Jak myślicie kogo z naszych rodzimych kompozytorów możemy nazwać polskim Dieterem Bohlenem
Polski Dieter Bohlen
-
piotras1272
Polski Dieter Bohlen
Witam
Jak myślicie kogo z naszych rodzimych kompozytorów możemy nazwać polskim Dieterem Bohlenem
- Malediwy
- tanathos
Re: Polski Dieter Bohlen
myślę że jedyną pasującą osobą jest JAN BORYSEWICZ. Napisał melodie wszystkich utworów Lady Pank a także utworów wielu innych wykonawców. Spod jego ręki wyszło wiele ponadczasowych przebojów. Borysewicz to niezwykle płodny twórca. Podobnie jak Bohlen 
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
-
arras09
Moim zdaniem Romuald Lipko. Bardzo lubię jego kompozycje dla Urszuli i Sośnickiej. Stosunkowo najmniej dla Budki Suflera, w której grał.
- marco
- Członek TAFC Polska
Nie ma i nie będzie polskiego Dieter'a Bohlen'a....Wiadomo można robić wiele porównań do niego, ale takiego talentu do komponowania tak świetnych piosenek nie łatwo jest znaleść 
- tanathos
Co ciekawe Romualda Lipko i Jana Borysewicza łączy wspólny mianownik - trzeci "polski Dieter Bohlen" - Andrzej Mogielnicki, który to napisał teksty wielu kompozycji Jana Borysewicza i Romualda Lipkoarras09 pisze:arras09
Tytuł: Re: Polski Dieter Bohlen Cytuj
Moim zdaniem Romuald Lipko. Bardzo lubię jego kompozycje dla Urszuli i Sośnickiej. Stosunkowo najmniej dla Budki Suflera, w której grał.
Post Napisane: Wt lip 24, 2012 21:55
tanathos
Tytuł: Re: Polski Dieter Bohlen Cytuj
myślę że jedyną pasującą osobą jest JAN BORYSEWICZ. Napisał melodie wszystkich utworów Lady Pank a także utworów wielu innych wykonawców. Spod jego ręki wyszło wiele ponadczasowych przebojów. Borysewicz to niezwykle płodny twórca. Podobnie jak Bohlen
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
-
moonwalker
Jeśli już rozpatrujemy to w przełożeniu na ilość to raczej polskim Dieterem Bohlenem jest Jacek Cygan.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jacek_Cygan
Fakt faktem nie jest kompozytorem , ale w połączeniu z Krzesimirem Dębskim pozostawili naprawdę fajne kawałki (KingSajz , Anna Jurksztowicz itp.). Patrząc na najważniejsze piosenki z wikipedi śmiało można stwierdzić że największe przeboje polskiej muzyki są przypieczętowane przez niego.
Jeśli już mówimy o Borysewiczu i Lipko to był taki moment że grali razem :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jacek_Cygan
Fakt faktem nie jest kompozytorem , ale w połączeniu z Krzesimirem Dębskim pozostawili naprawdę fajne kawałki (KingSajz , Anna Jurksztowicz itp.). Patrząc na najważniejsze piosenki z wikipedi śmiało można stwierdzić że największe przeboje polskiej muzyki są przypieczętowane przez niego.
Jeśli już mówimy o Borysewiczu i Lipko to był taki moment że grali razem :
-
piotras1272
No to jak wymieniliście tylu kompozytorów to ja dodam do nich także SEWERYNA KRAJEWSKIEGO
To jeden z najwspanialszych polskich kompozytorów, który swego czasu napisał wiele pięknych piosenek
To jeden z najwspanialszych polskich kompozytorów, który swego czasu napisał wiele pięknych piosenek
- antonn
Jeżeli to ma być ktoś taki jak Dieter Bohlen to trzeba brać pod uwagę takie kryteria: występuje bądź występował na scenie, śpiewa, pisze teksty, komponuje. Jacek Cygan jest tylko dobrym tekściarzem. Pozostałych warunków nie spełnia. Ja bym tutaj wspomniał śp. Mirka Bregułe lidera grupy Universe. Moim zdanie on na to miano zasługuje. Pięknie śpiewał, pisał doskonałe teksty i muzykę.
- Didi&Thomas
Ja ze swojej strony dodam Jarosława Kukulskiego. Oprócz wielu hitów Anny Jantar, wylansował wiele przebojów dla innych wykoanwców. Co ciekawe prawie zawsze były to przeboje przez duże "P". Ja za Jego największy majsterszyk uważam słynny hit Haliny Frąckowiak o złych, czarnych fortepianach co nie mogą spać
, niestety, jest to też chyba najbardziej nietrafiona piosenka jeśli chodzi o tytuł - "Tin Pan Alley"
http://www.youtube.com/watch?v=m4yPF2YVHdQ
A tak na marginesie - bardzo fajny pomysł na post
http://www.youtube.com/watch?v=m4yPF2YVHdQ
A tak na marginesie - bardzo fajny pomysł na post
"Don`t let me down, take my hand
Now and forever, be my friend..."
Now and forever, be my friend..."
- venturak
dla mnie Kombi i Papa Dance graja podobną muzykę do MT, więc może ich kompozytorzy? 
Бяла нощ, бяла луна, две тела, сенки от рая
- atlantyda ;o)
- Członek TAFC Polska
No jeśli by brać pod uwagę treść tekstów jakie pisał Dieter Bohlen to sporo z nich można by podpiąć pod naszą "disco polową" nutę
. Jeśli zaś chodzi o tak "płodnego" kompozytora jak Bohlen to już chyba wymieniliście tych najbardziej godnych uwagi.
- Gasolina91
Kiedyś o nich mówiłam "Polskie Modern Talking"venturak pisze:dla mnie Kombi i Papa Dance graja podobną muzykę do MT
Point Of No Return
- LadySmile
Nieee.... Jak dla mnie to nie ma takiego drugiego... Nie da się porównać sukcesów, piosenek czy talentu Dietera z kimkolwiek innym...
"... Baby, don't, don't give up
If your heart is broken
Make a brand new start ..."
If your heart is broken
Make a brand new start ..."
- disco-man
Romek Lipko,Sławek Łosowski,Andrzej Korzyński,Sławeki Wesołowski-tych gości najbardziej cenię na naszym rynku,ale do Bohlena im baaardzo daleko...
-
arras09
Mi zawsze ten utwór wydawał się bardzo "Bohlenowski". Chodzi o samą muzykę. Swego czasu myślałem, że jest to Polska wersja jakiejś piosenki Dietera, bo brzmi trochę jak jego ballady z lat '80tych. Swoją drogą, przepiękny. Muzyka autorstwa Jarosława Kukulskiego.
Halina Frąckowiak - Anna już nie mieszka tu
Halina Frąckowiak - Anna już nie mieszka tu