Sprawy sądowe Bohlena

Rozmowy na wszystkie tematy związane z Thomasem i Dieterem - także pozamuzyczne.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Peter

Sprawy sądowe Bohlena

Post autor: Peter »

Chciałbym uporządkować wiedzę na ten temat. Piszę tyle ile wiem, za uzupełnienie będę wdzięczny.
Pierwszy proces to 1989 z CC Catch i przegrana, druga sprawa to sprawa z Corleisem w 1998 (?) i przegrana, trzecia sprawa to sprawa o zniewagę Andersa i przegrana. Czy Bohlen raz coś wygrał w sądach? Wreszcie dwie sprawy rozwodowe, w drugim przypadku totalna klęska.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Re: Sprawy sądowe Bohlena

Post autor: MODERN JEANNE »

Sama nie zdawałam sobie sprawy że mia aż tyle, szczególnie z CC Catch było dla mnie zaskoczeniem :shock:
O co się procesowali?
Jeden napewno wygrał- z Sibami, o którym nie wspominałes.Spawa dotyczyła tego czy miał wkład wokalny w piosenki MT.
Przyznano mu że mógł być zmiksowany
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Z CC Catch chodziło o prawo do używania pseudonimu a SIB nie procesowali się z nim tylko odeszli od niego.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

A tak było coś takiego z CC Catch, a jeśli chodzi o sprawę z Corleisem to co masz dokładnie na myśli?
Wiem że była sprawa dotycząca Dietera udziału w chórkach MT którą wygrał, sądzilam że wszyscy z Sib w niej uczestniczyli bo na YT jest 3 częściowy materiał o tym.Choć jesttam że prócz Corleisa wszyscy trzymali język za zębami, na pytania reporterów czy śpiewał odpowiadali że nie mogą o tym mówić.
Tak zazwyczaj jest gdy są objęci tajemnicą podczas sprawy.
Z drugiej strony słyszałam że DB zapłacił im jakąś kwotę by sobie odpuścili więc już sama nie wiem...
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

CC Catch - poszło o pseudonim artystyczny. Bohlen nie chciał się zgodzić by go używała po odejściu od niego. I przegrał.
Birger Corleis - chodziło o to, że wykorzystano jego głos a nie dostał za to pieniążków. Bohlen powiedział wtedy w sądzie, że Corleis w MT wieszał papier toaletowy.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Wiem ,wiem o CC Catch, kilka lat temu o tym czytałam, wyleciało mi.
Ale była też sprawa o to czy Dieter śpiewał w chórkach, czy nie i sąd przyznał mu rację że mógł być zmisksowany.Na YT 3 częściowy materiał był , chyba że żle zrozumiałam bo po Niemiecku nie Angielsku.
Popatrzę potem za tym
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Czyi CC Catch mamy "załatwioną" już definitywnie? :) Z chórkami to były bodajże wywiady i wypowiedzi prasowe, nie pamiętam w jakiej kolejności ale była wypowiedź Ralfa Stemmanna że głos Bohlena nie był mixowany i o ile do chórków można się zgodzić do refrenów zdecydowanie NIE. Potem program Akte, gdzie Systemsi się wypowiadali i Birger też, a w międzyczasie wypowiedź Rolfa: że nie było żadnego dźwięku pochodzącego z ust Bohlena, ani jednego. Jednak obyło się bez spotkań z Temidą.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

A pozostali Systemsi wtedy milczeli mówiąc że nie mogą o tym mówić.Czy byli objęci tajemnicą procesową czy Dieter zatkał im usta płacąc za milczenie?Jeżeli dobrze pamiętam to w tym programie właśnie mówili że był proces w którym sąd przyznał Dieterowi rację że mógł być mixowany w chórkach.Musiał zademonstrować w sądzie jak piszczy.Nic takiego nie słyszałeś?
I LOVE DB AND TA!
ODPOWIEDZ