Modern Talking: kicz czy klasa? Czyli za co lubisz MT?
- Jennifer
Louie za ten tekst "obłakane baby" masz u mnie plusaLouie, Louie, Louie pisze:Modern to nie jest żadna esencja (już herbaty napewno z tego nie zrobisz) tylko łatwiutka, słodziutka muzyczka, która niczego nie ma w sobie. I nikt mi nie wmówi, że Bohlen to geniusz
. Bardzo go lubię, melodie ma fajne, ale teksty...? Wszędzie pcha to swoje obłąkane "baby"
Właśnie sprawdziłam ze nieprzywoicie nadużywał tego słowa szczególnie na płycie "Year of the Dragon", pewnie dlatego najmniej mi się ta płyta podoba a juz szczególnie Time is on my side (ciagle tylko baby i baby
- Pioetrek
- Kontakt:
Jako, że niejaki Eric Clapton został wymieniony jako twórca większego formatu niż Dieter Bohlen pozwolę sobie przytoczyć tutaj jedną z jego piosenek (w całości tak jak ją przedstawiono w serwisie z tekstami):
Czy może zawartość "baby" w każdym wersie tego kawałka dyskwalifikuje Claptona jako poważnego twórcę/wykonawcę?
A w np. You're my heart, you're my soul "baby" nie znajdziemy (co ciekawe tego wyrazu nie ma także w drugim nr 1-hit). Znajdziemy za to inne wyrazy z tendencją do powtarzania. Ale można znaleźć też inne dzieła wykonawców z tzw. wyższej półki, których teksty nie olśniewają, innymi słowy - można szukać dziury w całym albo moża uznać, że Dieter Bohlen to geniusz.
Dodam jeszcze, że teksty Dietera są prawdziwe jak żadne inne, zero komercji, samo życie - oczywiście życie Dietera (konkretnie ten czas kiedy akurat nie komponuje).
Należy także zauważyć, że Dieter jest Niemcem więc ma nieco utrudnione zadanie w konkurencji z anglojęzycznymi tekściarzami.
Pozdrawiam
Piotrek
http://www.strefa54.pl/index.php?tytul= ... 7s%20wrongEric Clapton
Baby what's wrong
Oh baby, honey what's wrong with you?
Well now baby, honey what's wrong with you?
Well, you don't treat me, baby, like you used to do.
I can't help it, baby, if I'm acitng strange.
I'm just hoping, baby, I'm not going insane.
Well baby, honey what's wrong with you?
Well now, you don't treat me, baby, like you used to do.
Second Verse
First Verse
Czy może zawartość "baby" w każdym wersie tego kawałka dyskwalifikuje Claptona jako poważnego twórcę/wykonawcę?
A w np. You're my heart, you're my soul "baby" nie znajdziemy (co ciekawe tego wyrazu nie ma także w drugim nr 1-hit). Znajdziemy za to inne wyrazy z tendencją do powtarzania. Ale można znaleźć też inne dzieła wykonawców z tzw. wyższej półki, których teksty nie olśniewają, innymi słowy - można szukać dziury w całym albo moża uznać, że Dieter Bohlen to geniusz.
Dodam jeszcze, że teksty Dietera są prawdziwe jak żadne inne, zero komercji, samo życie - oczywiście życie Dietera (konkretnie ten czas kiedy akurat nie komponuje).
Należy także zauważyć, że Dieter jest Niemcem więc ma nieco utrudnione zadanie w konkurencji z anglojęzycznymi tekściarzami.
Pozdrawiam
Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
- Louie, Louie, Louie
Przepraszam Cię, ale co ty powiedziałeś?!
Zero komercji- tak, ale samo życie? On jechał tylko na schematach! You my heart, you my soul, albo Brother Louie są o życiu?! Albo jak ocean może dzwonić
?
???Pioetrek pisze:teksty Dietera są prawdziwe jak żadne inne, zero komercji, samo życie
Zero komercji- tak, ale samo życie? On jechał tylko na schematach! You my heart, you my soul, albo Brother Louie są o życiu?! Albo jak ocean może dzwonić
Germany's most successful pop duo ever.
- Jennifer
Po pierwsze Dieter ogólnie ma tendencje do powtarzania tych samych rymów czy wręcz wersów. Nie wiem jak mogą byc prawdziwe skoro sam przyznał, że teksty to akurat mają najmniejsze znaczenie w jego twórczości. On sam skupia sie bardziej na muzyce i aranżacji więc teksty, powiedzmy sobie szczerze, delikatnie "olewa".
I niby jak nie są komercyjne skoro czytamy w jego biografii, że po sukcesie YMHYMS długo myślał nad tym żeby stworzyć kolejny numer 1. Artysta, który nie myśli komercyjnie, raczej tworzy muze dla siebie/innych/ a nie myśli o szczytach list przebojów i tylką z ta myslą stwarza piosenki oparte na tym sanmym sprawdzonym schemacie.
