Hit Lata 2011

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
Awatar użytkownika
Didi&Thomas

Hit Lata 2011

Post autor: Didi&Thomas »

Tutaj proponuje zgłaszać sowje propozycje na hit lata 2011 roku 8) Moja pierwsza propozycja to Lauri w utworze p.t. "Heavy". Tak trochę obok tematu dodam, że właśnie w takiej tonacji pragnąłem usłyszeć nowe nagrania Thomasa, utwór ma bardzo lekką aranżacje, odrobinę nawiązującą do stylu lat 80-tych ale w bardzo nowoczesnym i przyjemnym dla ucha brzmieniu. Michał - a co Ty o tym nagraniu byś powiedział ? :wink:
http://www.youtube.com/watch?v=GrgPIeksDBU
"Don`t let me down, take my hand
Now and forever, be my friend...
"
Awatar użytkownika
Emil45677

Re: Hit Lata 2011

Post autor: Emil45677 »

Didi&Thomas - ooo to bardzo miłe zaskoczenie, Lauri do tej pory kojarzył mi się z nieco innymi brzmieniami. W końcu to wokalista "The Rasmus", zespołu pop rockowego...lecz z większym naciskiem na rock :). Bardzo fajny singiel jak dla mnie. Już zdążyłem przesłuchać próbek albumu i przyznaję że nawet całkiem niezły ten jego pierwszy solowy album "New World"...zaintrygowało mnie to bardzo, dzięki za tą propozycję. Ja nie mam swoich typów bo za dużo ich w mojej głowie, ciężko wybrać jeden.

Ale czy to jest hit lata? To jest singiel z albumu wydanego 30 marca tylko w Finlandii, jak już zdążyłem zauważyć. Album dotarł do 2 miejsca fińskiej listy sprzedaży, a właściwie zadebiutował na tym miejscu a potem już powoli spadał, obecnie jest na 34 miejscu tej listy ..."Heavy" hitem lata nie jest bo na bycie takim hitem są nieco inne kryteria. Ale ogólnie rzecz biorąc bardzo mi się jego projekt podoba. W tym miesiącu Lauri wydaje kolejny singiel z płyty "New World" o tytule "In the city". Aha, no i tak na koniec dla uściślenia...to że ja uważam że ten singiel nie jest hitem lata nie oznacza jednocześnie że musi mi się nie podobać, po prostu tak jak już wcześniej wspomniałem na taki hit są określone kryteria...
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Obejrzałem co nowego na popliście, bo nie mam takiego rozeznania w dzisiejszej muzyce jak mój ulubiony użytkownik ArCrack, od siebie dorzucę tą piosenkę, bo zrobiła na mnie jakieś wrażenie:

i jeszcze to:

Awatar użytkownika
MichałT

Post autor: MichałT »

Drogi Didi, piosenka którą podałeś nie jest zła. Moim zdaniem ma raczej kiepską melodię, ale za to aranż jest nie męczący,a w dzisiejszych czasach, to już coś :wink: Po za tym masz rację, może przypominać trochę lata 80. Może jak tak dalej pójdzie, to za te... 10 lat, wrócimy do jakiegoś poziomu.

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Didi&Thomas

Emil45677 pisze: obecnie jest na 34 miejscu tej listy ..."Heavy" hitem lata nie jest bo na bycie takim hitem są nieco inne kryteria.
Wielkie Dzięki za tak dużą dawkę wiadomości o tym utworze :) Dwa czy trzy dni temu usłyszałem go po raz pierwszy na RMF FM kiedy jechałem rano samochodem do pracy i jakoś tak mnie jego klimat chwycił. Sądziłem że skoro puszczają go jako propozycję do pop-listy to jest to nowość, stąd moja propozycja w kategorii "Przebój Lata". Nie wiem czy dobrze to kojarzę ale zdaje się że z YMHYMS było kiedyś podobnie. Nagranie wydano jesienią 84-tego a dopiero w marcu 1985 utwór zaczął swoją drogę na szczyt. Oczywiście "Heavy" w żadnym wypadku nie można do tego przykładu porównać, ale może w Polsce to nagranie jeszcze jako taki sukces odniesie. Cenie sobie artystów, którzy próbują swoich sił w różnych stylach muzycznych, o ile The Rasmus to zdecydowanie nie moja liga, o tyle sam Lauri w tym akurat utworze przypadł mi do gustu ;)
"
Awatar użytkownika
MichałT

