Wokal i rola Bohlena w piosenkach Modern Talking

Dyskusja wyłącznie na temat Modern Talking.
ODPOWIEDZ
Tomaszek

Re: Wokal i rola Bohlena w piosenkach Modern Talking

Post autor: Tomaszek »

Na pocieszenie jednak zacytuję fragment chatu przeprowadzonego 22 stycznia 2011 roku z Michaelem Scholzem. Warto zwrócić uwagę na poniższy fragment:
[23:13] vitalis Are the gossips that you are the authors of some Modern Talking songs true? If so, what songs did you write?

[23:19] Michael Scholz vitalis, no .... we are the singers of choir and high pitched voices ... and arrangers of some DB productions ... like BS, Bonnie Tylor and so on
[23:20] Michael Scholz not composers

Mamy zatem pewność, że to Dieter komponował muzykę. Ponadto dowiadujemy się, że panowie z SiB również aranżowali niektóre utwory Bohlena.

Całość została zamieszczona na stronie:
http://www.talkingforever.com/systemsin ... anchat.htm
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

To jakieś łgarstwo, SIBy nigdy nie aranżowali piosenek MT!!! Jak oni to robią można posłuchać na ich albumach, potrafią pisać cudowne melodie, ale z aranżacjami są na bakier. To samo ze Stemmanem, tak jak aranżuje piosenki można posłuchać na albumach solowych TA.
Tomaszek

Z całym szacunkiem Peter, ale moim skromnym zdaniem tak niestety mogło wyglądać :(. Myślę, że warto zastanowić się nad określeniami "aranżacja" i "aranżer". Możliwym jest, że Bohlen mógł opracować dany utwór pod względem użycia poszczególnych instrumentów. To on musiał decydować o instrumentach (syntezatorach, keyboardach, gitarach), jakie miały być użyte do produkcji danej piosenki i np. kiedy ma być zagrana partia gitarowa, w którym momencie mają śpiewać Panowie Rolf, Detlef, Michael i Birger itp. Pytanie jednak, czy Dieter w trakcie sesji nagraniowej odpowiadał przynajmniej za jeden instrument. Mówiąc wprost - czy grał na jakimś syntezatorze, czy wygrywał te swoje cudowne melodie itd. Wiemy, że Panowie z SiB są profesjonalnymi muzykami i niewątpliwie mogli też coś od siebie dołożyć (nie wiem, czy akurat przy utworach przeznaczonych dla Modern Talking).

W tym wątku wielu Forumowiczów zwracało uwagę na solowe partie gitarowe w produkcjach Dietera Bohlena, np. w "Atlantis Is Calling (S.O.S. For Love)". Czy Dieter faktycznie skomponował linię melodyczną, czy też to on sam ją zaimprowizował w trakcie sesji nagraniowej. A może, ktoś inny (wymieniałem Petera Weihe) ją po prostu zagrał.

Nie wiem również, na ile wiarygodne są informacje zawarte w programie AKTE 03 wyemitowanym na SAT1 i upublicznionym na YouTube. Bardzo szkoda, że upubliczniono jedynie fragmenty nagrań demo kompozycji Dietera. Jeżeli prawdą jest to, o czym mówi w tym materiale prokurator Jens Paulsen, że Bohlen wysyłał swoje kasety demo i w Studio33 Luis i cały team obrabiał, aranżował i nagrywał wszystkie piosenki, to sprawa wydaje się jeszcze bardziej skomplikowana. Sprzeczne informacje podaje Detlef Wiedeke, który powiedział, iż Bohlen zatrudniał aranżerów, którzy mieli pracować dalej nad tymi taśmami demo, lecz po jego myśli (!). Oglądając ten materiał, zwróciłem jeszcze uwagę na jedną kwestie. Na początku nagrania "Like A Hurricane" Dieter przedstawia, iż jest to nowa zwrotka. Ciekawe, czy przy okazji muzyki, Dieter nagrywał tam jeszcze wskazówki, co do ostatecznego kształtu piosenki. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Z całym szacunkiem Tomaszu, jak by oni aranżowali piosenki, co wielu im przypisuje, to by ich solowe produkcje wyglądały zupełnie inaczej nie sądzisz? Jedyny, który potrafi sam zrobić to co Bohlen jest Luis i to udowodnił w produkcjach dla Josy, Lian Ross czy Patty Ryan. SIBy jedynie zaśpiewali w chórkach lub dograli jakieś solówki, w zależności od specjalizacji danego muzyka.
Tomaszek

