Moja Rodzinna Miejscowość

Rozmowy zupełnie nie na temat.
Awatar użytkownika
Didi&Thomas

Moja Rodzinna Miejscowość

Post autor: Didi&Thomas »

Proponuję byśmy spróbowali opisać nasze rodzinne miejscowości lub jeśli ktoś woli miejsca w których aktualnie mieszkamy. Tak trochę obok tematów ściśle muzycznych, bardziej dla zabawy i może rozładowania ewentualnych negatywnych emocji 8)
A więc:
Moja rodzinna miejscowość to Boguszów-Gorce. Położona jest w Sudetach, ok. 5 km na zachód od Wałbrzycha. Dawniej słynęła z kopalni Barytu, dorównując rangą i znaczeniem kopalniom węgla kamiennego zagłębia wałbrzyskiego. Dziś to już tylko wspomnienia, tak w Wałbrzychu jak i w Boguszowie nie ma już przemysłu wydobywczego. I dobrze, bo dzięki temu miasto i gmina mocno zainwestowała w turystykę. U podnóża góry Dzikowiec powstał nowoczesny wyciąg krzesełkowy czynny cały rok, zimą można poszusować na nartach a latem to raj dla paralotniarzy. Wjeżdża się kolejką na szczyt, bierze się rozbieg i chwilę później szybuje kilkaset metrów nad ziemią podziwiając wspaniałe, górskie krajobrazy. Podobno wystarczy krótkie a intesywne szkolenie żeby spróbować własnych sił w tym sporcie. Kiedyś może się nawet skuszę, bo patrząc na tych ludzi widać że sprawia im to ogromną frajdę. Inną, słynną na całą Polskę masową imprezą sportową jest nocny maraton - bieg na orientację na 100 km, "Sudecka Setka". Organizowana jest zawsze w najkrótszą, czerwcową, sobotnią noc w roku, przyjeżdząją zawodnicy z Polski i zagranicy, zawodowcy i amatorzy. Podziwiam ich bo jeżdżąc na co dzień po naszych drogach i spacerując po okolicznych lasach wiem jak wiele ich to musi kosztować i jaką trzeba mieć kondyncję by w ogóle dotrzeć do mety. Przypominam że biego odbywa się w nocy, start jest o godz. 22-giej. Warto jeszcze wspomnieć że mamy najwyżej położony rynek w Polsce. Zawsze się temu dziwiłem bo przecież Sudety to nie najwyższe góry w Polsce, jednak rynek położony jest najwyżej. Upamiętnia ten fakt specjalnie wmurowana w bruk tablica ze szczegółowym pomiarem wysokości 8) W ostatnim czasie miasto wiele zainwestowało w ścieżki rowerowe i z tego bardzo się cieszę bo mogę z moją 7-telnią córcią w miarę bezpieczie poruszać się na rowerze i przyjemnie spędzać aktywnie czas. Na koniec powiem o moim skromnym, szalonym trochę marzeniu:
Ponieważ mam pewne dojścia do władz miasta, marzy mi się aby kiedyś z okazji Dni Boguszowa-Gorc zaprosić do nas na koncert Thomasa, zapewniłem już np. v-ce Burmistrza, że przyjechałoby do nas sporo Fanów z całej Polski 8) Oczywiście jak zawsze wiele zależałoby od sponsorów, ale sądzę że mógłbym przekonać Włodarzy miasta aby zaprosić właśnie Thomasa. Najbliższa ku temu okazja stworzy się w przyszłym roku. Mam nadzieję że mógłbym liczyć na ewentualną pomoc przy organizacji takiego koncertu ze strony polskiego FanClubu.
"Don`t let me down, take my hand
Now and forever, be my friend...
"
polaczek892
Członek TAFC Polska

Re: Moja Rodzinna Miejscowość

Post autor: polaczek892 »

Moja rodzinna miejscowość to Leśna k Lubania Śląskiego położona w Sudetach.
Kiedyś była tutaj fabryka obrusów lub pościeli a teraz to już niestety wspomnienie.
Można zobaczyć między innymi zamek czocha, ratusz, Kościół Chrystusa Króla, Kościół Św Jana Chrzciciela no i przede wszystkim cmentarz.
Zapewne może wiecie, że w tej miejscowości nakręcono serial pt: "Tajemnica twierdzy szyfrów" z plejadą polskich aktorów.
Jeśli nie kojarzycie tego serialu może ten zwiastun coś wam przypomni http://www.youtube.com/watch?v=ZW_9iw5xPZg.
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Moja rodzinna miejscowość to Tychy, miasto sto trzydziestu tysięczne w województwie śląskim:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tychy
Tychy słyną z trzech rzeczy: niegdyś świetnego klubu piłkarskiego, FIATa i dobrego piwa. Jest podział na tzw. Stare Tychy, to okolice rynku, ulice Damrota i Kościuszki i okolice dworca PKP i cała reszta zw. nowymi Tychami, jest to spuścizna Gomułki i Gierka. 90% zabudowy to bloki z prefabrykatów, spuścizna Gomułki to budynki trzy piętrowe, a Gierkowszczyzna to budynki 11 i 17 piętrowe.
Na koniec ciekawostka, znacie tu kogoś?
Lista osób urodzonych w Tychach:

