Teksty piosenek Dietera
-
yannickstopyra
Moze zaskocze wielu ale moim ulubiony utworem jest Witchqueen of eldorado high of the mountain heyaheyaheya ho!!
Mam pytanie
mianowicie kiedys naprawde lubilem ten zespoł ale w momencie gdy poduczyłem sie troche angielskiego i poczytałem txty piosenek pomyslalem sobie ze sa troche prostackie moje pytanie do was
oczym jest pisoenka Geronimo cadillac?oraz jet airliner?tak wg was i wg wasze j rozkminki bo jak dla mnie to o niczym a mimo to baaaaardzo mi sie podobaja:)
Mam pytanie
mianowicie kiedys naprawde lubilem ten zespoł ale w momencie gdy poduczyłem sie troche angielskiego i poczytałem txty piosenek pomyslalem sobie ze sa troche prostackie moje pytanie do was
oczym jest pisoenka Geronimo cadillac?oraz jet airliner?tak wg was i wg wasze j rozkminki bo jak dla mnie to o niczym a mimo to baaaaardzo mi sie podobaja:)
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
Geronimo's Cadillac jest chyba o Cadillaku gościa imieniem Geronimo
A tak na serio to to refren nijak ma się chyba do zwrotek, z których jako taki ład i skład można jeszcze wydobyć.
A Jet Airliner o pewnym odrzutowcu stojącym na końcu alei
Gdy czytam ten tekst jedyne do przychodzi mi do głowy to spóźniony facet jadący na lotnisko i mający nadzieję, że samolot którym ma lecieć do swojej ukochanej jeszcze na nim stoi
Być może komuś będzie się chciało dogłębniej zanalizować co autor miał na myśli
A Jet Airliner o pewnym odrzutowcu stojącym na końcu alei
Być może komuś będzie się chciało dogłębniej zanalizować co autor miał na myśli
Jak piszesz tak cię widzą.
- vader
Dzisiaj poczytam te teksty to co nie co mogę przybliżyć. 
America - oh it's saturday night
America - lazer beams, and lights
http://img291.imageshack.us/my.php?image=mtbljr9.png
mojej roboty
mojej roboty
-
Przemo
Jeśli mówimy o głebszym sensie "Geronimo's..." i "Jet...", to chyba sam Dieter miałby problemy z interpretacją. Przeciez on nigdy nawet nie ukrywał, że w przypadku pisania tekstów do piosenek liczy się dla niego nie znaczenie, tylko brzmienie. Tekst miał układac się tak, by się ładnie rymowało i mile brzmiało dla ucha słuchacza. Sensu w tym być nie musiało.
Chociaż, gdybym miał spróbować o czym śpiewa Thomas w "Geronimo's...", to pokusiłbym się interpretację, że jest to wyznanie faceta zakochanego w jakiejś kobiecie, który pragnie spędzić z nią życie otumaniony tą swoją miłością, wspomina swoje sukcesy i porażki w tym zakresie. Niewiasta jest najwyraźniej trudno dostępną babą, łamiącą serca wszystkim wokoło, ale on ma na to metodę: samochód, na który ona poleci, bo żadna się magii tego pojazdu jeszcze nie oparła.
Co do Jet Airliner, to według mnie, opisana historia jest tam zupełnie przeciwna niż w Cadillacu. Otóż opowiada ona (jak to zwykle u MT) o mężczyźnie, który niegdyś wprawdzie kochał dziewczynę o której śpiewa, ale z jakichś powodów uważa, że ta miłośc to już przeszłośc. Droga do jego "samolotu" (pytanie, czy to jakaś przenośnia, np. tak określa ukochaną, że ni by jest ona takim jego odrzutowcem, czy też naprawdę chodiz o środek transportu, którym do niej jeździł / latał) jest już zamknięta, ale w końcu piosenki słysyzmy, że gdzieś tam tkwi jakaś nadzieja, ale zależy to tylko od dziewczyny.
O, i w ten sposób do bełkotu można dorobić ideologię vel interpretację.
Chociaż, gdybym miał spróbować o czym śpiewa Thomas w "Geronimo's...", to pokusiłbym się interpretację, że jest to wyznanie faceta zakochanego w jakiejś kobiecie, który pragnie spędzić z nią życie otumaniony tą swoją miłością, wspomina swoje sukcesy i porażki w tym zakresie. Niewiasta jest najwyraźniej trudno dostępną babą, łamiącą serca wszystkim wokoło, ale on ma na to metodę: samochód, na który ona poleci, bo żadna się magii tego pojazdu jeszcze nie oparła.
Co do Jet Airliner, to według mnie, opisana historia jest tam zupełnie przeciwna niż w Cadillacu. Otóż opowiada ona (jak to zwykle u MT) o mężczyźnie, który niegdyś wprawdzie kochał dziewczynę o której śpiewa, ale z jakichś powodów uważa, że ta miłośc to już przeszłośc. Droga do jego "samolotu" (pytanie, czy to jakaś przenośnia, np. tak określa ukochaną, że ni by jest ona takim jego odrzutowcem, czy też naprawdę chodiz o środek transportu, którym do niej jeździł / latał) jest już zamknięta, ale w końcu piosenki słysyzmy, że gdzieś tam tkwi jakaś nadzieja, ale zależy to tylko od dziewczyny.
O, i w ten sposób do bełkotu można dorobić ideologię vel interpretację.
