Louis Rodriguez - co poza współpracą z Dieterem ?

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
Awatar użytkownika
Didi&Thomas

Louis Rodriguez - co poza współpracą z Dieterem ?

Post autor: Didi&Thomas »

Chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej o tej postaci. Wszyscy wiemy, że Louis to przede wszystkim długoletnia współpraca z Dieterem, ale z pewnością miał on na swoim koncie i inne muzyczne przygody. Ja znam Go jeszcze ze współpracy z New Baccara i np. utworu "Talisman". Nie wiele można dowiedzieć się o nim w Necie a wpisanie tego popularnego nazwiska w wyszukiwarce You Tube skutkuje prawdziwym wysypem przeróżnych pozycji, ale niekoniecznie dotyczących Louis. Temat poruszam, gdyż ostatnio postać ta była wymieniona przy okazji wspomnienia naszej rodaczki Danuty Lato i singla "Touche My Heart" - już wiadomo że akurat za tą produkcję odpowiadał kto inny, ale być może jest wśród nas ktoś, kto pomógł by przybliżyć tę postać i wymienić artystów z którymi Louis współpracował.
"Don`t let me down, take my hand
Now and forever, be my friend...
"
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Re: Louis Rodriguez - co poza współpracą z Dieterem ?

Post autor: atlantyda ;o) »

Kiedyś znalazłam w necie świetną rosyjską stronkę na której gość miał pokazane okładki singli artystów dla ,których producentem był Louis. Nie wiem czy ta stronka została zlikwidowana? Sprzedawał swego czasu CD z serii Dieter Bohlen The Oldies i chyba jako pierwszy udostępnił w formacie CD nagrania Monzy cz Sunday to co wyszło tylko na vinylu. Jakość oczywiście nie najlepsza ,ale kiedyś człowiek cieszył się nawet z takich nagrań,które były w połowie ucięte czy trzeszczące ;) .Można było się też kiedyś pomylić i uznać,że autorem i producentem np.Patty Ryan jest Dieter Bohlen,a tak na prawdę za twórczością nie tyle Patty Ryan co artystów "Bohlena" jest powiązany Louis R.
Kto wie czy sam Dieter był by w stanie stworzyć taki hit jak "You're My Heart,You're My Soul" bez współpracy z Louisem.Mniemam,że nie,bo gdyby był w stanie to zrobił by to dużo wcześniej ;). Tak wiec nagrania MT,CCC i innych podopiecznych Dietera zawdzięczamy Louisowi - kawał....wielki kawał dobrze wykonanej roboty :).
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Genialnym źródłem informacji na temat dyskografii Bohlena i osób z nim powiązanych (a także z nim mylonych) jest strona Kyra Beliaeva - w wypadku Luisa szukajcie na http://dieterbohlen2010.narod.ru/other/non_lr.htm
Gorąco polecam.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
art_system

Post autor: art_system »

atlantyda ;o) pisze:Kiedyś znalazłam w necie świetną rosyjską stronkę na której gość miał pokazane okładki singli artystów dla ,których producentem był Louis.
Doładnie, na tej też stronie można było posłuchać CREATIVE CONNECTION i innych wykonawców, albumy w całości napisane przez Luisa, można też pobrać te albumy.
http://www.youtube.com/watch?v=SKFxrMPWg8I
http://www.youtube.com/watch?v=vmnLpMtx ... re=related

Luis Rodriguez Presents vol 2
Rocky M 'Fly With Me To Wonderland'
Lian Ross 'Neverending Love'
Don Luis Y Company 'Viva El Amor'
Prime Time 'I Can't Get Enough'
Caesar 'My Black Lady'
Philip 'Heartbeat'
Rocky M 'An Angel Passed My Way'
Don Luis Y Company 'Cucurucucu Paloma'
Prime Time 'Somebody Takes Me To Heaven'
Lian Ross 'Fantasy 93'
Secret Star 'I Need A Man'
Vanilla 'Paradise Mi Amor'
Oliver Simon 'Heaven and Hell
Phillip 'Heartbeat' (instr.)

Prime Time 'Ocean Of Crime'
Garbo 'Perestrojka'
Patty Ryan 'Stay With Me Tonigh'
KB Caps 'Catch Me I'm Falling'
Lian Ross 'Fantasy'
T. Ark 'Undercover Lover'
Rocky M. 'Disco Lady'
Gina T. 'Hey Angel'
Triple G 'Nervous'
Sweet Connection 'Need Your Passion'
Prime Time 'Ocean Of Crime' (instr.)
To utwory pochodzące ze kładanki Luis Rodriguez Presents vol 1. znajdujące się na rosyjskiej stronie.
Ponadto można tam znaleźć cały album Sweet Connection - 1989 - Heart To Heart ( 8 nagrań, płyta chyba spod ręki Luisa wyszła) Takie przynajmniej ma brzmienie.
...R O M A N T I C W A R R I O R S...TWO-ModernTalking II...
moonwalker

