Depeche Mode
- Peter
Re: Depeche Mode
Ta kapela mi jest obojętna, mieli kilka ciekawych piosenek, ale jakoś zbyt mrocznych jak dla mnie.
- Peter
No to już przeszłość, jakiś czas temu pokochałem na maxa ten zespół. Ich twórczość widzę tak:
Pierwsza płyta to muzyka jak dla mnie lekka i przyjemna, kompozycje Vince'a Clarka w stylu Yazoo i Erasure, podobno nawet Yazoo wydało utwór planowany dla DM. Druga to już kompozycje Martina Gore'a i jak dla mnie o wiele przyjemniejsza, podoba mi się nieco inny sposób śpiewania Dave'a Gahana.Czasem lubię podśpiewywac "In my secret garden", pierwszy utwór wydaje mi się jednak za bardzo mroczny. Płytę wbrew Dave'owi uważam za spójną. Ma kapitalną okładkę. Trzecia to "Construction time again" cudowna okładka z robotnikiem wykuwającym w skale nowy świat i wspaniałe industrialne brzmienie pełne smaczków i początki Alana Wildera w DM (choć był już w zeszłym roku w zespole). Wspaniała jest repryza EC gdzie są dźwięki rodem z pierwszych komputerów, na płycie mamy odgłosy silnika, uderzenia metalu, tłuczenia szyby, pociągu. Cudowne! Czwarta to powtórka z rozrywki, trochę industrii ale bardziej ambitna jeszcze i 2 hity "People are people" i "Master & Servant". Mój faworyt to "Blasphemous rumours' (tekst!) i Wilderowskie "If you want to'. Piąta to mrok i wspaniałe kompozycje. Uwielbiam piosenkę śpiewaną przez Martina "Question of lus" w ogóle on tu spiewa dużo utworów.
Kolejna to jak nazwa mówi muzyka dla mas i wspaniałe intra piosenek. Violator to hmmmm. klasyka gatunku zastanawia mnie ta czerwona róża, czyżby byli sympatykami New Labour Party, no ale trudno nimi nie być pisząc takie teksty jak "The landscape is changing"..... Mój ulubiony to "World in my eyes" cudowny aranż ma. SOFAD to najlepsza płyta pod względem wokalnym, "Ultra" to znowu najostrzejsza brzmienie, można na niej usłyszeć Andy'ego i jest to back to life Dave'a Gahana po problemach z ciężkimi drugami i odejście Ala z zespołu.... Wyszło jednak dobrze. "Exciter" to wielki hit "Free love" poza tym nie wiele ciekawego, najgorszy album DM w zgodnej opinii fanów. PTA to momentami powrót do korzeni "john the revelator" przynajmniej tak brzmi, mi się najbardziej tu podoba "Lilian", a SOTU to niesamowita płyta z wieloma przebojami. Zaskoczyła mnie, że tak łatwo mi weszła w pamięć. 
Paweł, jak coś pokręciłem przy faktach to popraw mnie please.
Pierwsza płyta to muzyka jak dla mnie lekka i przyjemna, kompozycje Vince'a Clarka w stylu Yazoo i Erasure, podobno nawet Yazoo wydało utwór planowany dla DM. Druga to już kompozycje Martina Gore'a i jak dla mnie o wiele przyjemniejsza, podoba mi się nieco inny sposób śpiewania Dave'a Gahana.Czasem lubię podśpiewywac "In my secret garden", pierwszy utwór wydaje mi się jednak za bardzo mroczny. Płytę wbrew Dave'owi uważam za spójną. Ma kapitalną okładkę. Trzecia to "Construction time again" cudowna okładka z robotnikiem wykuwającym w skale nowy świat i wspaniałe industrialne brzmienie pełne smaczków i początki Alana Wildera w DM (choć był już w zeszłym roku w zespole). Wspaniała jest repryza EC gdzie są dźwięki rodem z pierwszych komputerów, na płycie mamy odgłosy silnika, uderzenia metalu, tłuczenia szyby, pociągu. Cudowne! Czwarta to powtórka z rozrywki, trochę industrii ale bardziej ambitna jeszcze i 2 hity "People are people" i "Master & Servant". Mój faworyt to "Blasphemous rumours' (tekst!) i Wilderowskie "If you want to'. Piąta to mrok i wspaniałe kompozycje. Uwielbiam piosenkę śpiewaną przez Martina "Question of lus" w ogóle on tu spiewa dużo utworów.