Witold Bańka – lekkoatleta, medalista Mistrzostw Świata w sztafecie 4x400m
Zbigniew Białek – koszykarz
Bartosz Karwan – piłkarz
August Kiss – rzeźbiarz
Ireneusz Krosny – mim
Bartłomiej Kuchta – polski tenisista i trener tenisa.
Piotr Kupicha – piosenkarz, lider zespołu Feel
Krystyna Loska – aktorka, prezenterka telewizyjna
Krzysztof Oliwa – hokeista, NHL
Michał Piotrowski – taniec irlandzki
Roman Polko – były dowódca GROM-u, zastępca szefa Biura Bezpieczeństwa Narodowego
Sylwia Pycia – siatkarka (mistrzyni Europy)
Sebastian Riedel – muzyk zespołu Cree, syn Ryszarda Riedla
Marta Ścisłowicz – aktorka
Awatar użytkownika
Jasmine

Post autor: Jasmine »

Ja mieszkam w Pruszkowie, niedaleko Warszawy, nie należę do mafii :lol: Pruszków bardzo fajne miasto, wprawdzie zmienia się w 'sypialnię' Warszawy, ale jest gdzie wyjść odpocząć, rozerwać się, spotkać ze znajomymi. Mamy piękne parki, jeden należący kiedyś do rodu Potulickich, sam hrabia Antoni jest fundatorem kościoła św. Kazimierza. Oprócz parku, po rodzie pozostał piękny dom hrabiego, nazywany 'Pałacyk' od jego wyglądu (eklektyczna rezydencja) w której kiedyś były zajęcia dla młodzieży tzw. 'półkolonie', zajęcia plastyczne, informatyczne, biblioteka i koncerty. Obecnie, 3-4-letnim remoncie znajduje się szkoła muzyczna.
Co jest ciekawego? Ja bym polecała parki, bo w sumie tak wiele ciekawych miejsc nie ma, to już bardziej na Żbików, chociażby Dulag 121, ale każdy może znajdzie coś dla siebie, jak coś to się zgłaszać do mnie, ja pokażę :lol:
Ach, no i oczywiście Tworki i szpital Tworkowski :D
Kręcono u nas M jak Miłość, konkretnie przy sądzie w Pruszkowie i Samo życie w bramie Szpitala Tworkowskiego.
Czy ktoś znany pochodzi z tych okolic? Prawdę mówiąc nie wiem. Ale jak ktoś jest ciekawy, to niech poszuka.
Jak jakieś pytania, to piszcie ^^
Awatar użytkownika
Adrian77
Kontakt:

Post autor: Adrian77 »

Mieszkam w Głogowie (powiat głogowski, województwo dolnośląskie) - ok. 60 km od Zielonej Góry. Przez miasto przepływa Odra. Nad Odrą jest różowy most (Most Tolerancji). W centrum miasta jest jedno z największych rond w Europie. W mieście jest około 70 tysięcy ludzi. Nazwa miasta pochodzi od głogu. Na południe od Głogowa rozciągają się Wzgórza Dalkowskie. Głogów jest szóstym co do wielkości miastem w województwie i trzecim w podregionie legnicko-głogowskim, po Legnicy i Lubinie. Działa tutaj Huta Miedzi Głogów z KGHM. Głogów należy do LGOM. W 1109 roku była słynna Obrona Głogowa. W latach 1491-1506 rządzili tu Jagiellonowie, Jan Olbracht i Zygmunt Stary, późniejsi królowie polscy. Później zaś miasto poddane zostało Habsburgom. W czasie wojen napoleońskich kwaterowały tu polskie oddziały Henryka Dąbrowskiego, szwadrony 4. płku strz. konnych Księstwa Warszawskiego, odwiedził go również trzykrotnie sam Napoleon. Jest wiele zabytków m.in. fosa, teatr, zamek książąt głogowskich, ratusz, kościoły.
Awatar użytkownika
michal.czeslaw

Post autor: michal.czeslaw »

