Okładki na kasety
-
Marcin87
Okładki na kasety
Czy ktoś wie w jakim rozmiarze trzeba wydrukować okładkę na kasetę audio? Mam kilka starych fajnych kaset, ale nie wiem jak zrobić do nich okładki. Jakie rozmiary powinien mieć obrazek aby pasował do pudełka?
- atlantyda ;o)
- Członek TAFC Polska
Re: Okładki na kasety
Wydaje mi się,że najlepiej było by zmierzyć pudełko.
- ewka_si
- Kontakt:
No lekka przesada pytać na łatwiznę kogoś lepiej wpaść na pomysł i samemu np.linijką zmierzyć rozmiaryMarcin87 pisze:Czy ktoś wie w jakim rozmiarze trzeba wydrukować okładkę na kasetę audio? Mam kilka starych fajnych kaset, ale nie wiem jak zrobić do nich okładki. Jakie rozmiary powinien mieć obrazek aby pasował do pudełka?
,,Your good Karma,
everytime I leave you, something bad happens
good karma,
Are you just trying to tell me, that I can´t stay
I don´t need to deal with all this drama
You´re the one that makes me feel this way''
everytime I leave you, something bad happens
good karma,
Are you just trying to tell me, that I can´t stay
I don´t need to deal with all this drama
You´re the one that makes me feel this way''
- edmund1974
- Członek TAFC Polska
Witam.ewka_si pisze:No lekka przesada pytać na łatwiznę kogoś lepiej wpaść na pomysł i samemu np.linijką zmierzyć rozmiaryMarcin87 pisze:Czy ktoś wie w jakim rozmiarze trzeba wydrukować okładkę na kasetę audio? Mam kilka starych fajnych kaset, ale nie wiem jak zrobić do nich okładki. Jakie rozmiary powinien mieć obrazek aby pasował do pudełka?
Tutaj po raz pierwszy w zyciu musze sie zgodzic z kolezanka 'ewka_si' - wystarczy wziac linijke i dokladnie zmierzyc okladke kasety...
Pozdrawiam
You Can Win, If You Want.
-
Marcin87
No tyle to się domyślam, ale gdy zrobię zdjęcie na komputerze w odpowiednim rozmiarze to i tak wydrukuje się za duże. Do okładek CD mam program, który dopasowuje mi obraz do wymaganego rozmiaru, ale nie mogę zrobić do kasety.edmund1974 pisze:wystarczy wziac linijke i dokladnie zmierzyc okladke kasety...
- edmund1974
- Członek TAFC Polska
Hmm mysle, ze chyba dobrym sposobem na drukowanie okladek o 'nietypowych' gabarytach jest wklejenie obrobionego zdjecia (na ktorym wczesniej dodales stosowne opisy kasety) do pliku word (w windowsie) a pozniej ustawienie w opcjach rozmiaru obrobionego przez Ciebe zdjecia w taki sposob, by mialo ono po wydrukowaniu zgodne z zamierzeniami wymiary. Moze brzmi to troche skomplikowanie, ale zapewniam ze jest to prostsze niz sie na poczatku wydajeMarcin87 pisze:No tyle to się domyślam, ale gdy zrobię zdjęcie na komputerze w odpowiednim rozmiarze to i tak wydrukuje się za duże. Do okładek CD mam program, który dopasowuje mi obraz do wymaganego rozmiaru, ale nie mogę zrobić do kasety.edmund1974 pisze:wystarczy wziac linijke i dokladnie zmierzyc okladke kasety...
Ja w ten sposob wielokrotnie robilem okladki na CD, na ktorych to okladkach drukowalem zdjecie wraz z przygotowanym przeze mnie napisem (tytul plyty/zawartosc CD itd.).
Pozdrawiam.
You Can Win, If You Want.
- Prophet5
Darmowy Gimp, który ma nawet interfejs po polsku, posiada podziałkę w centymetrach/milimetrach - do wyboru. Tak wyskalowany obrazek, po zapisaniu na przykład jako JPG, PNG czy GIF, wklejasz do dowolnego programu, który drukuje kartki A4, np. OpenOffice, czy Word.
-
Marcin87