Paweł, jak coś pokręciłem przy faktach to popraw mnie please.
- Peter
Co rozumiesz przez słowo kwadratowa? Niemelodyjne piosenki? Jeśli to to się całkowicie nie zgadzam, bo jak można określać tak choćby "Told you so", "Two minute warning", "Love in itself', "New life", "No disco", "Blasphemous rumors', "World in my eyes', "Corrupt", "Lilian" i masę innych? Może po prostu Cię ta muzyka/zespół nie bierze i wystarczy to napisać.ArCrack pisze:Tak naprawdę podoba mi się jeden utwór DM - "Enjoy The Silence". Reszta niestety do mnie nie trafia, ich muzyka wydaje mi się taka jakaś... kwadratowa?
- Jasmine
Ja też lubię Enjoy the silence (teledysk jest super), Personal Jesus, Precious, Just can get enough i (jak na razie moja ulubioną) Master and servant. Mój brat cioteczny był depeszowcem. Pamiętam że jak byłam jeszcze w 3 klasie gimnazjum, to zorganizowano festyn w szkole i właśnie puszczano głównie Enjoy the silence
Niektóre piosenki DM są fajne, niektóre nieciekawe. Ale ogólnie zespół jest jednym z najbardziej znanych i za to ich podziwiam.
'muzyka kwadratowa'- fajne pojęcie
Ps. David Gahan jest najładniejszy z zespołu
'muzyka kwadratowa'- fajne pojęcie
Ps. David Gahan jest najładniejszy z zespołu
- użytkownik #1463
Z Depeszów lubię "Enjoy The Silence" i "Freelove". Więcej piosenek za bardzo nie znam, muszę się w końcu zapoznać dokładniej z ich dyskografią, ale na razie zaznajamiam się z muzyką PSB.
- Jasmine
Ja też muszę się wgłębić w ich twórczość, zabieram się do tego już długi czas, ale mój Ares odmawia współpracy 
- Peter
Dave Gahan, nie tyle ładny co ma rewelacyjny głos, aż przechodzą ciary jak śpiewa refren "Two minute warning", a i Gore ma ciekawą barwę głosu, uwielbiam jak śpiewa "A question of lust" i mam ciary jak zaczyna tym "fragile". Wszystkim tym którzy nie znają piosenki Dm polecam piosenki śpiewane przez Mart'a, są takie inne, on sobie fajnie dobierał repertuar, że te piosenki się fajnie komponują z jego wokalem, Andy to śpiewa tylko na "Barrelu" a Alana słyszymy na "101'. Alan to znowu człowiek o podobnej roli co Luis Rodriguez w MT. Zdecydowanie mój ulubiony depesz, ale mnie bardzo rozczarował jego solowy projekt, pierwsze płyty to może fajne sample, ale zrobione tak, że jedna piosenka leci i to jest ciągle to samo i nie ma tam za wiele wokalu. Jakieś dziwne to jest, coś jak Enigma tylko dużo słabsze. Solowy Dave, jest mocno rockowy i dość słaby, a solowy Gore jest fajny tylko na pierwszej płycie "Counterfeit". Co do zespołu to uważam, że DM bez Alana to ujdzie, ale to już nie to co dawniej....