Przemo
- vader
Ciekawie to opisałeś...
mojej roboty
mojej roboty
-
yannickstopyra
-
Przemo
No przeciez nie pisałem, że uważam obie przywołane piosenki za coś ambitnego pod względem przesłania (tekstu). Pojawił się tamt i spróbowałem odnaleźc w obu tekstach jakiś sens. Czy danie, czy nie, to zupełnie inna bajka. Ale jeśli, yannickstopyra, jesteś tak szybki w krytykowaniu, to wysil się na coś lepszego. Może porwij się na interpretację "Witchqueen..."? Dla mnie ten kawałek też jest nic nie znaczącym ciągiem słów. To, czy piosenka jest ładna i szybka nie ma nic do rzeczy, bo rozmawiamy o tekście.
A kończąc temat: zanim na drugi raz rąbniesz opinią w rodzaju "beznadzieja", to postaraj się przynajmniej podszlifować własną polszczyznę. Okropnie czyta się posty, w których kropki i przecinki jeśli w ogóle występują, to według reguł znanych chyba tylko autorowi.
A kończąc temat: zanim na drugi raz rąbniesz opinią w rodzaju "beznadzieja", to postaraj się przynajmniej podszlifować własną polszczyznę. Okropnie czyta się posty, w których kropki i przecinki jeśli w ogóle występują, to według reguł znanych chyba tylko autorowi.
Przemo
- sellimi
jeżeli już o tekstach Dietera prawicie, to właściwie tylko w "Gasoline" jest sens go słuchać. Nie jest oczywiście ambitny, ale za to dość zabawny. Jest to chyba jedyna piosenka DB w której zwracam uwagę na słowa.
Jednak pamiętajmy, że muzyka Dietera to głównie dance, pop, disco, a tam tekst jest prawie bez znaczenia
Jednak pamiętajmy, że muzyka Dietera to głównie dance, pop, disco, a tam tekst jest prawie bez znaczenia
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
- punky linsky
pytanie "o czym są piosenki dietera" jest jak pytanie "o czym są obrazy picassa". znaczy się, pytanie to nie ma sensu. muzyka dietera wywołuje emocje poprzez melodie!!! kiedy jej słucham nie myślę o tym, że co 10 sekund słyszę "baby baby" albo inne ohy i ahy. najczęsciej wogóle nie myślę
bo daję się porwać melodii i dźwiękom.
zreszta bohlen kilka razy się wysilił i napisał sensowne teksty, i chwała mu za to. wyobraźcie sobie że musicie skomponować dobrą melodię, zrobić do niej dobrą produkcję, zagrać w teledysku, zaśpiewać koncert, udzielić wywiad, i w między czasie zaliczyc panienke ( hehe ) i tak przez 20 lat bez przerwy. nie napisalibyscie lepszych tekstów, a napewno nie wymyślilibyście takich melodii.
zreszta bohlen kilka razy się wysilił i napisał sensowne teksty, i chwała mu za to. wyobraźcie sobie że musicie skomponować dobrą melodię, zrobić do niej dobrą produkcję, zagrać w teledysku, zaśpiewać koncert, udzielić wywiad, i w między czasie zaliczyc panienke ( hehe ) i tak przez 20 lat bez przerwy. nie napisalibyscie lepszych tekstów, a napewno nie wymyślilibyście takich melodii.
think for yourself - question authority
- vader
O czym jest Dr. Mabuse, nie wiem niestety, ale bardzo mnie ciekawi o czym jest China In Her Eyes....
mojej roboty
mojej roboty
-
jkris
piosenki Dietera najczesciej nie opowiadaja zadnej historii tylko sa zbitka rymujacych sie, pasujacych do siebie frazesow o milosci- z ukochanymi wyrazami jak np: DEVOTION, EMOTION, OCEAN, BABY, MAYBE, CRAYZE.
Ale ta muzyka tworzona byla do zabawy a nie do rozmyslania- a pisanie tekstow w ten sposob powodowalo, ze ludzie bardzo szybko zapamietywali tekst i potem ciezko bylo sie od niego uwolnic
Ale sa wyjatki- np America, Mrs. Robota opowiadaja jakas tam konkretna historyjke
Ale ta muzyka tworzona byla do zabawy a nie do rozmyslania- a pisanie tekstow w ten sposob powodowalo, ze ludzie bardzo szybko zapamietywali tekst i potem ciezko bylo sie od niego uwolnic
Ale sa wyjatki- np America, Mrs. Robota opowiadaja jakas tam konkretna historyjke
-
Przemo
China In Her Eyes? To chyba akurat dośc proste do zinterpretowania: facet zakochał się w azjatyckiej piękności. Anders śpiewa o tym, jak ogromne wrażenie ona na nim wywiera. Jest tak cudna, że przy niej świat staje się magiczny, nierelany - ona maluje mu chmurki na niebie i nawet "Księżyc przyobleka się zielenią" (nie wiem, czy to po prostu rym, czy nie, ale jeśli już silimy się na interpretację, to zwracam uwagę na to, że zielony jest kolorem nadziei). Kobitka jest w każdym razie tajemnicza, być może niedostępna, niczm te Chiny, które on widzi w jej oczach.
I jak? Hehe, chyba powinienem napisać książkę "Co Dieter miał na myśli"
.
I jak? Hehe, chyba powinienem napisać książkę "Co Dieter miał na myśli"
Przemo