Nie zrozumcie mnie źle, ja muzę stworzoną przez Didiego bardzo lubię, ale nie rozumiem jak można robic z niego geniusza. Trochę obiektywizmu.
I niby jak nie są komercyjne skoro czytamy w jego biografii, że po sukcesie YMHYMS długo myślał nad tym żeby stworzyć kolejny numer 1. Artysta, który nie myśli komercyjnie, raczej tworzy muze dla siebie/innych/ a nie myśli o szczytach list przebojów i tylką z ta myslą stwarza piosenki oparte na tym sanmym sprawdzonym schemacie.
Nie zrozumcie mnie źle, ja muzę stworzoną przez Didiego bardzo lubię, ale nie rozumiem jak można robic z niego geniusza. Trochę obiektywizmu.
Siedzenie W Norze
Nic Tu Nie Pomoże
Nic Tu Nie Pomoże
- Pioetrek
- Kontakt:
Teksty Bohlena są o miłości do dziewczyn a to jest jedna z trzech rzeczy, które są dla niego istotne w życiu. Z tym że muzyka jest dla pieniędzy, pieniądze są na dziewczyny. Można mu co najwyżej, że ma schematyczne życie i tylko jedno mu w głowie.Zero komercji- tak, ale samo życie? On jechał tylko na schematach! You my heart, you my soul, albo Brother Louie są o życiu?! Albo jak ocean może dzwonić
Przyznał tak bo ludzie wmówili mu, że jego teksty są kiepskie. Tak samo wmawiają mu, że nie umie śpiewać a wszystkie piosenki są na jedną melodię (tych melodii jest conajmniej kilka).Nie wiem jak mogą byc prawdziwe skoro sam przyznał, że teksty to akurat mają najmniejsze znaczenie w jego twórczości.
Długo myślał i wymyślił kolejny przebój o niczym? A może jednak You Can Win If You Want gdzieś tam jednak niesie jakąś sensowną treść?I niby jak nie są komercyjne skoro czytamy w jego biografii, że po sukcesie YMHYMS długo myślał nad tym żeby stworzyć kolejny numer 1. Artysta, który nie myśli komercyjnie, raczej tworzy muze dla siebie/innych/ a nie myśli o szczytach list przebojów i tylką z ta myslą stwarza piosenki oparte na tym sanmym sprawdzonym schemacie.
Pozdrawiam
Piotrek
- Jennifer
Piotrek, ja nie twierdzę że wszystkie teksty Dietera to jedynie hymn do jego "Baby", zdaję sobie sprawę,że ma w swej twórczosci trochę bardziej poważne kawałki jak chociażby "Give me peace on Earth" ale są to wyjątki. Dieter tworzy głównie kawałki lekkie i przyjemne, więc nie rozumiem jak można go nazywać jedynym genialnym artystą, który tworzy niesamowitą, tak bardzo autentyczną muzykę (to ze Dieter jest bardzo kochliwy i non stop przezywą miłosne uniesienia nie znaczy że zaraz każdy jego utwór o miłości jest od razu odzwierciedleniem jego jakże głębokich uczuć). Myślę, ze gdyby sam zainteresowany przeczytał te wszystkie opisy to sam by się porządnie zdziwił a może i roześmiał 
- Pioetrek
- Kontakt:
Dlatego częściowo to co napisałem należy traktować z przymrużeniem okaMyślę, ze gdyby sam zainteresowany przeczytał te wszystkie opisy to sam by się porządnie zdziwił a może i roześmiał
Myślę, że znalazłoby się sporo głosów sugerujących, że uczucia Dietera są płytkie tak jak jego teksty w piosenkach o miłości - co mogłoby potwierdzać moją tezę, że jego twórczość wiernie odzwierciedla jego życie.(to ze Dieter jest bardzo kochliwy i non stop przezywą miłosne uniesienia nie znaczy że zaraz każdy jego utwór o miłości jest od razu odzwierciedleniem jego jakże głębokich uczuć)
PS: Jak uda mi się ubrać w jakąś większą teorię to zamieszczę to w temacie Dieter powróci...
Pozdrawiam
Piotrek
-
jkris
alez jest takie- TEKSCIARZArCrack pisze:W kontekście Dietera i Bacha wychodzi nieco brak polskiego słownictwa w tej dziedzinie. Brakuje u nas słowa odpowiednika angielskiego "songwriter" - osoby, która komercyjnie i seryjnie, często na zamówienie pisze piosenki.
call nie oznacza tylko dzwonienia- w tym wypadku chodzi raczej o wołanie... a oto lista znaczen tego wyrazu :)1 wywoławczyLouie, Louie, Louie pisze: Albo jak ocean może dzwonić?
2 wołanie
3 krzyk
4 wabienie
5 pokrzyk
6 zawołanie
7 zew
8 przywołanie
9 nawoływanie
10 dopominanie
11 wezwanie
12 rozmowa telefoniczna
13 wizyta
14 odwiedziny
15 bytność
16 potrzeba
17 domaganie
18 wołać
19 zwać
20 przyzwać
21 dowołać
22 nawoływać
23 obwołać [przen.]
