Wyroby plagiatopodobne :-)

Tutaj prowadzimy generalną dyskusję na temat Dietera i jego muzyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Wyroby plagiatopodobne :-)

Post autor: Pioetrek »

Proponuję stworzyć w tym wątku listę utworów stworzonych przez Dietera, które niektórzy mogą uznać z plagiat, inni za cover a ja za "ulepszenie" i przystosowanie do mojego gustu muzycznego.

You can call me Al - Paul Simon : Love will drive me crazy - Blue System
When I need you - Rod Stewart : When you are lonely - Blue System
Go West - Pet Shop Boys : That's love - Blue System
Silent Running - Mike & The Mechanics : Love me more - Blue System
Spirit of the hawk - Rednex : Witchquenn of Eldorado - Modern Talking

To narazie tyle z mojej strony. Jak jeszcze na coś wpadnę dopiszę.
Zanim ktoś to napisze - wiem, że oba utwory z ostatniej pozycji były współtworzone przez Breitunga.

Pozdrawiam

Piotrek
Awatar użytkownika
Atlantis

Post autor: Atlantis »

Dla mnie "ulepszeniem" :D jest np. "We Take The Chance"- "the Final Contdown" Europe, ale Dieter często wykorzystywał własne utwory np. "Don't Knock Me Out" Blue System i "Be Good To Me" Touche :P.
Ostatnio zmieniony pt cze 24, 2005 19:11 przez Atlantis, łącznie zmieniany 1 raz.
lukas

Post autor: lukas »

Piosenka MT "Don't let me down" z "Alone" przypomina "I'll never break your heart" zespołu Backstreet Boys.
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Jeszcze ja coś dorzucę :D

So you win again - Hot Chocolate : Here I Go Again - Blue System
Liberian Girl -Michael Jackson : Maria - Modern Talking
You are not alone - Michael Jackson : I Love The Way You Are - Blue System

Jest jeszcze Fools Lullaby - Bonnie Tyler, która to piosenka jest moim zdaniem podobna do pwenego utworu Roda Stwerta. Niestety nie znam dyskografii tego pana na tyle, żeby operować jakimiś tytułami.

Pozdrawiam

Piotrek
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Babyface: What If - Yvonne Catterfeld: FĂźr dich

W "Another Heart Is Broken" Alexandra można doszukać się nawiązań do "Nothing's Gonna Stop Me Now" (nie pamiętam kto to śpiewał) i "Anything" Blue System.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Nawiązując do tematu o ewentualnej współpracy Dietera i Dona Johnsona zastanawiam się, czy te podobieństwa nie są wynikiem pewnego przemyślanego przez Dietera sposobu działania. Otóż Dieter słyszy fajną piosenkę, komponuje swoją wersję w oparciu o zasłyszaną melodię i zgłasza się do wykonawcy czy jest zainteresowany wykonaniem danego utworu. Jeżeli wykonawca nie jest zainteresowany, Dieter pyta czy dana osoba nie ma nic przeciwko Dieterowemu wykonaniu tego utworu. Gdy dostaje zgodę, nie ma mowy o plagiacie.
Czy ta teoria ma jakikolwiek sens :D :?:

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Patrząc na Bonnie Tyler (Holding Out For A Hero - Race To The Fire) całkiem możliwe, że Dieter pisząc utwór dla jakiegoś wykonawcy wzoruje się na jego wcześniejszych hitach.
Awatar użytkownika
Maro_D

Post autor: Maro_D »

Taa...Dieter to chyba miał większość wyrobów plagiatopodobnych.

O to moje cegiełki:

Alexander - I`ll Love You `till The Day I Do :arrow: Pia Zadora & Jermaine Jackson - When The Rain Begins To Fall
Blue System - Lady Unforgettable :arrow: Falco - Jeanny (Part 1).