- Romantic Warrior
Depeche Mode doczekali się konferencji naukowej na swój temat w Polsce:
http://wyborcza.pl/1,75248,9120392,Nauk ... .html?bo=1
fajna inicjatywa, ciekawe, czy ktoś kiedyś zajmie się naukowo fenomenem Modern Talking
http://wyborcza.pl/1,75248,9120392,Nauk ... .html?bo=1
fajna inicjatywa, ciekawe, czy ktoś kiedyś zajmie się naukowo fenomenem Modern Talking
- Jasmine
Właśnie miałam też o tym napisać
Ooo, ja za konferencją o MT jestem za
Ooo, ja za konferencją o MT jestem za
-
Karna
Moja przygoda z DM rozpoczęła się niecały rok temu, kiedy po prostu chciałam się zapoznać z dyskografią kolejnego zespołu z kręgu synthpopu. Kiedy zaczęłam, byłam dosyć chora i wydawało mi się, że ich muzyka, choć interesująca, jest trochę ciężka. Nic dziwnego, zmęczenie, wahania nastroju... Gdy wyzdrowiałam, całkowicie zmieniło się moje podejście do grupy, aż po pewnym czasie stali się moim ulubionym zespołem na równi z MT. Mogę się pochwalić jedynie zostawionym przez wujka Black Celebration. Wysłuchałam go dopiero miesiąc temu, bo do tego czasu nie miałam gramofonu. Nagrałam album przez usb i wrzuciłam na wrzutę całe strony bez cięcia utworów. Za niedługo chciałabym sobie zafundować następne albumy na winylach
. Znacznie mniej podobają mi się bardziej rockowe albumy, np. Songs Of Faith And Devotion. Ale i tak to niesamowite, że taka cudowna muzyka jest zawzięcie grana do dzisiaj.
- Peter
Remixes 2: 81-11 będzie dostępne w dwóch formatach CD: jednopłytowym i trzypłytowym, a także w wersji cyfrowej do pobrania oraz jako zestaw 6 winyli długogrających 12”.
Lista utworów zamieszczonych na Remixes 2: 81-11
Wersja jednopłytowa:
1. Dream On - Bushwacka Tough Guy Mix Edit (2001)
2. Personal Jesus - The Stargate Mix (2011)
3. Suffer Well - M83 Remix (2006)
4. John The Revelator - UNKLE Reconstruction (2006)
5. In Chains - Tigerskin's No Sleep Remix Edit (2011)
6. Peace - SixToes Remix (2009)
7. Tora! Tora! Tora! - Karlsson And Winnberg (from Miike Snow) Remix (2011)
8. Never Let Me Down Again - Eric Prydz Remix (2011)
9. I Want It All - Roland M.Dill Remix (2011)
10. Wrong - Trentemøller Remix (2009)
11. Puppets - Röyksopp Remix (2011)
12. Everything Counts - Oliver Huntemann And Stephan Bodzin Dub (2006)
13. A Pain That I'm Used To - Jacques Lu Cont Remix (2005)
Wersja trzypłytowa:
Płyta 1;
1. Dream On - Bushwacka Tough Guy Mix (2001)
2. Suffer Well - M83 Remix (2006)
3. John The Revelator - UNKLE Reconstruction (2006)
4. In Chains - Tigerskin's No Sleep Remix (2009)
5. Peace - SixToes Remix (2009)
6. Lilian - Chab Vocal Remix Edit (2006)
7. Never Let Me Down Again - Digitalism Remix (2006)
8. Corrupt - Efdemin Remix (2009)
9. Everything Counts - Oliver Huntemann And Stephan Bodzin Dub (2006)
10. Happiest Girl - The Pulsating Orbital Vocal Mix (1990)
11. Walking In My Shoes - Anandamidic Mix (1993)
12. Personal Jesus - The Stargate Mix (2011)
13. Slowblow - Darren Price Mix (1993)
Płyta 2:
1. Wrong - Trentemøller Club Remix (2009)
2. World In My Eyes - Dub In My Eyes (1990)
