Enigma, to projekt Michael Cretu. On sam założył ten projekt chyba początkiem lat '90. Do tej pory od lat '70 tworzył jako: Michael Cretu. Ma w swoim dorobku wiele ciekawych pozycji, ale stylem do MT raczej nie dochodzą. Niemniej jednak w latach '80, kiedy MT rządziło, powstawało wiele podobnych projektów, jak choćby Bad Boys Blue, którego muzykę na pierwszym albumie słucha słucha się inaczej niż pozostałe - zespół swój styl zrównał w tym, który był na topie no i przy tym został

Sandra to "dziecko" Michael Cretu (niektóre jej piosenki to covery Michael'a z wcześniejszych lat), jako odpowiedź na królujący w dyskotekach styl muzyczny. Jako że oboje (jak i właściwie oby troje) są z Niemiec, no to stworzyło się określenie między nimi konkurencji. Wspólnego więc poza nurtem muzycznym osobiście nie stwierdziłem. Mimo, że Sandra ma piosenki również wpadające w ucho - fajne i melodyjne, to na rynku jako gwiazda przetrwała do początku lat '90. Dziś ludzie chyba żyją jej starczymi albumami. Dla mnie jej dyskografia kończy się na przeboju "Hiroshima". No a sama Sandra później udzielała się w projekcie Enigma, jako głos żeński (do któregoś momentu). Podobieństwem może byłby występ wspólny na jakimś koncercie, ale o takim fakcie ja nie słyszałem