Ostatnio znalazłem na portalu wrzuta.pl, piosenkę tajemniczego wykonawcy ( :D ):
Don Luis y Compania. Piosenka nosi tytuł: Cucurucucu Paloma (1988 r.). Skomponowali i zaaranżowali ją: Luis Rodriguez oraz Ralf Stemmann. Producentem, a jednocześnie wokalistą jest wyłącznie Luis. Dieter Bohlen nie ma nic wspólnego z tym nagraniem. Brzmienie ewidentnie przypomina sporą część piosenek Blue System z tego i późniejszego okresu oraz innych produkcji Bohlena. Utwierdza mnie to dodatkowo w przekonaniu, że zarówno Luis, jak i Ralf Stemmann odgrywali ogromną rolę w brzmieniu produkcji D. Bohlena.

http://www.discogs.com/Don-Luis-Y-Compa ... se/2202285
http://spion.wrzuta.pl/audio/0KeZr5vqLD ... ucu_paloma

Na tzw. "liście płac" przebojowego albumu Engelberta z 1989 roku zostało napisane wyraźnie:
Arranged By - Dieter Bohlen, Ralf Stemmen, Werner Becker.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
tanathos

Post autor: tanathos »

Ta piosenka Rodrigueza i Stemmena niezbyt mi się podoba. Owszem- ma zalety- jak piękne brzmienie instrumentów, ale melodia jest mało porywająca.

W związku z tematem mam jednak pytanie:

CZY DIETER BOHLEN POTRAFI GRAĆ NA JAKIMŚ INSTRUMENCIE?
bo jego występy sceniczne nie dają na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

Gra na gitarze i instrumentach klawiszowych.Nie wiem czy w takim stopniu by wychodzić z tym na scenę,ale grac potrafi.Byl samoukiem.
Tomaszek pisze:Ostatnio znalazłem na portalu wrzuta.pl, piosenkę tajemniczego wykonawcy ( :D ):
Don Luis y Compania. Piosenka nosi tytuł: Cucurucucu Paloma (1988 r.). Skomponowali i zaaranżowali ją: Luis Rodriguez oraz Ralf Stemmann. Producentem, a jednocześnie wokalistą jest wyłącznie Luis. Dieter Bohlen nie ma nic wspólnego z tym nagraniem. Brzmienie ewidentnie przypomina sporą część piosenek Blue System z tego i późniejszego okresu oraz innych produkcji Bohlena. Utwierdza mnie to dodatkowo w przekonaniu, że zarówno Luis, jak i Ralf Stemmann odgrywali ogromną rolę w brzmieniu produkcji D. Bohlena.

http://www.discogs.com/Don-Luis-Y-Compa ... se/2202285
http://spion.wrzuta.pl/audio/0KeZr5vqLD ... ucu_paloma

Na tzw. "liście płac" przebojowego albumu Engelberta z 1989 roku zostało napisane wyraźnie:
Arranged By - Dieter Bohlen, Ralf Stemmen, Werner Becker.
Ale to było w 88r już po powstaniu MT i wtedy Dieter i Luis przesiadywali dużo razem w studiu tworząc nam piosenki MT.Skąd ten pomysł ze to tylko Luis i Ralf aranżowali piosenki MT i BS?
Luis w tamtym czasie tez mógł sie czegoś od Bohlena nauczyć.Słuchałam tez innych piosenek Luisa tworzonych bez Bohlena i nie było już w nich duszy MT czy BS.
Zresztą puść sobie teraz piosenkę BS czy MT ,zwróć uwagę na bogactwo aranżacji i nie będziesz miał wątpliwości,ze te aranże(choć czasem podobne)to zaledwie cienie.
A głupszej melodii i tekstu to chyba w życiu nie słyszałam
I LOVE DB AND TA!
moonwalker

