Porozmawiajmy o... Blue System :)

Dyskusja o największym solowym projekcie Dietera
Awatar użytkownika
Sussudio

Re: Porozmawiajmy o... Blue System :)

Post autor: Sussudio »

Peter pisze:Według mnie tekst jest - w porównaniu do takich dzieł jak wspomniane "Gasoline" czy zwłaszcza "Bizarre, Bizarre" - dość udany. Tylko te dziwne sprzeczności, że najpierw potrzebuje ją bardziej niż kiedykolwiek, a potem by dała sobie siana. :roll:
Problem leży w Twojej niezbyt dobrej znajomości j.angielskiego.

Wg. Ciebie "come on set me free" oznacza "daj mi spokój" - a tak naprawdę oznacza to "uwolnij mnie"

To samo z frazą "I always loved you girl, and it always hurts" która w Twoim "tłumaczeniu" (?) oznacza "Zawsze kochałem Cię dziewczyno i zawsze raniłem" - zamiast "Zawsze kochałem Cię dziewczyno, a to zawsze boli"
Dieter Bohlen Królem Polski
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

Dokładnie mówisz rację :D Ale końcowa linijka nadal się gryzie jakoś gdy wcześniej chce by została przy nim.Na końcu oznajmia że nie będzie jej kochał :lol:
Peter pisze:Według mnie tekst jest - w porównaniu do takich dzieł jak wspomniane "Gasoline" czy zwłaszcza "Bizarre, Bizarre" - dość udany. Tylko te dziwne sprzeczności, że najpierw potrzebuje ją bardziej niż kiedykolwiek, a potem by dała sobie siana. :roll:
Przepraszam pomyliłam z Bizare Bizare.
Stracznie dziwaczny, chyba Dieter był po czymś jak to pisał :mrgreen:
Jedyne co z niego wydaje się logiczne to

I miss you, I kiss you,
Oh my sweet, sweet baby blue,
(Bizarre, bizarre)
I feel it, I can see it,
Oh my sweet, sweet baby blue,
(Bizarre, bizarre)

Tu cała piosenka dla przypomnienia
https://www.youtube.com/watch?v=XtkV-3RdARE
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Sussudio

Post autor: Sussudio »

MODERN JEANNE pisze:Na końcu oznajmia że nie będzie jej kochał :lol:
W którym fragmencie tekstu jest, że nie będzie jej kochał? Może my jakiejś innej piosenki słuchamy?

A co do tekstu "Bizarre Bizarre" - to że tekst nie jest dosłowny, w stylu "Wyszedłem z domu, poszedłem po bułki. Kupiłem bułki i wracam." nie oznacza że jest coś z nim nie tak. Już sam tytuł piosenki wskazuje na to, że tekst może być "dziwny".

Monty Python się chowa:

But she said, I drive her mad,
Take me where, the clouds are blue,
But I can't, I can't fly,
Baby that's, I'm telling you
Dieter Bohlen Królem Polski
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Sussudio pisze:
Peter pisze:
To samo z frazą "I always loved you girl, and it always hurts" która w Twoim "tłumaczeniu" (?) oznacza "Zawsze kochałem Cię dziewczyno i zawsze raniłem" - zamiast "Zawsze kochałem Cię dziewczyno, a to zawsze boli"
Masz racje, chcąc to szybciutko przetłumaczyć trafił mi się lapsus, ale co do "Set me free" bym polemizował. Bohlen napisał kiedyś udany tekst "Sad Girl In The Sunset" i tam chodziło o to by się laska odczepiła i pada "Baby set Me Free" właśnie. Być może ta sama fraza może mieć - zależnie od kontekstu - kilka alternatywnych znaczeń? Wreszcie jedną rzecz jeszcze przegapiłem: chodzi oczywiście o to, że nie będzie kochał więcej a nie że jej.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Spoko coraz lepiej to brzmi
Sussudio pisze:
MODERN JEANNE pisze:Na końcu oznajmia że nie będzie jej kochał :lol:

W którym fragmencie tekstu jest, że nie będzie jej kochał? Może my jakiejś innej piosenki słuchamy?
W ostatniej linijce, ale Peter teraz wyjaśnił że zbyt dosłownie przetłumaczył

Monty Python się chowa:

But she said, I drive her mad,
Take me where, the clouds are blue,
But I can't, I can't fly,
Baby that's, I'm telling you
Dobre
Takie fazy to po maryhuanie miewają :wink:

Jeszcze to zrozumiałe w miare

:arrow: Oh, her dream, is running wild,
And you feel, is what you get,
Oh your smile, will drive me mad,
Ale linijka wcześniej :
In Mozart dream, Beethoven smile ?: :shock:
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

atlantyda ;o) pisze:Dieter najczęściej pisał tak by były rymy,a nie żeby był jakiś sens w piosence.Tym bardziej,że tworzył utwory tzw.łatwe,lekkie i przyjemne. I nie sposób się z tym nie zgodzić. Już po pierwszym przesłuchaniu,melodia zostawała w głowie ,po trzech przesłuchaniach już prawie znało się tekst na pamięć,nawet nie specjalnie znając j.angielski.
Tak dokładnie, pamiętam jak w jednym z wywiadów mówił że tekst do Brother Louie powstawał stosunkowo długo podczas gdy inne piosenki potrafił napisać w kilka minut .
Po prostu nie rymowało mu się a szukał czegoś chwytliwego.
To jest właśnie to o czym piszesz, mogą być bzdury w textach ale musi być chwytliwe i zostające w głowie.Pewnie liczy na to że nie kazdy anglika zna :wink:
W sumie to młodzieżowa muzyka była więc...
Ale niektóre miewał lepsze i ambitniejsze np Who Will Save The World
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Chociażby tak piękny tekst jak "Testamente D'Amelia", ja go troszeczkę źle zinterpretowałem, że ona ma datę w raju wyznaczoną w sensie przyjęcia, a to "date" to chodzi o rendez-vouz w raju. Kiedyś ktoś napisał, że wypuszczając na rynek "Deja Vu" Bohlen miał do zaoferowania wodę. Absolutnie się z tym nie zgadzam ten album jest przepiękny jak dla mnie, a Wy co myślicie o początkach lat 90 tych w Blue System? Według mnie to jeszcze w tym czasie szło w dobrą stronę.
senior fan

Post autor: senior fan »

Jako stary fan uważam,że kaźdy album był ok, a nawet bardzo ok myślę ,że tego oczekiwaliśmy ludzie to kupowali .
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Wg mnie początkowa działalność BS, ich albumy były milion razy ambitniejsze i bardziej dopracowane pod kazdym względem
Głębsze aranże, ładniejsze melodie i wogóle take jakieś bardziej klimatyczne to było.Szczególnie dwa pierwsze .Pożniej to już za bardzo starał się iść za trendami ,z początku wypracowany własny styl zrównał do kawałków które obecnie były na listach.Wtedy też zaczoł chyba dużo więcej plagiatów popełniać.
Tamte piosenki również mi się podobają, ale najwięcej emocji budzą dwa pierwsze
Peter pisze:...Chociażby tak piękny tekst jak "Testamente D'Amelia" ....
Tak, z niektórych udawało mu się coś ładnego wyczarować, niektóre to taki zlepek na poziomie mentalnym nieletniego dziecka :wink:
Lubię też tekst do Sorry Little Sarah choć jakiegoś specjalnego przesłania nie zawiera.Zwykły love song.Niektóre wychodziły mu lepiej niektóre gorzej po prostu.
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Płyty przynajmniej te z Bohlenowej fabryki mam już u siebie, zacznie się słuchanie na moim Sharpie. Zawsze mnie zastanawiało: kto wymyślił wokal Koehlera w Blue System: Bohlen czy wytwórnia? Na pierwszej płycie tego nie było.
Awatar użytkownika
Peter

Jak myślicie, komu - z większym powodzeniem - da się bardziej nawiązać do Blue System? Systemsom bez Rolfa czy Bohlenowi? Według mnie temu drugiemu, kiedy słuchałem piosenek Negroniego byłem w szoku, że tak się zbliżyli do BS.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Danielle z tą płyt strasznie zbliżony brzmnieniowo, też w szoku byłam.Luca, Pietero jeszcze jeszcze ale niektóre jego niewypały...Oddalił się od swojego brzmnienia kilometrami.Już lepsi Systemsi ,choć brzmienie takie mocno kombinowane pomiędzy BS i MT że właściwie-tak jak kiedyś pisałam-bardziej własny styl na brzmieniu Bohlenowskim wypracowali
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Daniele zdecydowanie tak, jeszcze Mehrzad był blisko. Luka z BS nie ma NIC wspólnego to pop dla młodzieży, mocno osadzony w stylistyce Justina Biebera.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Mi akurat bardzo pasowała ta płyta.Na pewno więcej do BS, niż szlagierowe jego kawałki.I że dla młodzieży to jak najbardziej za jestem, przecież BS też kierowało się do tego przedziału wiekowego.Gorzej gdy tworzy kawałki dla starszego pokolenia .Wtedy mało można poznać że to nadal jego muzyka
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Ten zespół jest fenomenalny. Podczas gdyż różne fascynacje typu Gaga czy Madonna szybko mi przechodzą, ten zespół się broni i to od czasu kiedy zacząłem kupować CD tego zespołu czyli w okolicach 2003 roku, wtedy emocje przy odsłuchu były ogromne, mimo, że słucham zespołu od 1989 roku... I tak do dzisiaj się broni, to jakie to musi być dobre. Zwróćmy jeszcze uwagę na jedną rzecz: wielu artystów ma dobre tylko single, a BS całe dobre albumy, to rzadkość. Do pełni szczęścia brakuje mi klipu do "Operatora". I jeszcze jakiegoś bluRAYA, mamy w końcu XXI wiek.
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

Peter pisze: Do pełni szczęścia brakuje mi klipu do "Operatora".
Przecież jest teledysk do "Operatora", nakręcono nawet 2 wersje .

ODPOWIEDZ