Porozmawiajmy o... Blue System :)

Dyskusja o największym solowym projekcie Dietera
ODPOWIEDZ
Marcin87

Re: Porozmawiajmy o... Blue System :)

Post autor: Marcin87 »

Jedną mógłby na pewno zaśpiewać: "Sorry Little Sarah"; Dieter pisał ją z myślą o Modern Talking i gdyby znalazła się na modrenowskim albumie to Thomas by ją zaśpiewał. Być może byłby nieco inny aranż. A co do innych piosenek to chciałbym usłyszeć jak Thomas śpiewa "When Sarah Smiles" :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

Byłam po olbrzymim wrażeniem gdy Dieter na jednym z koncertów wykonał zwrotki utworów MT z własnym wokalem.
Z początku wydawało mi się to dość dziwaczne, bo w tych miejscach byłam przygotowana na Thomasowy głos.
Dopiero po wielu przesłuchaniach gdy się oswoiłam ,stwierdziłam że brzmi to bardzo Blue Systomowo.
Podejrzewam że gdyby Thomas wykonał piosenki BS mogło by się to wiele nie różnić od Modernowych albumów.Z tym że wiele piosenek BS jest w bardziej rockowym stylu i ciężko mi sobie wyobrazić np takie piosenki jak Sorry Little Sarah wykonywane słodkim wokalem TA, już bardziej When Sarah Smiles by do niego pasowało .
Ale z wielką chęcią bym posłuchała
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

"Sorry Little Sarah", "When Sarah Smiles" czy - zwłaszcza - "When Bogart Talks To You" (mój typ) dowodzą, że w finalnych wersjach głos Thomasa do tego zupełnie nie pasowałby. Kiedyś bardzo mnie nurtowało jedno, czy Thomas śpiewał jakieś wczesne dema Blue System, nie ma bowiem pewności, że samba lub bossa nova ;) była pierwszym napisanym utworem Blue System, ale zapewne pierwszym zarejestrowanym. Do takich piosenek jak "Emmanuele" czy "She's A Lady" według mnie cukierkowy wokal Andersa by pasował.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Re:

tanathos pisze:Twilight to świetna płyta; Dieter tworząc ją przelał ogromny potencjał, power, energię. . miał świetne pomysły na piosenki, wzbogacone niesamowicie energetycznym wykonaniem. co sadzicie o twilight?
Twilinght to według mnie najlepszaa płyta którą sworzył podczas swojej dziaalności.
Te smyczk .te aranże, miód cód
Potem chyba zgubił ambicje bo płyta miała byc ścieśrzką muzycznaż do filmu.
Podobne ambicje miał podczas Dieter The Film która miała być ścieżką dzwiwkową do kolejnego filmu
Wniosek , jak chyce to potrafi, trzeba mu muzy
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Ciekawostką miał być pewien udział Nino w Blue System. Dieter miał wobec niego pewne plany, więcej wie Pkmodern.
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

Bardziej spekulowano w prasie zagranicznej,a konkretnie niemieckiej, jako by to Nino miał zastąpić Thomasa w Modern Talking.Jednakże Dieter wiedział,że to nie wypali bo Thomas to Thomas i nikt inny nie nadaje się na wokalistę MT tak jak on . O tym,że Nino miał być wokalistą Blue System,nie słyszałam.
Awatar użytkownika
Peter

Z tego co pamiętam raczej nie mówiło się o zastąpieniu Thomasa, a Nino postrzegam jako ktoś kto uzurpował sobie wokale, mówiąc że to on jest głosem MT. Ktoś taki już się znalazł wcześniej. :P Co do Blue System to kolega mówił, że był taki pomysł, ale czy chórki czy refreny tego nie wiem. Szkoda, Nino miał potencjał jego piosenki były notowane na 11 i 13 miejscu Top 100. Czy któryś z singli Blue System był wyżej?
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