Z wielkim zaciekawieniem przeczytałam Wasze posty.Po trwających przepychankach na innych forach,ten temat jest miłą odmianą.Jestem zaskoczona tym,że każdy z Was ma tyle do powiedzenia na temat swojego miasta.Moje miasto Leszno leży w woj wielkopolskim,niedaleko Poznania.Urodziłam się tam,zdobyłam zawód i pracowałam wiele lat w jednym z jeszcze istniejących zakładzie przemysłowym.Tutaj urodziłam i wychowałam moje dzieci.Moje miasto było dawno temu grodem o nazwie Leszczynko.Wiele wody upłynęło,aż uzyskało prawa miejskie.Możemy pochwalić się tym,że mieszkał w Lesznie Król Stanisław Leszczyński.Do dzisiaj stoi jego pałac,gdzie obecnie mieści się Urzad miasta.Mamy też lotnisko sportowe,na którym odbywały się szybowcowe mistrzostwa świata.Nasza sławna pilot Adela Dankowska przez wiele lat zdobywała dla Polski medale.Obecnie odbywają się też mistrzostwa balonów na ogrzane powietrze.Przepiękny to widok startujących o świcie kolorowych balonów.No i chluba naszego miasta klub żużlowy Unia-Leszno.Takie nazwiska jak Smoczyk,Dobrucki,Jankowski,Adams wpisały się w historię klubu.Nawet nie podejrzewałam się o to,że tyle wiem o moim mieście!Zabytki to:zamek królewski,kościoły,bożnica żydowska i cmentarz.Od dwóch lat mieszkam w Berlinie.Historji miasta nie znam.Z tego co już zdążyłam zobaczyć to:DDR muzeum,Pergamonmuseum,Tierpark-zoo,Tegel-lotnisko,Reichstag,Rathaaus.Brama Brandenburska,wieża telewizyjna,Mur Berliński i wiele innych ciekawych miejsc do zwiedzania.Berlin jest pięknym,zadbanym miastem tonącym w zieleni....
Awatar użytkownika
Jasmine

Post autor: Jasmine »

Wow, Leszczyński.... Może się kiedyś wybiorę :P

Właśnie dowiedziałam się, że mają u mnie budować jakiś Dom Kultury z kinem, centrum handlowym i czymś jeszcze. Nawet wiem gdzie :D U nas były kiedyś 3 kina, teraz wszystko się ładuje do Janek.
Awatar użytkownika
Peter

Moje miasto buduje supernowoczesny stadion na 30 000 i jest jedną z baz na Euro 2012, reprezentacja Polski często się zatrzymuje w hotelu piramida:
Obrazek
5 gwiazdkowy, piękny hotel, a okolica to duże jezioro Paprocańskie, często biegam do okoła, ma 6 kilometrów w obwodzie.
Obok tego Tychy budują Aquapark i duży dworzec autobusowy. Modernizują także DK1. Warto dodać, że Tychy to jedna z niewielu miejscowości w Polsce, gdzie jest w 100% skanalizowana.
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

Ja nie będę kopiowała z Wikipedii albo innych stron internetowych.
Jak ktoś się chce dowiedzieć czegoś o moim mieście to zapraszam tutaj http://pl.wikipedia.org/wiki/Mys%C5%82owice
Powiem jedno-nigdzie indziej nie chciała bym mieszkać :D ...kocham swoje miasto takie jakie jest :).
Awatar użytkownika
Peter

Mieszkasz w samym centrum czy gdzieś na uboczu, jest tam takie fajne osiedle willowe, przed Wesołą, mieszkamy praktycznie po sąsiedzku.
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Mieszkam na Osiedlu Powstańców Śląskich (Brzęczkowice).
W bloku 4 piętrowym :).Przystanek prze Brzezinką,Wesoła jest trochę dalej ;).
Awatar użytkownika
Peter

Ja znam Kosztowy, bo tam jest wielki maszt, który widać z moich okien, a Wesoła jest po sąsiedzku z Czułowem, znasz moje miasto, czy nie bardzo?
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Peter pisze:znasz moje miasto, czy nie bardzo?
Nie bardzo,właściwie to wcale nie znam Tychów.Wiem tylko tyle,że są ;)
Awatar użytkownika
Peter

Ja znam Twoje miasto z tego:
http://pl.wikipedia.org/wiki/RTCN_Kosztowy
tamtędy jadę na rowerze i tam jest też kopalnia, a o Twoim mieście słyszałem, z powodu nie rozważnego prezydenta, który zimą wyłączył oświetlenie na ulicach. Jak tak można, przecież to zagrożenie dla życia mieszkańców, na szczęście przegrał wybory.
Awatar użytkownika
Gasolina91

Post autor: Gasolina91 »

Jeśli ktoś chce sobie poczytać o moim mieście to odsyłam ---> http://pl.wikipedia.org/wiki/Ruda_%C5%9Al%C4%85ska
:wink:
Point Of No Return
Awatar użytkownika
michal.czeslaw

Post autor: michal.czeslaw »

Gasolina91 pisze:Re: Moja Rodzinna Miejscowość

Nowy postprzez Gasolina91 » Pt lip 01, 2011 11:27
Jeśli ktoś chce sobie poczytać o moim mieście to odsyłam ---> http://pl.wikipedia.org/wiki/Ruda_%C5%9Al%C4%85ska
Bardzo ciekawa opowieść!Może by tak trochę swoimi słowami bo chyba o to chodziło osobie,która ten temat nadała na forum!
ODPOWIEDZ