWIEDZ