Uwaga na telefon!

Rozmowy zupełnie nie na temat.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pkmodern
Zarząd Thomas Anders Fanklub Polska

Uwaga na telefon!

Post autor: Pkmodern »

Drodzy Przyjaciele, Ku przestrodze !

Przyjeżdża do Ciebie kurier i oświadcza, że ma dla Ciebie paczkę za zaliczeniem. Koszt około 500 zł. Na paczce jest Twoje imię, nazwisko i poprawnie napisany adres. Nadawcą jest firma .X., której nie znasz i w której nic nigdy nie zamawiałeś..

Kurier oświadcza, że nic mu na ten temat nie wiadomo, jego zadaniem jest tylko dostarczenie paczki i pobranie pieniędzy, ale skoro są wątpliwości , to można je wyjaśnić od ręki telefonicznie.

Kurier pyta, czy w takim razie może zadzwonić od Ciebie do firmy i szybko się wszystko wyjaśni... 99% ludzi, nie podejrzewając podstępu, wpuszcza kuriera do domu i wskazuje mu, gdzie jest telefon, albowiem chce jak najszybciej sprawę wyjaśnić...

Kurier wykonuje KRÓTKI TELEFON (1 min) i niby sprawdza w firmie, czy nie zaszła pomyłka , po czym informuje Cię, że faktycznie jest to pomyłka, przeprasza grzecznie i wychodzi! (bajki o pomyłkach są różne w zależności od oceny reakcji wrabianego...). Po miesiącu przychodzi rachunek telefoniczny... około 10.000 dolarów w przeliczeniu na złotówki.

Dlaczego?

Ponieważ ten jeden nie winny krótki telefonik obleciał w międzyczasie cały świat przez przekierowania komercyjne (Seszele, wyspy Bali, Kajmany i wiele innych - wszystko automatycznie), aby w końcu trafić na sex linię w Australii.

Jak to możliwe?! . zadasz samemu sobie pytanie. Przecież patrzyłeś kurierowi na ręce i było widać, że wykręca numer telefonu stacjonarnego... Tak, to prawda . kurier wykręcił numer telefonu stacjonarnego, który jest zainstalowany gdzieś w jakimś wynajętym (po cichu)mieszkaniu (na dodatek, na lewe papiery) i w tym właśnie mieszkaniu stoi sobie małe, niepozorne urządzenie, które natychmiast dokonuje przekierowań, jak się tylko do niego dodzwonisz. Podoba Ci się?

Czy masz szansę na reklamacje w TPSA? Nie, ponieważ połączenie wyszło z Twojego numeru telefonu, a co za tym idzie za Twoją zgodą więc nawet w sądzie przegrasz...

Numer "na Tepsę" Dzwoni do Ciebie człowiek i podaje się za pracownika Telekomunikacji Polskiej SA. Informuje Cię o tym, że właśnie wymieniono: skrzynkę kablową, rozdzielczą lub cokolwiek innego. W związku z powyższym monterzy TPSA testują połączenia i proszą o potwierdzanie ich poprawnego funkcjonowania poprzez naciśnięcie klawiszy: 9, 9#, 09, 09#, 90,90# Nie naciskaj! Niczego nie potwierdzaj!

Jeżeli to zrobisz . jesteś. przekierowany na sex linię (NA TWÓJ koszt oczywiście) do Wielkiej Brytanii przez pół świata na Pacyfiku (Wyspa Niue w tym procederze króluje!!) i nawet jeżeli natychmiast rzucisz słuchawkę na widełki . NIC CI TO NIE DA!!! . połączenie nie skończy się przed upływem 5 min. Podoba Ci się? Koszt . około 1500 zł.

