Blue System - Walking On A Rainbow

Dyskusja o największym solowym projekcie Dietera
Awatar użytkownika
mobor

Re: Blue System - Walking On A Rainbow

Post autor: mobor »

art_system pisze:, nie docierało wówczas do mnie, że Modern Talking mógł przestać istnieć..
To było zdaje się trochę inaczej. Płyta Blue System (walking) ukazała się pod koniec lata 87 roku (w sierpniu) We wrześniu87 były już dostępne pirackie kasety z tym albumem
Tymczasem na jesieni wyszła jeszcze szósta płyta Modern Talking. Wychodzi więc na to że Bohlen pracując z Andersen już dłubał na boku przy nowym projekcie

BTW zazdoszczę Ci tej Arii. Ja nagrywałem Fabiana na monofonicznym Kasprzaku. Oprócz Słuchajmy Razem w pr II PR w piątek, na zajutrz (w sobote) red. Rembiszewski prowadził równie ciekawą audycję która składała się z dwóch części. Tam również sięgano dość często do płyt Dietera... Nie licząc giełdy, był to wówczas jedyny sposób na wejście w posiadanie jakijkolwiek muzyki (płyty LP ksoztowały w Pewexie 20 dolarów czyli w przybliżeniu dobrą pensję)
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

ArCrack pisze:Pierwszy album Blue System wydany został w listopadzie 1987 - w tym samym czasie co ostatnia płyta Modern Talking "In The Garden Of Venus". Zawiera tylko 8 nagrań, większość jednak to wersje maxi. Ogólnie jest to niezła płyta i choć ma niewiele wspólnego z typowym dyskotekowym brzmieniem MT, zdecydowanie może się podobać.
Really? Według mnie ma bardzo dużo wspólnego z ostatnimi nagraniami z lat 80 tych, to taki Modern Talking z głosem Bohlena. To najbardziej moderntalkingowa płyta Blue System, kolejne były już cięższe. melodie są do złudzenia moderntalkingowe, to co jest inne to dźwięki z intra i samby, tego nie było wcześniej.
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Naszło mnie ostatnio na ten album już lata Blue System nie słuchałem, gdybym chciał przesłuchać wszystko co mam, nie starczyłoby mi na to życia. :lol: Trochę poznawszy głosy Systemsów wiem mniej więcej kto śpiewa w każdej piosence, tylko zagadką jest "Voodoo Nights" nie mogę rozwikłać głosów z refrenów, czyżby R. K.?
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

Akurat na tym albumie dość wyraźnie słychać jeszcze w refrenach Dietera (z SIB-ami). Wyjątkiem jest GTO i właśnie Voodoo Nights gdzie go nie słychać. To Voodoo nights zalatuje mi trochę London Boysami, ale tam SIB-owie też byli.

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
Awatar użytkownika
Karolek78

Post autor: Karolek78 »

Voodoo Nights to oczywiście Koehler ;)
Karolek78
ODPOWIEDZ