3. Fragile Tension - Peter Bjorn and John Remix (2009)
4. Strangelove - Tim Simenon/Mark Saunders Remix (1998)
5. A Pain That I'm Used To - Jacques Lu Cont Remix (2005)
6. The Darkest Star - Monolake Remix (2006)
7. I Feel You - Helmet At The Helm Mix (1993)
8. Higher Love - Adrenaline Mix Edit (2004)
9. Fly On The Windscreen - Death Mix (1985)
10. Barrel Of A Gun - United Mix (1997)
11. Only When I Lose Myself - Dan The Automator Mix (1998)
12. Ghost - Le Weekend Remix (2009)
Płyta 3:
1. Personal Jesus - Alex Metric Remix Edit (2011)
2. Never Let Me Down Again - Eric Prydz Remix (2011)
3. Behind The Wheel - Vince Clarke Remix (2011)
4. Leave In Silence - Claro Intelecto 'The Last Time' Remix (2011)
5. In Chains - Alan Wilder Remix (2011)
6. When The Body Speaks - Karlsson And Winnberg Remix (2011)
7. Puppets - Röyksopp Remix (2011)
8. Tora! Tora! Tora! - Karlsson And Winnberg (from Miike Snow) Remix (2011)
9. Freestate - Clark Remix (2011)
10. I Want It All - Roland M. Dill Remix (2011)
11. A Question Of Time - Joebot Presents 'Radio Face' Remix (2011)
12. Personal Jesus - Sie Medway-Smith Remix (2011)
Składanka wychodzi 6 czerwca. br. Warto zwrócić uwagę na nazwiska Stuarta Price'a i Alana Wildera (choć jego mix jest kiepski) i Vince Clarke'a.
ja składanki nie planuję na razie kupić, raczej kupuję teraz albumy studyjne, a teraz coś co podwyższy Atlantisowi ciśnienie:
Lista utworów zamieszczonych na Remixes 2: 81-11
Wersja jednopłytowa:
1. Dream On - Bushwacka Tough Guy Mix Edit (2001)
2. Personal Jesus - The Stargate Mix (2011)
3. Suffer Well - M83 Remix (2006)
4. John The Revelator - UNKLE Reconstruction (2006)
5. In Chains - Tigerskin's No Sleep Remix Edit (2011)
6. Peace - SixToes Remix (2009)
7. Tora! Tora! Tora! - Karlsson And Winnberg (from Miike Snow) Remix (2011)
8. Never Let Me Down Again - Eric Prydz Remix (2011)
9. I Want It All - Roland M.Dill Remix (2011)
10. Wrong - Trentemøller Remix (2009)
11. Puppets - Röyksopp Remix (2011)
12. Everything Counts - Oliver Huntemann And Stephan Bodzin Dub (2006)
13. A Pain That I'm Used To - Jacques Lu Cont Remix (2005)
Wersja trzypłytowa:
Płyta 1;
1. Dream On - Bushwacka Tough Guy Mix (2001)
2. Suffer Well - M83 Remix (2006)
3. John The Revelator - UNKLE Reconstruction (2006)
4. In Chains - Tigerskin's No Sleep Remix (2009)
5. Peace - SixToes Remix (2009)
6. Lilian - Chab Vocal Remix Edit (2006)
7. Never Let Me Down Again - Digitalism Remix (2006)
8. Corrupt - Efdemin Remix (2009)
9. Everything Counts - Oliver Huntemann And Stephan Bodzin Dub (2006)
10. Happiest Girl - The Pulsating Orbital Vocal Mix (1990)
11. Walking In My Shoes - Anandamidic Mix (1993)
12. Personal Jesus - The Stargate Mix (2011)
13. Slowblow - Darren Price Mix (1993)
Płyta 2:
1. Wrong - Trentemøller Club Remix (2009)
2. World In My Eyes - Dub In My Eyes (1990)
3. Fragile Tension - Peter Bjorn and John Remix (2009)
4. Strangelove - Tim Simenon/Mark Saunders Remix (1998)
5. A Pain That I'm Used To - Jacques Lu Cont Remix (2005)
6. The Darkest Star - Monolake Remix (2006)