Jeżeli ktokolwiek do Ciebie zadzwoni i powie, że coś wygrałeś rzuć natychmiast słuchawkę i niczego nie naciskaj! żadnych cyfr, gwiazdek lub krzyżyków. Jeżeli zadzwoni do Ciebie ktoś, kogo nie znasz nieważne czy będzie to firma, czy osoba prywatna i poprosi Cię o oddzwonienie w dowolnym czasie... NIE RÓB TEGO! . nie znasz osobiście . nie oddzwaniasz bo może Cię to kosztować 320 zł za samo połączenie! Pamiętaj, że oszuści bardzo często podszywają się pod różnego typu instytucje lub wydziały spółdzielni mieszkaniowych. Jak administracja lub inna instytucja będzie miała do Ciebie sprawę to wyśle Ci pismo!

A teraz: Jak się bronić?

1. Myśleć i nic na huraa.. Niczego nie naciskać i niczego nie potwierdzać.

2. Zadzwonić do swojego operatora np. TP SA (9393!? Moja uwaga , tu też występują dziewiątki!!!) i zażądać zablokowania wszystkich numerów komercyjnych: 0-700...,0-300..., 0-400..., jak i możliwości przekierowania na nie.

3. Zablokować wszystkie numery: międzymiastowe, międzynarodowe i komórkowe. Każdy operator ma obowiązek udostępnić Ci kod aktywujący takie połączenia i drugi kod dezaktywujący takie połączenia. Nie ma innego wyjścia! Dostaniesz od operatora dwa osobiste hasła i nikomu ich nie pokazuj. Pamiętaj! Zapisz datę i godzinę połączenia się z operatorem w celu zablokowania powyższych numerów. Zapisz imię i nazwisko osoby przyjmującej zgłoszenie. Zapisz numer zgłoszenia. Potem żądaj od operatora pisemnego potwierdzenia faktu, że zgłaszane przez Ciebie zadania zostały zrealizowane. Jak to będziesz miał na piśmie, to jakby co wygrasz w każdym sądzie. To jest wiadomość, którą przekazał pracownik działu reklamacji w TPsie! Jeśli zadzwoni jakiś gość, że wygrałeś coś w konkursie (przeważnie ekskluzywną wycieczkę) i w dodatku poprosi o naciśnięcie klawisza 9, żeby potwierdzić wiadomość, i jeśli to zrobisz, to jesteś załatwiony na cacy- łączność z tą linią kosztuje 20funtów za minutę, ponieważ rozmowa przekierowana jest przez Kajmany do sex linii w Anglii. Nawet jak natychmiast rzucisz słuchawkę na widełki, to dużo nie da, bo rozłączy Cię za 5 minut. Ale jeśli dasz zrobić się w balona i dasz im swoje dane, to możesz już strzelić sobie w łeb, bo po następnych dwóch minutach dostaniesz potwierdzenie, że oczywiście nic nie wygrałeś. Koszt takiej rozmowy to około 260 funtów. Jedyne, co można zrobić, to natychmiast po odebraniu takiej rozmowy rozłączyć się. I to jak najszybciej.

Jeszcze jedno. Może zadzwonić ktoś podający się za technika TP SA i poprosić o potwierdzenie numeru telefonu poprzez naciśnięcie klawisza 9.? Efekt jak powyżej.

Problem dotyczy też komórkowców. Nigdy nie należy naciskać 9, lub 9,0,#, lub 0,9,# w tych kombinacjach. Przeważnie numer dzwoniący to: 07090203840. Numer może się różnić ostatnimi 4 cyframi. Pojawia się na początku jako nieodebrane. Nie oddzwaniać na ten numer, bo połączenie kosztuje 320 zł/min .sex linia w Australii. Ponieważ w Anglii ten proceder jest już nielegalny, to farmazony tego typu przeniosły się do Polski. Tak więc nie gadać z kim., kto wciska Ci kit, że coś wygrałeś...

Proszę o rozpowszechnienie tej informacji wśród swoich znajomych!
MODERN TALKING FOREVER!!!
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Re: Uwaga na telefon!