Post autor: moonwalker »

Garbo 'Perestrojka' - pamiętam to z tamtych lat - doszukiwałem się wówczas powiązania z Bohlenowskim graniem - a tu proszę co za niespodzianka.
Awatar użytkownika
Didi&Thomas

Wielkie dzięki za te informacje, teraz będzie mi łatwiej odszukać te nagrania na You Tube, może też spojrzę troche z innej perspektywy na to co dawał od siebie w MT. Kiedyś wydawało mi się że MT to tylko Dieter i Thomas. Nie sposób jednak nie docenić wkładu Louisa a także sztabu chórzystów, to wszystko ludzie z cienia, ale ten cień był bardzo istotny dla odbioru całości...
"
Awatar użytkownika
sebciu1974
Kontakt:

Post autor: sebciu1974 »

Didi&Thomas pisze:Wielkie dzięki za te informacje, teraz będzie mi łatwiej odszukać te nagrania na You Tube, może też spojrzę troche z innej perspektywy na to co dawał od siebie w MT. Kiedyś wydawało mi się że MT to tylko Dieter i Thomas. Nie sposób jednak nie docenić wkładu Louisa a także sztabu chórzystów, to wszystko ludzie z cienia, ale ten cień był bardzo istotny dla odbioru całości...
Co prawda to prawda. Zawsze twierdziłem że bez Louisa i chórków (SIB) Modern Talking nie odniosło by takiego sukcesu.
Melodia melodią, głos głosem ale brzmienie jest podstawą.
Awatar użytkownika
BlueRobson

Post autor: BlueRobson »

Didi&Thomas pisze:Wielkie dzięki za te informacje, teraz będzie mi łatwiej odszukać te nagrania na You Tube,
Rosyjskie bootlegi mają to do siebie że nie są do końca prawdziwe.Chodzi mi o informacje zawarte w opisach płyt.
Trzeba do nich podchodzić z lekkim dystansem. Nie kieruj się ślepo opisom tylko weryfikuj wszystko w necie.
Na przykładzie tego bootlega część utworów napisało i wyprodukowało kilka osób, na przykład :
K.B. Caps producent Christoph Leis Bendorff. Triple G 'Nervous to Mike Mareen i Christoph Leis Bendorff.
Mike współpracował przy swoich niektórych utworach z Luisem który je nagrywał i mixował.
Mike Mareen współpracował też z Axelem Breitungiem z Silent Circle a ten po latach z DJ BOBO i Dieterem przy Modern Talking...
My Black Lady Caesara to produkcja bodajże jego brata Ibo. Ibo wykonywał ten utwór po niemiecku pod tytułem Schwarze Rose.
T. Ark to producent Cay Hume i Christoph Leis Bendorff itd...
Pewnie dokładnych informacji nie przekażą nam nawet właściciele tych utworów, wydawnictwa i cholera jeszcze wie kto...
Jedno jest pewne, przewija się garstka ludzi powiązanych ze sobą stylem muzycznych łudząco podobnym do Bohlena i Luisa.
Polecam produkcje tych panów Cay Hume, Christoph Leis Bendorff, Mike Mareen, Axel Breitung.
W przypadku Axela też trzeba brać poprawkę na bootlegi z Rosji.
W necie ciągle przybywa informacji o płytach i wykonawcach, wszystko można sobie sprawdzić i zweryfikować dane.
Po co tkwić w błędzie, też tak miałem do póki nie kupiłem płyty lub nie poszperałem głębiej w sieci.

A tak przy okazji...
Bohlen z Luisem zapoczątkowali nowatorski styl i brzmienie, charakterystyczny bas, delikatne echo i chórki.
Dało to początek kopalni niesamowitych kawałków. Nikt głośno tego nie powie ale przeróżne gwiazdki
POP Disco wypływało i nadal wypływa po dziś dzień na fali tego brzmienia a czasu upłynęło bagatela prawie 30 lat.

Didi&Thomas gdybyś szukał konkretnych kawałków a nie znajdziesz ich w sieci daj znać na e-mail
Awatar użytkownika
Didi&Thomas

BlueRobson pisze:Didi&Thomas gdybyś szukał konkretnych kawałków a nie znajdziesz ich w sieci daj znać na e-mail
Didi&Thomas pisze:Wielkie dzięki za te informacje, teraz będzie mi łatwiej odszukać te nagrania na You Tube,
Chylę czoła przed Twoją wiedzą w tym temacie. Faktycznie - klimat lat 80-tych był kreowany przez grono w ten czy w inny sposób powiązanych ze sobą ludzi, choć nigdy bym nie pomyślał, że te związki mogły być w aż tak ścisłe i że się tak ze sobą przeplatały. Dla mnie konkretny przebój to nie tylko wykonawca ale sztab ludzi dopowiedzialny za brzmienie, aranżacje, tekst itd.itp. W dodatku zawsze razili mnie artyści jednego przeboju, wyskakiwali nie wiadomo skąd podbijali na krótko listy po czym znikali i świat o nich zapominał. Zupełnie inaczej jest z kompozytorami, stąd moje zainteresowanie Rodriguezem. Patty Ryan była mi chyba najbardziej znana, wymieniony przez Ciebie "Cezar" i "My Black Lady" również, szkoda tylko że kompozytorzy tak często używają różnych pseudonimów w ten sposób ciężko będzie odnaleźć wszystkie zakamuflowane przez nich ścieżki ;)
"
Awatar użytkownika
Romantic Warrior

