Wpadła mi w łapki używana płyta DVD jak w tytule, no i brakuje na niej paru rzeczy w stosunku do "normalnej" płyty DVD MT (patrz: okładka). Jakość samej płyty jako całosci w sumie nie budzi zastrzeżeń. Tylko pudełko jest inne bo oryginalne się uszkodziło. Zastanowiło mnie tylko to, że po umieszczeniu płyty w napędzie DVD komputera ma ona etykietę "New" (czyli tak jakby była nagrywana na normalnej nagrywarce). Program do identyfikacji płyt DVD jednak nie pokazuje żadnych informacji. Ktoś może wie coś więcej, spotkał się kiedys z taką płytką ?? Poniżej skany:
Ta płyta to pirat, swego czasu widziałem kiedyś coś takiego jak byłem nad morzem w Mielnie u lokalnych "straganiarzy" Nadruk na płycie jest zrobiony też metodoą domową. Ja swoje DVD kupiłem na allegro za 39 zł. Pozdro.
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
s.benson pisze:na allegro az sie roi od oszustów..prawdopodobnie padłes ofiara jednego z nich mateusz ..i tak bywa hehe
Na Allegro można kupić kupę płyt po naprawdę okazyjnych cenach, a żeby trafić na pirata trzeba mieć zwykłego pecha. Kupiłem tam kilkadziesiąt płyt i tylko dwie były lewe - sprzedawcy bez problemu zwrócili mi za nie kasę, najprawdopodobniej sami nie wiedzieli że sprzedają piraty
Poinformowałem sprzedającego o moich wątpliwościach co do tej płyty. Otrzymałem informacje, że płyta, choć okrojona, jest oryginalna, została zakupiona w Niemczech. I w sumie nie mam podstaw aby mu nie wierzyć ...
kicek pisze:Poinformowałem sprzedającego o moich wątpliwościach co do tej płyty. Otrzymałem informacje, że płyta, choć okrojona, jest oryginalna, została zakupiona w Niemczech. I w sumie nie mam podstaw aby mu nie wierzyć ...
no nie wiem....ja widziałem identyczną płytkę piracką, poznaje po nadruku na dvd, zdjęcie thomasa i dietera jest większe tak że nie mieści się na krażku...tamte pirackie dvd były identyczne i tak samo okrojona zawartość
post edytowany przez moderatora
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
Na odwrocie płytki powinien znajdować się jej numer katalogowy, poza tym nie widać go nawet na okładce. To pirat jak się patrzy. Facet dobrze o tym wie tylko udaje głupka.
Mateusz pisze:nie nie, ja mówie że kupiłem swoje oryginalne za 39 zł :) chciałem po porstu zaznaczyć że oryginał można kupić już za tak niską cenę:)
Nawet za 28 zl mozna bylo kupic oryginalne DVD.
Co oczywiscie uczynilem
Zazwyczaj od razu widac, czy aukcja jest podejrzana czy tez nie.
Ogladaj skany okladek, trackliste oraz komentarze kupujacych.
Jak nie masz pewnosci to sprawdzaj czy taka plyta wogole ujrzala swiatlo dzienne.
Ja zazwyczaj porownuje okladke i spis piosenek ze strona merlina lub inna ksiegarnia muzyczna.
A ja się odniosę do płyty kupionej przez kicka. Ja akurat tego dvd jeszcze nie mam więc porównać zdjęć nie mogę. Ale przeglądając inne płyty sprzedawane przez tego konkretnego użytkownika zobaczyłem, że można tam spotkać w opisie "wyd. wschodnie" "okładka była podniszczona więc ja przyciełam do cienkiego pudełka" z tym, że przy aukcji z której skorzystał Kicek była mowa tylko o zniszczonym pudełku. Więc DVD powinno być niemieckie czyli takie jakim znają je Ci którzy stwierdzili, że nie jest to oryginał.
Pozdrawiam
Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
Zdjęcie tylnej strony jest nieco inne niż w oryginale ale i tak najpewniej jest chyba sprawdzić na odwrocie płyty (nie okładki) czy znajduje się jej numer katalogowy.
Tak, właśnie w tym miejscu powinien znajdować się numer katalogowy i jest to chyba jedyny najskuteczniejszy sposób aby sprawdzić czy to oryginał.
pozdrawiam
Edit: Załóżmy jeszcze taką sytuację. Gdyby DJ zgubił pudełko od płyty ale grałby z oryginału, musiałby w razie kontroli to udowodnić numerem z tyłu.
mam takie pytanko co do tego albumu... na necie przegladalem okladke z tego albumu i tam zauwazylem pod wszystkimi teledyskami taki napis: "modern talking-doku
bonus material...".... zawsze myslalem ze to sa oprocz wszystkich clipow mt jakies dodatkowe materialy filmowe i tak mi sie wydaje, ale jak sciagnelem z neta to nic innego nie mialem oprocz clipow! powie mi ktos czy jest na tym krazku cos po za teledyskami??? pozdrawiam
thomas18 pisze:mam takie pytanko co do tego albumu... na necie przegladalem okladke z tego albumu i tam zauwazylem pod wszystkimi teledyskami taki napis: "modern talking-doku
bonus material...".... zawsze myslalem ze to sa oprocz wszystkich clipow mt jakies dodatkowe materialy filmowe i tak mi sie wydaje, ale jak sciagnelem z neta to nic innego nie mialem oprocz clipow! powie mi ktos czy jest na tym krazku cos po za teledyskami??? pozdrawiam
owszem jest- ale plyty naszych idoli chyba wypadaloby miec oryginalne wiec idz do sklepu, kup oryginal i sie przekonasz
hmm...
no tak to moi idole, ale opole to takie... piekne miasto ze nie znajde tutaj ultimatum modern talking. dzieki za podpowiedz ale nie bede jechal specjalnie do wroclawiam zeby sie przekonac:P myslalme ze ktos mi powie czy oprocz teledyskow jest cos jeszcze na krazku the final album:(