Peter pisze:Z tego co pamiętam raczej nie mówiło się o zastąpieniu Thomasa
Była o tym wzmianka w Panoramie,a Panorama kopiowa newsy z niemieckiego Bravo i PopRocky.
Peter pisze:Nino miał potencjał jego piosenki były notowane na 11 i 13 miejscu Top 100. Czy któryś z singli Blue System był wyżej?
Z pewnością były.Nie mam danych na ręce,tak samo jak i Ty nie masz,ale My Bed Is Too Big czy Magic Symphony mogły być w pierwszej dziesiątce.
Niezapominaj,że piosenki z albumu "Samuraj" skomponował Bohlen. Nino spokojnie mógłby kompozycje przeznaczone dla Blue System zaśpiewać.
Awatar użytkownika
Sussudio

Post autor: Sussudio »

Lucifer - 8. w Austrii
Magic Symphony - 10. w Niemczech
Sorry Little Sarah - 10. w Austrii
My Bed Is Too Big - 4. w Austrii, 10. w Niemczech
Ostatnio zmieniony czw gru 04, 2014 23:07 przez Sussudio, łącznie zmieniany 1 raz.
Dieter Bohlen Królem Polski
Awatar użytkownika
Peter

Dzięki Atlantyda, muszę Ci uwierzyć, gdyż nie mam tych źródeł, dzięki Sussudio, nie doceniałem Blue System. Czyli jednak jakieś przeboje były bo jak dla mnie 10 miejsce w Niemczech to naprawdę świetny wynik.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Under My Skin był notowany na 6. miejscu w Niemczech. ALE, największy przebój Nino "Jenseits von Eden" był numerem jeden i to w trzech krajach.

Bohlen miał go na celowniku już w roku 1986, gdy obsadzał wokalistę do niemieckiej wersji Midnight Lady. Nino odmówił, bo swoją muzykę chciał kierować bardziej w stronę rocka (co tak naprawdę udało mu się zrealizować dopiero w roku 1991 płytą De Angelo). Wypowiedzi o "prawdziwym głosie Modern Talking" pochodzą ze znacznie późniejszego okresu, gdy w latach 2000-nych Nino śpiewał w chórkach na płytach Modern Talking.

Tak czy tak, Nino w Blue System nie zaśpiewał.
Jak piszesz tak cię widzą.
senior fan

Post autor: senior fan »

Under my skin doszedł do 6 ,sorry do 14 ,magic syn do 10 ,love is such do14, deja vu do12 pozostałe single zawsze dochodziły do top 30 poza kilkoma wyjątkami ale najwiekszym przebojem w niemczech było my bed is .. doszedł do 10 pozycji ale byłna niej ponas pół roku w posumowaniu najlepiej sprzedawanych singli 1988 byłwtop 30 i didi sprzedałgo w samych niemczech w ponad 200 tyś ,
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Ciekawe co z Lailą.W Polsce odniosła spory sukces.
Pobierznie popatrzyłam to nawet w 2011 r była w RM80.pl na miejscu 1
http://rm80.pl/printview.php?t=7162&sta ... 90073727ff
I LOVE DB AND TA!
senior fan

Album forever blue 18 a singiel laila kilkanascie tygodni goscił w top 30 w niemczech i całkiem nieźle sie sprzedał. Przy okazji blue system bardzo czesto wtedy wystepował w tv oczywiscie niemieckiej.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Pamiętam teledysk do Laili bardzo czesto puszczali w polskiej TV.W niemieckiej również bo blisko granicy mieszkaliśmy.Po długiej przerwie dobiero z tym teledyskiem można go było zobaczyć.Strasznie się cieszyłam
I LOVE DB AND TA!
senior fan

Video do laila było kręcone w Austrii w Wiedniu ,powstały 2 wersje jedna z nich była zakazana na vive i innych stacjach przed 22 ,ponieważ modelka w tym video troche za dużo pokazywała podczas tańca w deszczu . Sukces był duźy w jednym programie live im viva z stefanem raab prezenterem oprócz tej wersji laila nie ocenzurowanej didi zaśpiewał na zywo midn..lady i poznał w tym programie swoją przyszłązone verone f
ODPOWIEDZ