Okładki na kasety

Rozmowy zupełnie nie na temat.
ODPOWIEDZ
Marcin87

Okładki na kasety

Post autor: Marcin87 »

Czy ktoś wie w jakim rozmiarze trzeba wydrukować okładkę na kasetę audio? Mam kilka starych fajnych kaset, ale nie wiem jak zrobić do nich okładki. Jakie rozmiary powinien mieć obrazek aby pasował do pudełka?
Obrazek
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Re: Okładki na kasety

Post autor: atlantyda ;o) »

Wydaje mi się,że najlepiej było by zmierzyć pudełko.
Awatar użytkownika
ewka_si
Kontakt:

Post autor: ewka_si »

Marcin87 pisze:Czy ktoś wie w jakim rozmiarze trzeba wydrukować okładkę na kasetę audio? Mam kilka starych fajnych kaset, ale nie wiem jak zrobić do nich okładki. Jakie rozmiary powinien mieć obrazek aby pasował do pudełka?
No lekka przesada pytać na łatwiznę kogoś lepiej wpaść na pomysł i samemu np.linijką zmierzyć rozmiary :)
,,Your good Karma,
everytime I leave you, something bad happens
good karma,
Are you just trying to tell me, that I can´t stay
I don´t need to deal with all this drama
You´re the one that makes me feel this way''
Awatar użytkownika
edmund1974
Członek TAFC Polska

Post autor: edmund1974 »

ewka_si pisze:
Marcin87 pisze:Czy ktoś wie w jakim rozmiarze trzeba wydrukować okładkę na kasetę audio? Mam kilka starych fajnych kaset, ale nie wiem jak zrobić do nich okładki. Jakie rozmiary powinien mieć obrazek aby pasował do pudełka?
No lekka przesada pytać na łatwiznę kogoś lepiej wpaść na pomysł i samemu np.linijką zmierzyć rozmiary :)
Witam.

Tutaj po raz pierwszy w zyciu musze sie zgodzic z kolezanka 'ewka_si' - wystarczy wziac linijke i dokladnie zmierzyc okladke kasety...

Pozdrawiam
You Can Win, If You Want.
Marcin87

edmund1974 pisze:wystarczy wziac linijke i dokladnie zmierzyc okladke kasety...
No tyle to się domyślam, ale gdy zrobię zdjęcie na komputerze w odpowiednim rozmiarze to i tak wydrukuje się za duże. Do okładek CD mam program, który dopasowuje mi obraz do wymaganego rozmiaru, ale nie mogę zrobić do kasety.
Obrazek
Awatar użytkownika
edmund1974
Członek TAFC Polska

Post autor: edmund1974 »

Marcin87 pisze:
edmund1974 pisze:wystarczy wziac linijke i dokladnie zmierzyc okladke kasety...
No tyle to się domyślam, ale gdy zrobię zdjęcie na komputerze w odpowiednim rozmiarze to i tak wydrukuje się za duże. Do okładek CD mam program, który dopasowuje mi obraz do wymaganego rozmiaru, ale nie mogę zrobić do kasety.
Hmm mysle, ze chyba dobrym sposobem na drukowanie okladek o 'nietypowych' gabarytach jest wklejenie obrobionego zdjecia (na ktorym wczesniej dodales stosowne opisy kasety) do pliku word (w windowsie) a pozniej ustawienie w opcjach rozmiaru obrobionego przez Ciebe zdjecia w taki sposob, by mialo ono po wydrukowaniu zgodne z zamierzeniami wymiary. Moze brzmi to troche skomplikowanie, ale zapewniam ze jest to prostsze niz sie na poczatku wydaje :-)

Ja w ten sposob wielokrotnie robilem okladki na CD, na ktorych to okladkach drukowalem zdjecie wraz z przygotowanym przeze mnie napisem (tytul plyty/zawartosc CD itd.).

Pozdrawiam.
You Can Win, If You Want.
Awatar użytkownika
Prophet5

Post autor: Prophet5 »

Darmowy Gimp, który ma nawet interfejs po polsku, posiada podziałkę w centymetrach/milimetrach - do wyboru. Tak wyskalowany obrazek, po zapisaniu na przykład jako JPG, PNG czy GIF, wklejasz do dowolnego programu, który drukuje kartki A4, np. OpenOffice, czy Word.
Marcin87

Zrobiłem jak napisaliście i wyszło OK. Dzięki za pomoc :D
Obrazek
ODPOWIEDZ