Dobre, choć polskie

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Didi&Thomas

Dobre, choć polskie

Post autor: Didi&Thomas »

Tytuł postu trochę wyzywający, ale sami przyznacie, że większość z nas, Polaków ma tendencje do chwalenia wszystkiego co obce przy jednoczesnej, powszechnej krytyce rodzimych produkcji. Oczywiście jeśli chodzi o motoryzacje np. to zbyt wielu powodów do dumy faktycznie ostatnio nie mamy, ale w muzyce ? Tu można znaleźć naprawdę sporo udanych, chwytających za serce i wpadających w ucho kawałków. Proponuje, by Ci z nas którzy cenią sobie również polskie propozycje dzielili się tutaj swoimi uwagami w tym temacie.
Na początek polecam nową, prawdopodobnie przyszłą gwiazdkę polskiej sceny muzycznej, o oryginalnej i wyjątkowej urodzie i
niebanalnym brzmieniu głosu. Pani występuje pod pseudonimem Alexandra a jej pierwsza propozycja to nagranie pod tytułem "Popłyniemy daleko". Zdecdydowanie - ma potencjał na przebój ;)
http://www.youtube.com/watch?v=rf0DGZDlJtQ
"Don`t let me down, take my hand
Now and forever, be my friend...
"
Awatar użytkownika
Pkmodern
Zarząd Thomas Anders Fanklub Polska

Re: Dobre, choć polskie

Post autor: Pkmodern »

Niestety, kolejny klon setnego brzmienia smętnej polskiej piosenki...

Tak się czasami zastanawiam, czy u nas w Polsce naprawdę nikt nie potrafi skomponować, lekkiej, łatwej, melodyjnej i szybkiej piosenki. Tylko te liryczne smęty, których ile razy można słuchać. Nawet ich nie potrafię rozróżnić, jak puszczają bieżące polskie piosenki w radiu.

Dowodem jest np. konkurs Eurowizji - gdzie nawet nie możemy zaprezentować piosenki w głównym konkursie.

Jedynie chyba już "Disco-Polo" może poprawić humor i sprawić, że radośnie się rozpromienimy...
MODERN TALKING FOREVER!!!
Awatar użytkownika
Didi&Thomas

Kolejna moja propozycja w tym temacie. Blue Cafe ostatnio naprawdę pozytywnie mnie zaskakują ;)
http://www.youtube.com/watch?v=aQyuf89bjHc
"
Awatar użytkownika
Robert73

Post autor: Robert73 »

Dla mnie ta piosenka, a zwłaszcza tekst to mistrzostwo świata.

http://www.youtube.com/watch?v=csSefjNCXn0
Awatar użytkownika
Kellok

Post autor: Kellok »

Sytuacja z rynkiem muzycznym w Polsce jest o tyle dramatyczna, że w kraju takim jak nasz wykonawców finansowo wspiera się słabiej, prywatne korporacje myślą jak tu się utrzymać, a nie ile dać pieniedzy na debiutantów, na wytwórnie, na organizację tras koncertowych. MUSZĄ więc być produkowane rzeczy, co do których wiadomo, że się sprzedają, a jak nie sprzedają, to chociaż pozwolą wyjść na zero. Stąd tyle bezwartosciowych smęt typu doda, które są co prawda promowane przez media, ale lubiane przez ludzi niekoniecznie :wink: Ale... [tutaj pokieruję się bardizej subiektywnym spojrzeniem, ostrzegam] ostatnio pojawiło się światełko w tunelu :mrgreen: Mieliśmy naprawdę dobrą piosenkę na listach przebojów wykonywaną przez grupę, która zdecydowanie nie jest definicją chłamu. Mowa o grupie promującej polski folklor Zakopower i ich niesamowitej piosenki "Boso" :D Takich właśnie udanych, dopracowanych tekstowo i melodycznie, ambitnych a jednocześnie melodyjnych i przebojowych utworów powinno być więcej. Czy ktoś mnie popiera? Czy mogę sobie powiedzieć "You are not alone" ? :mrgreen:

Po prostu sytuacja z muzyką od początku lat 00 to Armageddon. To mowa o oficjalnym rynku, tym wspieranym przez korporacyjnych gigantów. Jest jeszcze rynek mniej widoczny, a należy do niego zdecydowanie większa część polskiego rocka i jego pochodnych. O dobrej muzyce popularnej na światowym poziomie w Polsce zapomnijcie. Tu trzeba się trzymać pewnych standardów, których polska nie da rady spełniać. To trudna poprzeczka do dosięgnięcia (a gdzie dopiero do przeskoczenia) dla Polski. Inaczej ma sie sytuacja z drugim rynkiem. Drugi rynek, mniej widoczny funkcjonuje troszkę mniej w mediach, jest mniej przez nie wspierany i rozdmuchiwany, dzięki czemu może działać bardziej po swojemu. I tak na przykład mamy bardzo silną scenę muzyki neoprogresywej. Może nie reklamowana na każdym kroku, ale też nie nieobecna w mediach wcale. Jak mi się przypomną jakieś przykłady to dam znać :wink:

----EDIT--------
Robert73 pisze:Dla mnie ta piosenka, a zwłaszcza tekst to mistrzostwo świata.

http://www.youtube.com/watch?v=csSefjNCXn0

O-ho... Widzę, że jednak "I'm not alone" :mrgreen:
Awatar użytkownika
Emil45677

Post autor: Emil45677 »

A ja z kolei chciałbym zaproponować polską wokalistkę Basię Trzetrzelewską. Wokalistka ta proponuje muzykę która podchodzi zarówno pod pop jak i jazz - jednym słowem mieszanka stylów. W latach 80-tych i 90-tych odniosła światowy sukces. Sprzedała na świecie około 10 milionów płyt! My Polacy zawsze narzekamy że nie mamy gwiazdy światowego formatu - owszem mamy tylko trzeba się otworzyć na inne style muzyczne. W samych Stanach Zjednoczonych sprzedała w latach 87-94 ponad 2,5 miliona płyt, dwa razy zdobywając tam platynową płytę, a także jedną złotą :). Ponadto otrzymywała certyfikaty platyny i złota we Francji czy w Japonii :). Jej ostatni album po powrocie w 2009 roku pokrył się w Polsce platyną, zaznaczają lekko swoją obecność także w USA i Japonii. A teraz przejdę do samej muzyki:

Singiel "Drunk On Love" z 1994 roku, numer 1 na liście Hot Dance Club Songs w USA:

A tutaj pierwszy singiel Basi z płyty "It's That Girl Again" z 2009 roku - "A Gift":
Awatar użytkownika
Kellok

Post autor: Kellok »

Emil45677 pisze:My Polacy zawsze narzekamy że nie mamy gwiazdy światowego formatu - owszem mamy tylko trzeba się otworzyć na inne style muzyczne. W samych Stanach Zjednoczonych sprzedała w latach 87-94 ponad 2,5 miliona płyt, dwa razy zdobywając tam platynową płytę, a także jedną złotą :). Ponadto otrzymywała certyfikaty platyny i złota we Francji czy w Japonii :). Jej ostatni album po powrocie w 2009 roku pokrył się w Polsce platyną, zaznaczają lekko swoją obecność także w USA i Japonii. A teraz przejdę do samej muzyki
Na jej przykładzie można wywnioskować, że sytuacja wygląda tak: Artysta ma branie za granicą, odnosi sukcesy, to odcina się od naszego kraju, bo pod opiekę przejmują go bardziej prestiżowe firmy i tak oto o nim nie słychać w PL. Potem, jak zdarzy się nagrać album, który słabiej wypadł za granicą, to promuje go w ojczyźnie. Wraca na stare śmieci, bo wie, że po sukcesach za granicami ma zawsze w ojczyźnie awaryjną okazję do sprzedaży :mrgreen:
Awatar użytkownika
Emil45677

Post autor: Emil45677 »

Kellok pisze:Na jej przykładzie można wywnioskować, że sytuacja wygląda tak: Artysta ma branie za granicą, odnosi sukcesy, to odcina się od naszego kraju, bo pod opiekę przejmują go bardziej prestiżowe firmy
Także mam takie zdanie. Start w Polsce raczej nie umożliwia naszym rodakom wydania płyty międzynarodowej, chociaż były wyjątki (np. Edyta Górniak). Jeżeli jest jakaś droga na otwarcie sobie szansy na międzynarodową karierę to niestety nie jest to droga przez Polskę na dziś :). W Polsce nie istnieje takie coś jak dobra promocja, muzyka musi się sama bronić. A jeśli chodzi o próby wyjścia naszych rodaków na świat to widzimy co się dzieje z płytą która miała zawojować rynek międzynarodowy - czyli projekt "Poland Why Not?". Płyta produkowana przez znanych zagranicznych kompozytorów i tekściarzy. Najgorsze jednak jest to że po wielu próbach zrezygnowano z szukania sponsorów płyty w Polsce - znaleziono takowych np. w Belgii, Finlandii i innych krajach...jednym słowem wstyd. Na kanale YouTube projektu "Poland Why Not?" jest wywiad w którym osoba odpowiedzialna za sponsorów opowiadała szczegóły, warto dodać że to nie jest osoba z Polski. Ale chyba znowu zapomniano o promocji bo już 2 czy 3 tygodnie od premiery a płyta nie weszła nawet na polską listę sprzedaży...Poza tym to ta cała premiera była dla mnie zaskoczeniem, cały czas usilnie poszukiwałem choćby małej informacji o dacie tej premiery. To nie tak powinno wyglądać. Ale trzeba przyznać że poziom utworów stoi na dość dobrym poziomie. Album wydano w dwóch edycjach - Red i White :).
Awatar użytkownika
Fanka MT

Post autor: Fanka MT »

Cześć wszystkim!