Post autor: moonwalker »

Tomaszek pisze:Ostatnio znalazłem na portalu wrzuta.pl, piosenkę tajemniczego wykonawcy ( :D ):
Don Luis y Compania. Piosenka nosi tytuł: Cucurucucu Paloma (1988 r.). Skomponowali i zaaranżowali ją: Luis Rodriguez oraz Ralf Stemmann.
Raczej tylko zaaranżowali na potrzeby HIT PARADE - melodia stara jak świat stąd też mało porywająca.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

A ja ostatnio trafiłam na jakiś nowy artykuł gdzie chyba znów zarzucają Bohlenowi że rola jaką odgrywał w MT była podobna min do panów z Milli Vanilli. Chyba bo za resztę artykułu trzeba zapłacić ale można się domyślić co jest dalej. Jaka jest prawda wie tylko sam Dieter. Ja tam nie wykluczam do końca jego udziału bo jeśli dał głos w BS i w kilku projektach przed MT a także po, to czemu w MT miaby robić za rybę? Zresztą podawanych tu było kilka piosenek gdzie go chwilami słychać.
http://www.spiegel.de/einestages/frank- ... 02806.html
I LOVE DB AND TA!
kayo

Post autor: kayo »

To jest wywiad z Frankiem Farianem producentem Boney M , Milli Vanilli i innych wykonawcow , Frank obchodzil niedawno 75-urodziny i dlatego ten wywiad , Farian byl bardzo rozczarowany ze Dieter go tak '' oczernil'' w swojej ksiazce ,poniewaz bardzo go lubil , jego zemsta byla tez ksiazka ( Stupid diese Bohlen) ktora musze zakupic i przeczytac , wracajac do wywiadu ,dzienikarz pytal sie Franka jak to jest teraz z Bohlenem ,odpowiedz Fariana byla ze Dieter go nie obchodzi ale jedno jest pewien ze piosenki na MT Dieter nie aranzowal mial od tego ludzi byl tylko kompozytorem ,powiem wam ze dalo mi to troche do myslenia poniewaz Farian to ''stary lis '' w branzy muzycznej i nie jedno wie ,a tak na marginesie u Detlewa stoi stol mikserski gdzie na kazdym zdjeciu w studio jest widoczny, to jest prezent od Franka Fariana ,pozdrowka
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

To bardzo ciekawe co piszesz o tym Franku, przeczytałam że to producent tylko myślałam że współpracował z Bohlenem bo reszta artykułu zakryta :wink:
Książka napisana przez niego o Bohlenie też może być niezwykle ciekawa i pełna pikantnych szczegółów, jeśli działał w branży muzycznej i to na takim wysokim stanowisku.

Tylko trzeba się zastanowić, czy można wierzyć w słowa człowiekowi który sam wyprodukował grupę widmo, czyli Milli Vanilli złożoną w pierwotnej wersji z osób robiących tam za ryby ( jak by ktoś nie wiedział dopiero po wyjściu na jaw oszustwa nagrali płytę z własnymi wokalami )
A w sumie nie wiem czy cały czas z Frankiem współpracowali i to on był odpowiedzialny za ten cyrk. Bym musiała poczytać.

