Izabella Scorupco

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Emil45677

Izabella Scorupco

Post autor: Emil45677 »

Postanowiłem założyć nowy wątek na temat Izabelli Scorupco. Jest to jedna z nielicznych Polek znanych na świecie. Jej największe sukcesy filmowe to przede wszystkim udział w serii o Jamesie Bondzie: "GoldenEye" z 1995 roku, "Ogniem i Mieczem" (1999) i "Egzorcysta: Początek" (2004).

Ale nie wszyscy wiedzą także że nasza świetna aktorka wydała w Szwecji album muzyczny zatytułowany "Iza" w 1991. Następnie po sukcesie komercyjnym i złotej płycie w Szwecji, rok później w 1992 album ten został wydany w całej Europie. A teraz pozwolę sobie wymienić wszystkie single które promowały album Scorupco.

"Shame, Shame , Shame" (1992) - warto dodać że singiel ten zajął na listach sprzedaży między innymi 3 miejsce w Szwecji, 37 w Niemczech, 2 miejsce w Norwegii, 22 w Austrii, oraz 39 w Szwajcarii:

"Substitute" (1991) - 3 miejsce w Szwecji:

"I Write You A Love Song" (1991) - 10 miejsce w Szwecji i 93 w Niemczech:

"Brando Moves" (1992) - 37 miejsce w Szwecji:

Jest to moje ostatnie odkrycie, jeszcze do niedawna zupełnie nie wiedziałem że Izabella Scorupco potrafi śpiewać i wydała płytę. Co prawda wydała tylko jeden album ale te piosenki bardzo przypadły mi do gustu :). Mam nadzieje że i wam się spodoba jej dawna twórczość... jak dla mnie jest to bardzo miła niespodzianka :).
Awatar użytkownika
disco-man

Re: Izabella Scorupco

Post autor: disco-man »

I write you a love song to kalka Abby,ale lubię ten utwór bo ma śliczną zwrotkę.Zwrotka ta przypomina mi trochę Love is the name of the game-Patty Ryan.Shame,shame,shame to przeciętnie odgrzany cover.Identycznie jest z Substitute.Brando Moves to niezły utworek,choć przypomina styl Belindy Carlisle.Kilka lat temu pierwszy raz słuchałem tego albumu i największą sympatią darzyłem wtedy I write you a love song bo przypominała mi moją ukochaną Abbę.Płyta nie jest żadną rewelacją,ale jest miła i taneczna.
Awatar użytkownika
Romantic Warrior

Post autor: Romantic Warrior »

na początku lat 90. jej przeboje regularnie trafiały do TOP-100 EURO CHART, co się bardzo rzadko zdarza polskim wykonawcom, za o jej chwała :-) miło było wtedy słuchać notowań tej listy w Programie II PR
gdzieś czytałem, że któregoś z ww. przebojów wogóle nie śpiewała, jedynie dodała do niego swój image, a wykonywał piosenkę ktoś inny, nieznany - nie wiem czy to prawda....
Awatar użytkownika
Daniel

Post autor: Daniel »

Ja już dawno pisałem o Izie na forum top80 :) Moim zdaniem jej styl to coś między Abbą a GinąT :)
Piosenka I Write You A Love Song było swego czasu dość popularne w Polsce, natomiast Shame, Shame , Shame często prezentowana w stacji MTV albo VIVA.

Obrazek
ODPOWIEDZ