Podkład

Szukasz piosenki? Chcesz zidentyfikować jakieś nagranie? Pisz tutaj.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Monia82
Członek TAFC Polska

Podkład

Post autor: Monia82 »

Słuchajcie, mam taką trochę nie typową prośbę.
Niemal 3 miechy temu zaczęłam swoją przygodę z grą na perkusji, wczoraj miałam 8 lekcję i podjęłam się zadania, któremu nie podołałam: zagraniu YMHYMS z podkładem. Piosenka w oryginalnym tempie póki co jest dla mnie zbyt trudna, sam podstawowy motyw piosenki, bez kombinacji z talerzami i resztą bębnów, bez podkładu jest prosty. Mój problem polega głównie na tym, że rytm (oryginalny) jest ósemkowy, reszta leci ćwierćnutami, a ja nie jestem w stanie tego rozdzielić, bo albo gubię ćwierćnuty na nodze, albo z ósemkowego tempa spadam w ćwierćnuty. I moje pytanie brzmi, czy znacie może jakieś podkłady, nawet z tekstem, ale takie, żeby można było na metronomie tempo zwolnić, żebym mogła stopniowo zwiększać tempo, a nie zaczynać z grubej rury, od oryginału, na który przyjdzie kiedyś tam czas? Nie potrzebuję nut, tylko podkłady takie jak są spotykane na keyboardach, bez wyciętych instruemntów. Nie tylko do YMHYMS :wink:
Mam nadzieję, że coś zrozumieliście :lol:
I lost my HEART AND SOUL in your eyes and smile...
Obrazek
Awatar użytkownika
JoannaIzabella

Re: Podkład

Post autor: JoannaIzabella »

Hmmmm..... No a niby po polsku napisane ;p Monia, a tak na serio - może jakieś forum dla perkusistów...? Bo tu chyba mogą pomóc osoby związane z graniem.... Dla laików te pytania brzmią nieco kosmicznie :) przynajmniej dla mnie. Ale wiem, że są takie specjalistyczne fora :)
Awatar użytkownika
Karolek78

Post autor: Karolek78 »

Na twoim miejscu sam bym pokombinował z tym zwalnianiem. Mogłabyś pobrać podkład MIDI i w jakimś programie do jego edycji zmniejszyć tempo utworu. Znalazłem program Aria Maestosa, w którym jest możliwość dokonania tej operacji chociaż sam tego programu nie używałem, a chciałem znaleźć dla Ciebie coś w miarę nieskomplikowanego.
Innym rozwiązaniem jest program Time Factory gdzie przy niewielkich zmianach (do 10 uderzeń) można zmniejszać tempo bez utraty jakości. Wtedy mogłabyś zaimportować nawet oryginalny instrumental MT.
Karolek78
Awatar użytkownika
Adrian77
Kontakt:

Post autor: Adrian77 »

Co do midi to najprostszy program jaki znam z opcją zmiany tempa to vanBasco's Karaoke Player. Jeśli chodzi chodzi o zmianę tempa w plikach np. mp3 to można użyć Audacity lub Aimp. W Aimpie tempo oraz prędkość utworu można zmieniać w locie (w czasie rzezywistym), więc nie trzeba zapisywać zmian.
Awatar użytkownika
Monia82
Członek TAFC Polska

Post autor: Monia82 »

Asiu, nie chodziło o techniczne problemy z graniem, bo to na bieżąco staramy się z Markiem (on mnie uczy) rozwiązywać, ćwiczę na sucho w domu, konsultuję się także na fejsie w grupie "Polish drummers", ogrom pracy przede mną i daleka droga, by bez problemów grać szybsze kawałki MT i bawić się nimi. Chodziło mi właśnie o coś takiego, o czym piszą Karolek78 i adrian77.

Podkłady jako takie, nie są mi obce, wiele lat temu przez 3 lata regularnie grałam na keyboardzie. Pogadam z Markiem, bo gram na udostępnianej przez niego perkusji, z podkładami z keyboardu. Może uda się go namówić na zainstalowanie programu, zależałoby mi też właśnie na tym, by nie tracić jakości, zejście do ćwierćnutowego tempa na obecnym etapie mojej nauki byłoby ok.
I lost my HEART AND SOUL in your eyes and smile...
Obrazek
ODPOWIEDZ