W BS to chyba nie było płyty z podobieństwami...
Czuję się wolnym człowiekiem, kierującym się własnym instynktem, własną hierarchią potrzeb, świadomością i podświadomością (z akcentem na to pierwsze), własnym upodobaniem i tak samo patrzę na inne osoby, dopóki nie narzucą mi swoich wartości i przekonań
Awatar użytkownika
YaQb85
Kontakt:

Post autor: YaQb85 »

wszelkie podobieństwa do znanych hitów są moim zdaniem bezsensu. Kojarzy mi się to brakiem własnych pomysłów i pójściem na łatwizne i to w żenujący sposób. Już chyba lepiej nagrać cover danego utworu. Bynajmniej nie są to ulepszenia. Owszem można się na czymś wzorować ale bez przesady!
Pierwszą moją płytą MT było "Back For Good" i odkąd pamiętam zawsze pomijałem utwór "We Take The Chance", bo drażniło mnie to podobieństwo do "The Final Countdown".
Awatar użytkownika
Prophet5

Re: WyrĂłby plagiatopodobne :-)

Post autor: Prophet5 »

Odświeżam wątek dokładnie po roku. ;) Znalazłem stronę z zestawieniem plagiatów, bądź "znaczących" podobieństw:

http://www.stud.uni-karlsruhe.de/~udgk/plagi.php

Wiele tam kompozycji Bohlena, choć nie wszystkie nawiązania wydają mi się takie oczywiste. Kilku można posłuchać tutaj:

http://www.moderntalking.ru/real/index_eng.htm

Spójrzcie też na ten artukuł:

http://www.presseportal.de/story.htx?nr=562441
Awatar użytkownika
GrzesH

Post autor: GrzesH »

Do roku 1991 nawet nie przyszło mi do głowy że Bohlen może czerapać/ściagać z innych utworów, przecież to on torował wcześniej nowe trendy.
We wspomnianym roku 1991 wyszła płyta Seeds Of Heaven i tam na sam początek panowie Bohlen i Rodriguez zpodają nam trzy utowory, które sam podkład "czerpią" z innych wykonawców, tak więc:

Lucifer - to nic innego jak "Keep On Running" Milli Vanilli
Testament D'Amelia - "Tom's Dinner" DNA i S.Vega
Is She Really Going Out With Him - to "Oops Up" formacji Snap..

To moim zdaniem były poczatki "zapożyczeń" podkładów muzycznych (brak inwencji??)... od tego się zaczeło...
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Początek raczej nie, bo już "My Bed Is Too Big" było wcześniej ;).
Poza tym w tych starych produkcjach, sprzed Modern Talking jest parę zapożyczeń.
Awatar użytkownika
GrzesH

Post autor: GrzesH »

Rozumiem, nie jestem niestety ekspertem, te utwory które przedstawiłm, dlatego tak na mnie "podziałały" ponieważ zostały zapożyczone z utworów, które ukazały się niewiele wczesniej i były mi dobrze znane...
Awatar użytkownika
Mateusz vel. Kokos

Post autor: Mateusz vel. Kokos »

hmm oczywiście zapodam:
Bee Gees- You Win Again- Blue System- Sexy Thing
Every Inch Of My Skin
Was Breathin' Her In..

www.thomasanders.fora.pl
Awatar użytkownika
disco-man

Post autor: disco-man »

Bee Gees - you win again jest też podobne muzycznie do M.T- Slow motion! Tylko kto był pierwszy bo to ten sam rok. Według mnie to Didi ich skopiował. Podkład no arms can never hold you-Chrisa normana jest prawie identyczny jak piosenka Everytime you go away ( nie pamiętam oryginalnego wykonawcy , wiem ze spiewali to 4 the cause) ,także na instrumentalu No arms... mozna sobie spiewac everytime you go away! I,jm no rockefeller-MT przypomina IN GRID ( ale badzmy szczerzy - In-grid po prostu się chowa przy piosenceMT!) Zwrotka Broken heroes jest prawie taka sama jak i believe you are an angel-Blue system...itd.itd
Awatar użytkownika
calvados

Post autor: calvados »

Witam ,może nie popadjmy w przesadę ponieważ rzeczywiście jest kilka ytworów których brzmienie jest podobne do wcześniej wykonanych ale to mniejszość.Zaraz zaczniemy porównywać blue system z Vaderem
calvados
ODPOWIEDZ