Fajny pomysł na wątek ;) Osobiście muszę przyznać, że zawsze lubiłam polskie zespoły (pomimo mojej przeogromnej miłości do zagranicznej muzyki lat osiemdziesiątych) ;) W każdym razie wychowywałam się na twórczości grupy Ich Troje, czy też Stachurskiego ;) Do tego drugiego po dzień dzisiejszy mam ogromny sentyment :oops: po prostu gościa uwielbiam! Uważam, że jest godny uwagi, pomimo faktu, że praktycznie wszystkie piosenki dotyczą tematyki miłosnej. No i jedziemy dalej, kocham także utwory zespołu Universe! "Wołanie przez ciszę", czy też "W perły zmienić deszcz" lub "Magnes serc" rozkładają mnie na łopatki! No, ale cóż - jestem romantyczką z natury, dlatego też pewnie tak kocham Thomasa! ;)
Maria Daria - "Oh My God.."
Thomas Anders - "What did you say?"
Maria Daria - "Oh My God.."
Thomas Anders - "No, I'm Thomas!..Maria Daria..You're pretty young!"

Dziękuję...

Thomas Anders Fan-Club Polska! ;)
Awatar użytkownika
Didi&Thomas

Disco Polo - często to określenie działa na nas jak płachta na byka :lol: Czasem można jednak i tam odnaleźc ciekawe linie melodyczne, ostatnio natknąłem się przypadkiem na taki oto wynalazek i właśnie ze względu na ciekawy refren i dość nietypową stylizację nagrania przyznaję mu plusa. 8)
http://www.youtube.com/watch?v=26s0UCrS1Iw&feature=fvst
"
Awatar użytkownika
Jasmine

Post autor: Jasmine »

Super pomysł na wątek :D
Czasami, jak porównuję sobie zespoły które słucham, to mi się smutno robi że tak mało słucham polskiej muzyki. Trzymam się disco polo, bo tylko ten rodzaj daje mi to czego szukam- wesołe, pełne ciekawych dźwięków melodie. Mimo, że 3/4 piosenek to tematyka miłosna, to jakoś mi nie przeszkadza. Podobnie z Kombii.
Każdy sukces polskich piosenkarzy na światowym rynku mnie cieszy, bo to znaczy że jednak potrafimy stworzyć coś, co przyciąga zagraniczne ucho. Tylko szkoda że tego jest tak mało...
Awatar użytkownika
Naddel
Członek TAFC Polska

Post autor: Naddel »

Jakiś czas temu całkowicie zrezygnowałam ze słuchania popularnych komercyjnych stacji radiowych. Z racji tego, że w pracy spędzam codziennie ok.10-11 godzin (mówcie mi "cyborg", heheheh) bardzo szybko doszłam do wniosku, że te wszystkie RMFy i inne Zetki niechybnie doprowadzą mnie do szału. Przestawiłam się na Radio Koszalin. I tam w końcu mogę poznać czy przypomnieć sobie jakieś polskie piosenki, których w ogóle da się słuchać. I tak np. niedawno w Radiu Koszalin puszczano dość intensywnie Patrycję Kosiarkiewicz:
http://www.youtube.com/watch?v=jqE7HuwjuNE
oraz Anię Teliczan:
http://www.youtube.com/watch?v=UzwmYuFzD2U

Mnie tam się podoba twórczość tych pań :)
Nicht der ist ein Verlierer, der hinfällt, sondern der, der liegenbleibt.
Awatar użytkownika
art_system

Post autor: art_system »

Fanka MT pisze: W każdym razie wychowywałam się na twórczości grupy Ich Troje, czy też Stachurskiego
To bardzo smutne...
...R O M A N T I C W A R R I O R S...TWO-ModernTalking II...
Awatar użytkownika
Jasmine

Post autor: Jasmine »

Dlaczego? Ja też się trochę na nich wychowałam, nie żebym stała się fanką Ich Troje ale dobrze wspominam te czasy :D
Awatar użytkownika
phantomas
Kontakt:

Post autor: phantomas »

Mnóstwo fajnej melodii i optymizmu w tej pioseneczce. Podobno to disco polo :-)
Dochodzi fajnie zrealizowany teledysk.

Stawiam świat na głowie do góry nogami, na odwrót i wspak bawię się słowami
arras09

Post autor: arras09 »

A tu również mnóstwo fajnej melodii i optymizmu. I nie jest to disco polo.
Dochodzi fajnie zrealizowany teledysk. 8) Dobre i polskie. Pozdrawiam

ODPOWIEDZ