Prawdą jest, że piosenka ta nie nadaje się też na hit lata. Ten bowiem ma trochę inne kryteria, które należy spełnić. Jest to przede wszystkim odpowiednia aranżacja i dobra melodia, a piosenka ta nie spełnia żadnego z tych wymogów. Dobrym przykładem takiej piosenki jest Summer Love Marka Medlocka. Niestety, ale do tej pory żadna propozycja godna tego tytułu jeszcze tutaj nie padła. Nawet tak rozchwytywane "On The Floor", które pokazuje tylko, jak beznadziejni są dzisiejsi... kompozytorzy :P Melodia z "Lambady", bo oczywiście samemu wymyśleć nie potrafią, tandenty beat, no i hit gotowy. Śmiechu warte uwypuklenie tandety i karykaturalny obraz dzisiejszej muzyki, czyli jak małym kosztem, zarobić na ludziach :)

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Emil45677

Post autor: Emil45677 »

Didi&Thomas pisze: Dwa czy trzy dni temu usłyszałem go po raz pierwszy na RMF FM kiedy jechałem rano samochodem do pracy i jakoś tak mnie jego klimat chwycił. Sądziłem że skoro puszczają go jako propozycję do pop-listy to jest to nowość, stąd moja propozycja w kategorii "Przebój Lata".
Hmm...skoro jednak puszczają ten singiel w RMF to może Lauri wydaje ten album także i w innym krajach, być może się mylę i odniesie jednak jakiś większy sukces. Jednakże wątpię żeby się ten singiel przebił przez tą grubą warstwę muzycznej sieczki prezentowanej w naszych czasach. Poza tym ta piosenka ma bardzo dobry tekst, w ogóle po przesłuchaniu albumu można stwierdzić iż posiada bardzo dobre teksty. Lari miał talent do świetnych tekstów przy The Rasmus i ma ten talent do dziś. Kolejna informacja która może Cię zaciekawi jest taka że na albumie "New World" Lauriego znajdują się piosenki napisane przez niego dla The Rasmus ale po głębszych przemyśleniach zespól z nich zrezygnował i teraz ujrzały światło dzienne na solowym projekcie wokalisty. Może i dobrze że nie jest to jak na razie hit lata...bo taki hit jest często zrobiony małym nakładem sił z myślą o dużym zysku..album Lauriego i ten singiel to coś więcej w moim przekonaniu...coś wartościowego.

A tutaj teledysk do "Heavy":
Awatar użytkownika
Peter

Jak hit lata, to danceówka. Szaleję za tą piosenką. ma w sobie coś:

Michasiowi się pewnie nie spodoba.....
Awatar użytkownika
Romantic Warrior

Post autor: Romantic Warrior »

kalendarzowe lato się jeszcze nie zaczęło, wakacje też nie, więc pewnie propozycja, która zostanie hitem lata dopiero pojawi się w najbliższych dniach czy tygodniach
gdybym miał wybierać propozycje spośród piosenek, które już się uakazały, to szukałbym w tym kręgu:

:)
Awatar użytkownika
MichałT

No powiedz Peter, jak takie coś miałoby mi się podobać ?
Ta piosenka moim zdaniem też nie pasuje na "summer hit" z powodu właśnie aranżacji i melodii... tzn jej braku. To coś w ogóle nie powinno wyjść na światło dzienne, nie rozumiem dlaczego za takie zaprzeczenia artyzmu i sztuki, nie wsadza się do więzienia ?