Post autor: Romantic Warrior »

ciekawy wywiad z Luisem i Lina Ross, braciszek Louie opowiada m.in. o początkach MT :-)
Awatar użytkownika
Jor

Post autor: Jor »

Swietny i jakze rzadki wywiad! Wielkie dzieki!
Nigdy nie slyszalem jeszcze slow Louisa na temat wspolpracy z Bohlenem, i to jest bardzo dobry poczatek. Byloby rewelacja gdyby do Louisa udalo sie jakos dotrzec i wypytac o jeszcze wiecej szczegolow, no bo w koncu krazy tak wiele teorii spiskowych o tym jaki naprawde byl jego wklad w prace w studio. Ja bym tez chetnie dowiedzial sie wiecej o sprzecie i technikach muzycznych jakich Louis i Bohlen uzywali przy pierwszych produkcjach.

Moze Arkowi sie kiedys uda taki wywiad przeprowadzic w imieniu tej strony? To bylo by super i na pewno zainteresowalo by tez fanow spoza Polski. Jesli by potrzeba jakiejs pomocy w tlumaczeniu (z Angielskiego lub na Angielski) to ja sie chetnie w to wlacze.
piciasty

Post autor: piciasty »

Generalnie z wywiadu wynika że obydwoje z Dieterem byli młodzi i mieli pasje a kiedy sie spotkali zrealizowali swoje marzenia.Dla Bohlena dopełnieniem był Anders.Bardzo ciekawy wywiad choć w zasadzie nie wnosi niczego nowego do tego co już wiemy.Ciekawe czy sie pokłocili czy poprostu każdy poszedł w swoją strone.Luis to chyba jedna z nielicznych postaci o których Bohlen wypowiada sie pozytywnie więc chyba ma świadomość że bez Louisa być moze nie byłby tym kim dzisiaj jest.Tak więc Louis Potrzebował Bohlena a Bohlen Andersa i tak kółko sie zamyka.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Jor pisze:Moze Arkowi sie kiedys uda taki wywiad przeprowadzic w imieniu tej strony? To bylo by super i na pewno zainteresowalo by tez fanow spoza Polski. Jesli by potrzeba jakiejs pomocy w tlumaczeniu (z Angielskiego lub na Angielski) to ja sie chetnie w to wlacze.
Swego czasu miałem kontakt z Amadeusem Crotti z Team 33, ale Luisa nigdy nie udało się naciągnąć na żadną wypowiedź :) Wysłałem im dzisiaj pytanie z innego tematu, o piosenkę Shooting Star. Jeśli będą chętni do korespondencji, ponowie prośbę o wywiad z Luisem.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

Kiedyś jeden z forumowiczów dziwił się czemu nikt nie przeprowadził z nim wywiadu w kwestii udziału w MT.
I nie zadano mu zasadniczego nurtującego wszystkich pytania, czy DB śpiewał w chórkach.
I fakt, że przydałby się taki wywiad.
Ja ostatnio przerabiałam jego utwory które robił dla innych artystów.
I zaskoczyło mnie podobieństwo dwoch piosenek, aranży. Widać że ta sama osoba robiła.

I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Jakiś udział - całkiem znaczący - w chórkach musiał Dieter Bohlen mieć. Zauważcie, że chórki MT bez SIB, chórki u Medocka, na solowej Dietera, u Vanessy jednak coś łączy a nie ma tej spójności między oboma SIBowskimi MT, SIB (zwłaszcza tymi medleyami koncertowymi z taśmy) czy choćby Talking System....

A Luis czy mógłby tą wiedzę mieć? Muzycznie to wysoka liga: Lian, Patty, Tavarre i sporo sukcesów.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

Chodzi Ci o wiedze czy Didi śpiewał w chórkach czy o umiejętność Louisowycch aranżacji w chórkach?
Bo ostateczne brzmienie napewno zależało też od umiejętności odpowiedniego doboru głosów i odpowiedniego ich zestawienia, sfiltrowania itp. Być może Systemsi z tym sobie gorzej radzili. Nawet nie tyle co gorzej a inaczej to robili. Choć w Talking System ewidentnie brakuje głosu Rolfa.
I LOVE DB AND TA!
ODPOWIEDZ