24 pokrzykiwać
25 zawołać
26 odezwać się
27 być
28 odwiedzać
29 zawijać
30 wymagać
31 domagać się
32 wezwać
33 przywołać
34 nazwać
35 zalicytować
36 licytować
37 odczytać
38 zarządzać
39 pociągać
40 wabić
41 telefonować
42 odmawiać
43 dopominać
44 nadpłynąć
45 kwoktać
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
Tekściarz pisze teksty. Kompozytor tworzy muzyke. A songwriter pisze całe - z reguły komercyjne - piosenki. Nie jest to kompozytor taki jak Bach czy tekściarz-poeta jak dajmy na to Kaczmarski.jkris pisze:alez jest takie- TEKSCIARZ
Chodzi głównie o odróżnienie autorów muzyki klasycznej czy innej "wyższej" twórczości od popularnych autorów piosenek.
Jak piszesz tak cię widzą.
-
jkris
zdaje sie, ze stworzyles cos co nie istnieje...
mozna pisac teksty- jest sie teksciarzem, mozna muzyke- wtedy sie komponuje- mozna jedno i drugie. nie ma co wymyslac. tekst jest dobry albo kiepski bez wzgeldu na to kto go napisal...
a Bohlena teksty nie sa poematami ale maja inna bardzo duza zalete- otoz bardzo szybko wpadaja w ucho i ciezko sie od nich uwolnic- a o to takze chodzi... co zas sie tyczy sensu- czesto go w nich brak ale ta muzyka jest stowrzona do innego rodzaju wzruszen... amatorow poezji odsylamy do Słowackiego
mozna pisac teksty- jest sie teksciarzem, mozna muzyke- wtedy sie komponuje- mozna jedno i drugie. nie ma co wymyslac. tekst jest dobry albo kiepski bez wzgeldu na to kto go napisal...
a Bohlena teksty nie sa poematami ale maja inna bardzo duza zalete- otoz bardzo szybko wpadaja w ucho i ciezko sie od nich uwolnic- a o to takze chodzi... co zas sie tyczy sensu- czesto go w nich brak ale ta muzyka jest stowrzona do innego rodzaju wzruszen... amatorow poezji odsylamy do Słowackiego
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
OK - mniejsza o teksty, bo tutaj trudniej dokonać podziału. Chodzi o to, żeby do worka "kompozytor" nie wrzucać razem Bohlena i Bacha, tak jak to miało miejsce wyżej. Chyba nietrudno znaleźć między nimi różnice zarówno w formie tego co tworzą, jak i w samym systemie tworzenia.
Ostatnio zmieniony wt sty 16, 2007 20:15 przez ArCrack, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jennifer
- Louie, Louie, Louie
Przepraszam, Arek, ale kazano mi podać nazwisko KOMPOZYTORA większego niż Bohlen, więc podałam, ale tak pół żartem- pół serio. Chciałam po prostu udowodnić, że Dieter nie jest żadnym geniuszem! Muzykę ma fajną (aczkolwiek bardzo prostą i przyjemną), ale teksty są do kitu
i za to, że powiem tą prawdę wszyscy rzucają mi się do gardeł! Przepraszam, ale Dieter naprawdę SAM powiedział, że nie skupia się na tekstach!
Germany's most successful pop duo ever.
- Jennifer
Louie, witaj w klubie
, Jestem z Tobą i w pełni przyznaję Ci rację.
Wydaję mi się że trochę za bardzo się Dietera idealizuje. Chyba będę musiała samodzielnie przetłumaczyć biografię Dietera i zacytować Wam jej fragmenty gdzie Dieter sam najlepiej opisuje swoje teksty
Prawda jest taka, że teksty u Dietera mają być przede wszystkim tłem do muzyki.
Rzeczywiście łatwo wpadają w pamięć i doskonale pasują do tego rodzaju muzyki. Ale nic poza tym.
Wydaję mi się że trochę za bardzo się Dietera idealizuje. Chyba będę musiała samodzielnie przetłumaczyć biografię Dietera i zacytować Wam jej fragmenty gdzie Dieter sam najlepiej opisuje swoje teksty
Prawda jest taka, że teksty u Dietera mają być przede wszystkim tłem do muzyki.
Rzeczywiście łatwo wpadają w pamięć i doskonale pasują do tego rodzaju muzyki. Ale nic poza tym.
Siedzenie W Norze
Nic Tu Nie Pomoże
Nic Tu Nie Pomoże
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
Rozumiem - i właśnie o to mi chodzi, aby rozróżnić kompozytorów takich jak Bach i takich "songwriterów" jak Bohlen. Bohlen pisze piosenki, a to co napisał Bach, ciężko określić mianem piosenekLouie, Louie, Louie pisze:Przepraszam, Arek, ale kazano mi podać nazwisko KOMPOZYTORA większego niż Bohlen, więc podałam, ale tak pół żartem- pół serio