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Jasmine

Post autor: Jasmine »

Ja się chętnie poprzyglądam co typujecie, bo ja sama nie jestem zorientowana w najnowszych hitach :P
Awatar użytkownika
Peter

MichałT pisze:No powiedz Peter, jak takie coś miałoby mi się podobać ?
Ta piosenka moim zdaniem też nie pasuje na "summer hit" z powodu właśnie aranżacji i melodii... tzn jej braku. To coś w ogóle nie powinno wyjść na światło dzienne, nie rozumiem dlaczego za takie zaprzeczenia artyzmu i sztuki, nie wsadza się do więzienia ?

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Pytanie czemu nie odnosisz się do tego co napisał RomanticWarrior? Piosenka jest przebojowa, taneczna, czego chcieć więcej.
Awatar użytkownika
MichałT

Peter pisze:Pytanie czemu nie odnosisz się do tego co napisał RomanticWarrior?
No bo nie ma do czego. Mogę przecież napisać, że nie ma aranżu, nie ma melodii, ale przecież nikt tu dyskusji nie podejmie, no bo i po co ? Każdy ma przecież własny gust i niech tak pozostanie :P
Peter pisze:Piosenka jest przebojowa, taneczna, czego chcieć więcej.
Może aranżacji i melodii ?

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Peter

To wobec tego mam coś co Ci się powinno spodobać:

Awatar użytkownika
Peter

Didi&Thomas pisze:Tutaj proponuje zgłaszać sowje propozycje na hit lata 2011 roku 8) Moja pierwsza propozycja to Lauri w utworze p.t. "Heavy". Tak trochę obok tematu dodam, że właśnie w takiej tonacji pragnąłem usłyszeć nowe nagrania Thomasa, utwór ma bardzo lekką aranżacje, odrobinę nawiązującą do stylu lat 80-tych ale w bardzo nowoczesnym i przyjemnym dla ucha brzmieniu. Michał - a co Ty o tym nagraniu byś powiedział ? :wink:
Jest bardzo dobra, nie jestem ekspertem, ale uważam, to za porządną produkcję. ma chwytliwą melodię i może się podobać.
Awatar użytkownika
Didi&Thomas

Peter pisze:Jest bardzo dobra, nie jestem ekspertem, ale uważam, to za porządną produkcję. ma chwytliwą melodię i może się podobać.
Didi&Thomas pisze:Tutaj proponuje zgłaszać sowje propozycje na hit lata 2011 roku 8) Moja pierwsza propozycja to Lauri w utworze p.t. "Heavy". Tak trochę obok tematu dodam, że właśnie w takiej tonacji pragnąłem usłyszeć nowe nagrania Thomasa, utwór ma bardzo lekką aranżacje, odrobinę nawiązującą do stylu lat 80-tych ale w bardzo nowoczesnym i przyjemnym dla ucha brzmieniu. Michał - a co Ty o tym nagraniu byś powiedział ? :wink:
Jest bardzo dobra, nie jestem ekspertem, ale uważam, to za porządną produkcję. ma chwytliwą melodię i może się podobać.
Wiesz co Peter ? A ja im dłużej jej słucham tym bardziej mi się podoba, co ciekawe spytałem swoich najbliższych co o niej sądzą i powiedzieli mi że strasznie im przypomina muzykę z lat 80-tych 8) Aktualnie miejsce 6-ste na pop-liście. A teledysk jaki rewelacyjny !! Szok, normalnie aż łezka może się w oku zakręcić. Ten metalowy ludek z asymetrią oczek przypomina mi serce z reklamy "Serce i Rozum" TP :lol: Niedługo jadę do Włoch na urlop, mam nadzieję że w barach karaoke będą śpiewali coś innego niż tylko Lady Gagę :lol:
"
ODPOWIEDZ