Oficjalne teksty piosenek.

Dyskusja wyłącznie na temat Modern Talking.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Geronimo

Oficjalne teksty piosenek.

Post autor: Geronimo »

Czy są jakieś oficjalne wersje tekstów piosenek? Dołączone książeczki do płyt, cokolwiek? W internecie można znaleźć bardzo wiele tekstów z różnych źródeł, jednak nie rzadko nie są one wolne od błędów, a czasami jest wręcz niemożliwe zrozumienie ze słuchu, która wersja jest poprawna, kiedy zlepki słów są do siebie strasznie podobne (np. "too hard to stop it / two hearts to stop it" w Keep Love Alive czy "your parents had your future planned / your parents have your future plan / your parents set your future plan" w You Can Win If You Want).
Awatar użytkownika
DorkaWawa
Członek TAFC Polska

Re: Oficjalne teksty piosenek.

Post autor: DorkaWawa »

Don’t Give Up!
Awatar użytkownika
Martini_Martinez

Post autor: Martini_Martinez »

Geronimo pisze:Czy są jakieś oficjalne wersje tekstów piosenek? Dołączone książeczki do płyt, cokolwiek? W internecie można znaleźć bardzo wiele tekstów z różnych źródeł, jednak nie rzadko nie są one wolne od błędów, a czasami jest wręcz niemożliwe zrozumienie ze słuchu, która wersja jest poprawna, kiedy zlepki słów są do siebie strasznie podobne (np. "too hard to stop it / two hearts to stop it" w Keep Love Alive czy "your parents had your future planned / your parents have your future plan / your parents set your future plan" w You Can Win If You Want).
...ale z drugiej strony w tekstach Bohlena ciągle powtarzają się te same frazy - tak więc niemalże w 100% przypadków stawiałbym na "too hard to stop it" aniżeli "two hearts to stop it" - Bohlen nie jest przecież aż tak uzdolniony językowo, żeby pisać teksty na miare Pet Shop Boys chociażby :) (zresztą... ta druga fraza nie ma większego sensu - tym bardziej w kontekście poprzedniej w tym utworze). Inna sprawa, że nierzadko w trakcie nagrania zarówno Bohlenowi, Andersowi jak i np. CCCatch zdarzały się pomyłki (jak np. zaśpiewanie "change" zamiast "chance") ale że żadne z nich nie jest angielskim "native speakerem", to w trakcie nagrania nikt się takimi pomyłkami specjalnie nie przejmował i szło to potem tak tłoczone na płytach... :D
Awatar użytkownika
Geronimo

DorkaWawa pisze:Geronimo, spróbuj tu:
http://www.moderntalking.pl/index.php?strona=teksty.htm
W tych tekstach są te same błędy co na innych stronach. Podejrzewam, że nikt nie siedział przy głośniku i spisywał piosenka po piosence, tylko kopiował z dostępnych źródeł.
Martini_Martinez pisze: ...ale z drugiej strony w tekstach Bohlena ciągle powtarzają się te same frazy - tak więc niemalże w 100% przypadków stawiałbym na "too hard to stop it" aniżeli "two hearts to stop it" - Bohlen nie jest przecież aż tak uzdolniony językowo, żeby pisać teksty na miare Pet Shop Boys chociażby :) (zresztą... ta druga fraza nie ma większego sensu - tym bardziej w kontekście poprzedniej w tym utworze).
Tak samo w Avec Toi wydaje się, że w pierwszych słowach powinno być "leave" zamiast "love". Jednak w szkole za wszelką cenę wpajano mi, że trzeba szukać drugiego i trzeciego dna, w ten sposób teksty pozbawione czasami jakiegokolwiek sensu lub będące w istocie tym, czym są, stawały się zupełnie czym innym z analogiami do 200 innych kontekstów. Szczegół, że później autorzy własnych dzieł nie mogą na maturze uzyskać 100% z interpretacji tychże, a błędy w "Panu Tadeuszu" wynikające ze złego przepisania rękopisów Mickiewicza pozostają niezauważone. Na szczęście są to raczej wyjątki i takich przypadków jest, mam nadzieję, mało. To taka dygresja.
Wracając do tematu - nawet jeśli by założyć, że tutaj sprawa daje się rozwiązać, to jednak takich zagadek jest więcej, w różnych piosenkach.
Awatar użytkownika
Martini_Martinez

Post autor: Martini_Martinez »

cyt: "W tych tekstach są te same błędy co na innych stronach. Podejrzewam, że nikt nie siedział przy głośniku i spisywał piosenka po piosence, tylko kopiował z dostępnych źródeł."

Tak się składa, że swego czasu, nie mogąc nigdzie znaleźć tekstów piosenek, które Bohlen pisał dla swoich podopiecznych (jak Chris Norman, Les McKeown, Nino de Angelo, czy wykonawcy, dla których napisał raptem jedną badź dwie piosenki - jak choćby te zebrane na soundtrackach do "Rivalen der Rennbahn" czy "Stadtindianer" albo wiekszosc singlowych produkcji z lat 90tych), postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręce i spisać te teksty bezpośrednio z głośnika odtwarzacza CD czy z kasety audio. Miałem kiedyś taką stronę www na republika.pl, którą nazwałem "Stroną Marcina". Zamieściłem tam relację z mojego wyjazdu na jeden z pierwszych koncertów MT po ich ponownym "zjednoczeniu" w 1998 r., potem zacząłem sukcesywnie dodawać poszczególne spisywane teksty. Na początku łatwo nie było ale z czasem okazało się, że wiele fraz powtarza się w rozmaitych tekstach do znudzenia - i czasami nawet gdy nie byłem pewien na 100% co słyszę, brzmienie danego wersu było tak zbliżone do tego użytego w innym nagraniu, że niemalże w ciemno wstawiałem owe brakujące fragmenty, wzorując się na wszyskich innych dostępnych tekstach Bohlena (tych pisanych np. dla MT, CCCatch czy Blue System).
Awatar użytkownika
Geronimo

To może to działało w drugą stronę, tj. zrobiłeś gdzieś nieopatrznie literówkę czy też usłyszałeś inne słowo, a reszta stron z tekstami piosenek kopiując od Ciebie powieliła.
Chociaż tak naprawdę w głównej mierze chodzi mi o teksty Modern Talking, a wspominasz zwłaszcza o produkcjach dla podopiecznych Dietera. Tutaj nie jestem tak zorientowany i być może wszystkie prezentują się bez zarzutu.
Swoją drogą - masz gdzieś jeszcze tę relację z wyjazdu na koncert? Z ogromną przyjemnością bym ją przeczytał. Ostatnio chciałem też wrócić do opisu spotkania z Dieterem, który można było znaleźć na stronie http://moderntalking.home.pl/hamburg.htm, jednak wygląda na to, że już ona nie istnieje.
ODPOWIEDZ