Post autor: atlantyda ;o) »

Ja zwyczajnie nie odbieram telefonów z numerów mi nie znanych.Już kiedyś była podobna historia.
Dzięki za ostrzeżenie,na pewno porozsyłam komu się da.
Awatar użytkownika
edmund1974
Członek TAFC Polska

Post autor: edmund1974 »

Witam.

Dziękuję za powyższe ostrzeżenie. Warto jest wiedzieć, jak nie dać się naciągnąć na grubą kasę przez zwykłych s...synów. Swoja drogą takich oszustów powinno się karać wyjątkowo surowo - karą więzienia i pokaźną grzywną - może nauczyło by to potencjalnych naśladowców, którzy w perfidny sposób próbują dorobić się czyimś kosztem, że proceder ten nie jest bezkarny...

Pozdrawiam.
You Can Win, If You Want.
TAZ

Post autor: TAZ »

Dzieki za ostrzezenie - powiele i ostrzege znajomych
Marcin87

Post autor: Marcin87 »

Dzięki za informację. A swoją drogą dzwonił dzisiaj do mnie nieznany numer, na szczęście była to pomyłka.
Obrazek
Awatar użytkownika
Jasmine

Post autor: Jasmine »

O, dzięki za ostrzeżenie.
Koleżanka z pracy mojej koleżanki miała podobny przypadek z kurierem, tylko bez telefonu i całego zamieszania z sex linią. Była sama w pracy i czekała na przesyłkę żeli i rzęs (pracuje w salonie kosmetycznym) Wtem przyszedł jakiś pan, ona zapisywała klientkę, dała mu 200 zł za przesyłkę a gdy skończyła zapisywanie to paczki nie było a kasę dała.
Co to za jakieś niepoważne żarty ludzie ostatnio wymyślają....
Awatar użytkownika
JoannaIzabella

Post autor: JoannaIzabella »

Dzięki!!!! Dam znać wszystkim znajomym!!!!
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Obawiam się, że to jakaś miejska legenda. Po co bawić się w pseudokurierów, biegać z paczkami po mieszkaniach? Wystarczyłoby powiesić na mieście kilka plakatów z takim "zdradliwym" numerem i kasa sama leci, bez pokazywania się ludziom... Myślenie i uwaga przede wszystkim, ale także przy weryfikowaniu tego typu opowieści.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Pkmodern
Zarząd Thomas Anders Fanklub Polska

Post autor: Pkmodern »

ArCrack pisze:Obawiam się, że to jakaś miejska legenda. Po co bawić się w pseudokurierów, biegać z paczkami po mieszkaniach? Wystarczyłoby powiesić na mieście kilka plakatów z takim "zdradliwym" numerem i kasa sama leci, bez pokazywania się ludziom... Myślenie i uwaga przede wszystkim, ale także przy weryfikowaniu tego typu opowieści.
Lepiej dmuchać na zimne, niż samemu się przekonać, że "Polak mądry po szkodzie"...
MODERN TALKING FOREVER!!!
Awatar użytkownika
skorpionek1975
Członek TAFC Polska

Post autor: skorpionek1975 »

Pkmodern pisze:
ArCrack pisze:Obawiam się, że to jakaś miejska legenda. Po co bawić się w pseudokurierów, biegać z paczkami po mieszkaniach? Wystarczyłoby powiesić na mieście kilka plakatów z takim "zdradliwym" numerem i kasa sama leci, bez pokazywania się ludziom... Myślenie i uwaga przede wszystkim, ale także przy weryfikowaniu tego typu opowieści.
Lepiej dmuchać na zimne, niż samemu się przekonać, że "Polak mądry po szkodzie"...
Dokładnie
A z tego co pamietam sprawa z kurierem już nawet była w telewizji jak facetowi przyszedł rachunek na kilka tysięcy, i z tego co pamietam przegrał z telekomunikacją.
Awatar użytkownika
Jasmine

Też kojarzę tą sprawę.
Lepiej być przygotowanym na takie niespodzianki, nie ważne czy są realne czy nie. Teraz ludzie robią wszystko, by się dorobić, często niezbyt legalnie.
Awatar użytkownika
MTalkingusia28