7. I Feel You - Helmet At The Helm Mix (1993)
8. Higher Love - Adrenaline Mix Edit (2004)
9. Fly On The Windscreen - Death Mix (1985)
10. Barrel Of A Gun - United Mix (1997)
11. Only When I Lose Myself - Dan The Automator Mix (1998)
12. Ghost - Le Weekend Remix (2009)
Płyta 3:
1. Personal Jesus - Alex Metric Remix Edit (2011)
2. Never Let Me Down Again - Eric Prydz Remix (2011)
3. Behind The Wheel - Vince Clarke Remix (2011)
4. Leave In Silence - Claro Intelecto 'The Last Time' Remix (2011)
5. In Chains - Alan Wilder Remix (2011)
6. When The Body Speaks - Karlsson And Winnberg Remix (2011)
7. Puppets - Röyksopp Remix (2011)
8. Tora! Tora! Tora! - Karlsson And Winnberg (from Miike Snow) Remix (2011)
9. Freestate - Clark Remix (2011)
10. I Want It All - Roland M. Dill Remix (2011)
11. A Question Of Time - Joebot Presents 'Radio Face' Remix (2011)
12. Personal Jesus - Sie Medway-Smith Remix (2011)
Składanka wychodzi 6 czerwca. br. Warto zwrócić uwagę na nazwiska Stuarta Price'a i Alana Wildera (choć jego mix jest kiepski) i Vince Clarke'a.
ja składanki nie planuję na razie kupić, raczej kupuję teraz albumy studyjne, a teraz coś co podwyższy Atlantisowi ciśnienie:
- Atlantis
Niby czemu ma mi to podnieść ciśnienie? Najlepsza rzecz jaka spotkała DM to właśnie odejście Clarca, a najlepszy album nagrali po odejściu Wildera. I tak na koniec, remiksy ich piosenek nigdy mi się nie podobały, straszna tandeta w zdecydowanej większości.
See the stars, they're shining bright Everything's alright tonight
- Peter
Myślałem, że cieszysz się bardzo z tej składanki i dałem Ci linka byś sobie odsłuchał. Czemu najlepsza rzecz to odejście Vince'a? Czyżbyś nie lubił "Speak and spell'? Świetny album, dużo fajniejszy według mnie niż płyty z lat 90 tych. 
- Atlantis
No jeśli uważasz S&S za lepsze od SoFADa, Violatora i Ultry to nie pogadamy sobie.
See the stars, they're shining bright Everything's alright tonight
- Peter
Dla mnie fajniej się słucha S&S niż SOFAD czy Ultrę, może nie Violatora, ale te dwa na pewno. Te dwa po nim są zdecydowanie zbyt ciężkostrawne, zbyt rockowe jak dla mnie, no nie są oczywiście złe, ale tamten radosny synth mi się lepiej po prostu słucha. A zdaje mi się czy to nie są dwa twoje ulubione albumy? Moje ulubione to 5 pierwszych.
- MODERN JEANNE
Fajnie ze wychodzi ta składanka,choć większość albo i wszystkie remiksy są już dostępne i je mogłam słuchać.Uwielbiam remixy Depeszow od nich zaczęła się moja przygoda z nimi.Dokładnie od Remixes 1981-2004 przy których dopiero zwróciłam uwagę na ta grupę i nie mogłam się oderwać.Potem gdy wysłuchałam oryginałów z albumów wydały mi się o wiele gorsze niż te remixy.
Na przykład takie coś jak remix Personal Jesus czy Everything Counts to istne dzieła sztuki i sa leprze niż oryginały
Fajnie ze wychodzi ta składanka.Żeby tylko była tak udana jak poprzednia
Na przykład takie coś jak remix Personal Jesus czy Everything Counts to istne dzieła sztuki i sa leprze niż oryginały
Fajnie ze wychodzi ta składanka.Żeby tylko była tak udana jak poprzednia
I LOVE DB AND TA!