A to że DB mógł nie aranżować MT, nieraz chodziło mi po głowie, bo showbussines to taka machina, nastawiona na trzepanie kasy. Podejrzewam że za MT mogło stać wielu ludzi o których nazwiskach nawet nie mamy pojęcia.
Ale też przy BS Dietera już sporo było widać w studiu. Więc raczej aranżować potrafi i w sumie nie wykluczam że przyuczał się przy Louisie w pierwszym MT .
Fajnie jak by ktoś tą książkę przeczytał, brzmi ciekawie :D
I LOVE DB AND TA!
SebaSeba

Post autor: SebaSeba »

Prawdę co, kto i jak może kiedyś poznamy, może nie. Jedno jest pewne, nawet jeżeli D. Bohlen nie miał takiego udziału jak byśmy chcieli w M.T i innych projektach to i tak w ogólnej opinii wszystko idzie na jego konto. Ma to swoje plusy i minusy ale to on spija śmietankę i ci, którzy z jego byłego otoczenia teraz o od lat wiercą dziury w brzuchu tak naprawdę chyba po prostu mu tego zazdroszczą.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Albo nie tylko z zazdrości co też z zemsty jak ten Frank a nie tylko on .
Muszę przyznać że to co napisał Kayo trochę zafrasowało
kayo pisze: ... Farian byl bardzo rozczarowany ze Dieter go tak '' oczernil'' w swojej ksiazce ,poniewaz bardzo go lubil , jego zemsta byla tez ksiazka ( Stupid diese Bohlen) ktora musze zakupic i przeczytac , wracajac do wywiadu ,dzienikarz pytal sie Franka jak to jest teraz z Bohlenem ,odpowiedz Fariana byla ze Dieter go nie obchodzi ale jedno jest pewien ze piosenki na MT Dieter nie aranzowal mial od tego ludzi byl tylko kompozytorem ,powiem wam ze dalo mi to troche do myslenia poniewaz Farian to ''stary lis '' w branzy muzycznej i nie jedno wie ,a tak na marginesie u Detlewa stoi stol mikserski gdzie na kazdym zdjeciu w studio jest widoczny, to jest prezent od Franka Fariana ,pozdrowka
Oprócz tego co pisałam wcześniej, że może nie warto mu wierzyć bo był przecież odpowiedzialny za Milli Vanilli to trzeba przyznać że zdjęć Dietera w studiu z Luisem podczas pierwszego MT to wiele chyba nie ma.
Pojedyncze się plątają jednak po sieci, dopiero w BS i później jest ich mnóstwo.
Może to dlatego że to takie czasy były, tv dopiero zaczynało, jeszcze nie latano nagminnie za gwiazdami na robienie reportażów o bardziej prywatnych, odkuchniowych sprawach. Nie wiem jak u innych zespołów zaczynających w tamtych czasach. Ale wtedy ogólnie popularniejsze były gazety, i jeśli w jakimś Swiecie Młodych dało się dorwać plakat i choć ubogi materiał to było niebo.
Można spotkać trochę starych z Luisem

Obrazek
I LOVE DB AND TA!
kayo

Post autor: kayo »

Daje do myslenia ,dlaczego ci ludzie ktorzy pomagali czy pomagaja Dieterowi nie zapewnili sobie wczesniej umowy w podziale zyskow , miedzy innymi SIB ,dopiero po latach dostali "pare groszy" , dziwi mnie tez ze rosjanie z VK nie dotarli do Luisa i namowili go wywiad z pewnoscia bylby bardzo interesujacy ,pozdrowka
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Nie, bo Sibowie zaczeli się dopiero bulwersować po combacku MT, że wtedy kasy nie dostali.
Wcześniej im zapłacono jakieś ochłapy i siedzieli cicho.
Ale dziwne że Dieter tego nie zrobił, zapomniało mu się czy co? Może uznał że jak raz dostali kasę to może sobie przywłaszczyć ich głosy.
A wywiad z Luisem to by była bardzo cenna rzecz, no ciekawe czemu do tej pory nikt go nie dorwał :D
Może ktoś próbował ale też go obowiązuje jakaś zmowa milczenia :roll:
I LOVE DB AND TA!
ODPOWIEDZ