Post autor: MTalkingusia28 »

Dobrze, że o tym wiem, bo powiedziałam o tym w domu i wszyscy się ucieszyli, że wiedzą co robić w takich sytuacjach. Dzięki Pkmodern, że o tym napisałeś. :wink: Ja nie ufam obcym, więc nie nabrałabym się na taką paczkę. Wystarczyłoby powiedzieć, że tego nie zamówiłam i żeby ten kurier to odesłał z powrotem. Przecież by mi nie wmusił takiej paczki. Poza tym kazałabym mu zadzwonić ze swojej komórki, przecież nie pozwoliłabym mu z mojego telefonu dzwonić gdzieś nie wiadomo gdzie. Ciekawe co by zrobił... Zadzwoniłby ze swojej komórki? :lol: Zamiast tego uciekłby gdzie pieprz rośnie ze swoją paczką. Ja się na takie rzeczy nie nabieram. Poza tym takie chodzenie po domach i wmawianie czegokolwiek jest śmieszne. Nawet do domu dzwonią i wmawiają coś za niską cenę a przesyłka gratis. Co za bzdura. Tylko raz się dałam nabrać kilka miesięcy temu na kupno biżuterii, której nie widziałam i więcej tego nie zrobię. Od kupowania są sklepy. Później musiałam pisać odmowne listy, bo mi nie powiedział facet od razu, że co 2 lub 3 miesiące będą mi przysyłać kolejne wisiorki i końca by nie było. Sorry, chyba się podekscytowałam too much...

A z tym TPSA to dobrze, że już wiem, bo nigdy nie wiadomo czy bym się nie nabrała na te zmiany skrzynki rozdzielczej czy czegoś tam na którym się nie znam... :roll: Lepiej wiedzieć niż nie wiedzieć i potem mieć olbrzymie problemy w postaci kosmicznych opłat za telefon. Teraz mam w Dialogu, ale wcześniej miałam w TP. Aha, wczoraj był u nas w domu facet i chciał nam wmówić tańsze rozmowy w TP, ale gdy Mama mu powiedziała, że jesteśmy teraz w Dialogu i że już był taki facet i jej wmówił, że jest z TP a był z Dialogu i dlatego teraz jeteśmy w dialogu (facet nas nabrał), to od razu się ten gościu pożegnał i wyszedł. :lol: Na odchodnym powiedział, że on jest i z TP i z Dialogu i z jakichś tam innych. :P
A na telefon od kogoś, który mi mówi, że coś wygrałam, nigdy się nie nabiorę i nigdy się nie nabrałam, bo nie wierzę, że mogłabym coś wygrać. Poza tym wiadomo, że to podpucha, czyli nic dobrego. Poza tym przeglądając stronki w necie często się natykam na takie właśnie przygłupie oferty, że: Wygrałeś coś... itp. itd. Ja w takie nigdy nie wchodzę, bo wiadomo, że to bzdura. Maila dostałam kilka dni temu, że wygrałam telewizor. Od razu takie usuwam do folderu Kosz. :mrgreen:

O tym gościu z TV, który miał do zapłacenia masę forsy też słyszałam. Okropna sprawa...
Modern Talking - The Ultimate Best Of - The Story Of Success * Modern Talking - Magic Talented *

ANDERS / FAHRENKROG * ARMY OF LOVE * HIT OR A MISS * GIGOLO * SUMMER OF LOVE * NO MORE TEARS ON THE DANCEFLOOR

POZDROWIENIA OD MTALKINGUSI28
Awatar użytkownika
Jasmine

Te maile i wyskakujące reklamy z wygraną to jakaś głupota. Najbardziej bawią mnie reklamy typu 'jesteś 999.999 osobą odwiedzającą tę stronę, wygrałeś ipoda! itp. To dla mnie dziwne, że można się na takie coś nabrać.
ODPOWIEDZ