5 singli pod rząd nr 1 w Niemczech

Dyskusja wyłącznie na temat Modern Talking.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Geronimo

5 singli pod rząd nr 1 w Niemczech

Post autor: Geronimo »

Helo wszystkim,
jak wiemy 5 pierwszych singli MT zdobyło szczyt listy przebojów w Niemczech. W wielu miejscach można natrafić na informację, że był to pierwszy taki przypadek w historii. Moje pytanie brzmi - czy komuś później udało się dokonać tego samego lub pobić to osiągnięcie za naszą zachodnią granicą? Powołując się na polską Wikipedię można zauważyć, że taka sama sytuacja (5 pierwszych singli nr 1) miała miejsce w Belgii, a w Izraelu i Turcji było to nawet 6 pierwszych singli. Jak się ma sprawa w tej drugiej sytuacji - czy jest to prawda, czy też był to taki pierwszy przypadek w historii w tych krajach, jeżeli tak, to czy został pobity? Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Re: 5 singli pod rząd nr 1 w Niemczech

Post autor: ArCrack »

W Niemczech było więcej takich serii, wcześniej i bardziej imponujących:

7x z rzędu: Boney M. (09.1976 – 01.1979)
6x z rzędu: ABBA (09.1975 – 04.1977) i The Sweet (08.1972 – 02.1974)
5x z rzędu: Modern Talking (03.1985 – 07.1986) i The Beatles (07.1966 – 02.1968 oraz 10.1968 – 12.1969)

Towarzystwo jednak zacne.

W Belgii zespół miał tylko jeden nr 1 (You're My Heart, You're My Soul), odnośnie Izraela i Turcji nie posiadam wiarygodnych danych.

Jest sporo legend dotyczących list przebojów, sam parę z nich podtrzymywałem na stronie ze względu na brak danych źródłowych.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Geronimo

To dlaczego na stronie jest informacja
"Modern Talking był pierwszym niemieckim zespołem, który wprowadził na listę pięć numerów 1 z rzędu:"
http://www.moderntalking.pl/index.php?s ... storia.htm tutaj
Czy może ja coś źle rozumuję.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Bo to... zależy jak patrzeć :)
Skład Boney M był międzynarodowy, choć Frank Farian kręcący wszystkim to Niemiec z krwi i kości. Jeśli więc uznamy ich za zespół niemiecki, to faktycznie Modern Talking nie było pierwsze.
We fragmencie, który cytujesz wprowadziłem dopisek, który mam nadzieję rozwiewa wątpliwości. Jeśli gdzieś jeszcze znajdą się nieprecyzyjne informacje to proszę o sygnał.
Awatar użytkownika
Geronimo

A co ze źródłami odnośnie list przebojów w polskiej Wikipedii, nie są one wiarygodne? Pytam, bo sam mam blade pojęcie o tym i ciężko mi ocenić. Dla przykładu Cheri Cheri Lady - http://pl.wikipedia.org/wiki/Cheri_Cheri_Lady - jest numerem 1 w Belgii i odnośnik do jakiegoś archiwum jest podany.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Podlinkowane tam źródło to stara, nieistniejąca już strona o Modern Talking. Sporo z zamieszczonych tam informacji o listach przebojów nie potwierdza się w porównaniu z oficjalnymi zestawieniami, które obecnie możemy już znaleźć w sieci. Nie jest jednak tak, że autor tamtej strony naginał rzeczywistość czy celowo wprowadzał kogoś w błąd. Prawdopodobnie opierał się na tabelce ze składanki "The Modern Talking Story", która jest pełna błędów.
Modern Talking w Belgii wyglądało tak: http://www.ultratop.be/nl/search.asp?se ... king&cat=s
Dodatkowo w połowie lat 90. tamtejsze listy podzieliły się na osobne zestawienia dla Flandrii i Walonii.
Awatar użytkownika
Maro_D

Post autor: Maro_D »

Tak trochę wejdę, ale a propos składanki "The Modern Talking Story". W tabelce jest również wzmianka o Polsce. Można się dowiedzieć, że u nas nr 1 były single: "Cheri, Cheri Lady" oraz "Geronimo's Cadillac". Wszystko fajnie, tylko w ówczesnej Polsce single zdaje się nie były aż tak popularne, nie wspominając o tym, że w naszym kraju nie ukazał się żaden singiel duetu (pominę promocyjne krążki dla DJów, opisane na stronie). Chyba, że osoba, która stworzyła zestawienie, oparła się na jakiejś liście przebojów (Dance Chart Fabiańskiego?).
Czuję się wolnym człowiekiem, kierującym się własnym instynktem, własną hierarchią potrzeb, świadomością i podświadomością (z akcentem na to pierwsze), własnym upodobaniem i tak samo patrzę na inne osoby, dopóki nie narzucą mi swoich wartości i przekonań
Awatar użytkownika
Geronimo

Właśnie, jak tworzone są oficjalne listy przebojów? Kryterium jest lista sprzedanych singli/albumów? Jeżeli tak, to kto kontroluje tę liczbę, jest jakaś centralna organizacja odpowiednia dla każdego kraju?
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Podstawą jest sprzedaż, choć różnie się ją liczy. Z tego co wiem w Niemczech nie chodzi tylko o ilość sprzedanych jednostek danego utworu czy albumu, ale o ich wartość).
Zarządza tym organizacja Media Control. W różnych krajach zarówno zasady jak i organizacje publikujące listy są różne.
ODPOWIEDZ