Witam.
Melodia piosenki Balla Balla to plagiat Brother Louie.
Jak wszyscy wiemy za brzmienie Modern Talking głównie odpowiedzialni byli: Dieter Bohlen i Luis Rodriguez.
Co na to obaj Panowie? Czy Franceso Napoli dostał pozwolenie na wykorzystanie linii melodycznej Brother Louie? Jak to wszystko wygląda?
Pozdrawiam
Balla Balla plagiatem Brother Louie?
- Skyliner89MT
Balla Balla plagiatem Brother Louie?
ES GIBT NIE EIN ENDE VON MODERN TALKING
- Maro_D
Re: Balla Balla plagiatem Brother Louie?
"Balla, Balla" to nie jedyny przypadek w repertuarze tego artysty. Było jeszcze "Stai Con Me" oparte na aranżu "You're My Heart, You're My Soul" i jeszcze coś, gdzie wykorzystano podkład "There's Too Much Blue In Missing You". Co ciekawe, dwa ostatnie wymienione przeze mnie utwory Modern Talking, miały swoje "kalki" w repertuarze Patty Ryan (odpowiednio utwory: "Chinese Eyes" oraz "I'm Feeling So Blue"). Za nimi wszystkimi stoi osoba Petera Columbusa, a właściwie Bernda Göka.
Pytanie co On miał wspólnego z Dieterem i Louisem?
Czuję się wolnym człowiekiem, kierującym się własnym instynktem, własną hierarchią potrzeb, świadomością i podświadomością (z akcentem na to pierwsze), własnym upodobaniem i tak samo patrzę na inne osoby, dopóki nie narzucą mi swoich wartości i przekonań
- Adrian77
- Kontakt:
Nie melodia, a aranżacja jest taka sama.Skyliner89MT pisze:Witam.
http://facebook.com/Heaven.Of.System
Adrian77
Adrian77
- Skyliner89MT
Właśnie to mnie cały czas zastanawia...Maro_D pisze:"Balla, Balla" to nie jedyny przypadek w repertuarze tego artysty. Było jeszcze "Stai Con Me" oparte na aranżu "You're My Heart, You're My Soul" i jeszcze coś, gdzie wykorzystano podkład "There's Too Much Blue In Missing You". Co ciekawe, dwa ostatnie wymienione przeze mnie utwory Modern Talking, miały swoje "kalki" w repertuarze Patty Ryan (odpowiednio utwory: "Chinese Eyes" oraz "I'm Feeling So Blue"). Za nimi wszystkimi stoi osoba Petera Columbusa, a właściwie Bernda Göka.
Jakim prawem korzysta z aranży piosenek Modern Talking...?
Dzięki, że mnie poprawiłeś...Adrian77 pisze:Nie melodia, a aranżacja jest taka sama.Skyliner89MT pisze:Witam.
Zresztą wiadomo o co chodzi
ES GIBT NIE EIN ENDE VON MODERN TALKING
- phantomas
- Kontakt:
Stawiam świat na głowie do góry nogami, na odwrót i wspak bawię się słowami
- Pioetrek
- Kontakt:
Może jakimś wyjaśnieniem jest to co Dieter napisał w "Nic tylko Prawda" o YMHYMS o sprzedaży piosenki za marne grosze wytwórni. Może firma płytowa nie miała oporów w udzielaniu odpowiednich licencji tej i innych piosenek, a może sam podkład (biorąc pod uwagę inną melodię) nie jest taki istotny w świetle prawa.
PS: Ja mam płytę CD - Ciao Balla Italia i tam są oznaczenia jak na płytach MT czyli BMG oraz Hansa, przypadek
Pozdrawiam
Piotrek
PS: Ja mam płytę CD - Ciao Balla Italia i tam są oznaczenia jak na płytach MT czyli BMG oraz Hansa, przypadek
Pozdrawiam
Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"