Hard Rocking

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
Awatar użytkownika
phantomas
Kontakt:

Hard Rocking

Post autor: phantomas »

Muzyka to nie tylko słodkie brzmienie syntezatorów czy ociekające miodem głosy pięknych panien i panów.
Są też inne klimaty, pełne gitarowych riffów, bębnienia w talerze i głosach wokalistów jak po tygodniowej imprezie. Chociaż nie w każdym wypadku ;)
Ale muszę powiedzieć, że to lubię. Bo czasem przychodzi taka chwila, że potrzebuję jak coś mnie wali młotkiem po głowie :)
Chociaż i zdarzają się piękne, melodyjne piosenki.
Są też tutaj inni fani brzmienia zdecydowanie nie dla grzecznych panienek? :twisted:
Na początek coś delikatnego
Nightwish - Bye Bye Beautiful

To mi się też podoba
Hammerfall - Any Means Necessery

I na koniec początku zespół który bardzo lubię, za śpiewanie o świecie elfów, krasnoludów i wędrówek hobbitów :)
Blind Guardian - Bard's Song

Enjoy :)
Stawiam świat na głowie do góry nogami, na odwrót i wspak bawię się słowami
Awatar użytkownika
Peter

Re: Hard Rocking

Post autor: Peter »

Nie moje klimaty, ale mimo, że nie przepadam za rockowym łojeniem, piosenki mają bardzo ładne i ciekawe melodie. Nie lezą mi tylko aranżacje, a jak lubisz taką muzykę to polecam Rammsteina czy Nenę. ;)
Awatar użytkownika
phantomas
Kontakt:

Wg mnie jeden z najlepszych kawałków Rammstein
Ich Will

Chociaż i ten jest niezgorszy
Sonne

Jeden z nielicznych zespołów w którym nie razi mnie niemiecki śpiewany :)
Awatar użytkownika
Peter

Rammstein to zdaje się mieli jedną świetną piosenkę: Das Model, cover piosenki jakiegoś znanego kiedyś zespołu. W tej chwili nie przypominam sobie jego nazwy. Polecam Ci jeszcze Lordi jak lubisz takie klimaty, a i Kim Wilde miała mocne uderzenie:
Awatar użytkownika
MichałT

Post autor: MichałT »

Wszystko w tych piosenkach jest dobre, pomijając może to, że są one kompletnie nie melodyjne, zaaranżowane do d%$*y i wogóle albo wieje nudą, albo wytrzymać się nie da.
Drogi phantomasie: piszesz o gitarowych riffach, bębniących talerzach i przepitych głosach - owszem to wszystko tworzy bardzo ostrą, mocną mieszankę, mimo to jakość wszystkich tych elementów musi być wysoka. Riff powinien wygrywać konkretną melodię, a tu nigdzie czegoś takiego nie mamy. Bębny powinny być użyte w przemyślany sposób, a nie żeby tylko w nie napiep... uderzać jak popadnie, bo z założenia gramy hard rocka. Przepity głos, zachrypnięty jak po wypiciu litra denaturatu też może być ciekawy, pod warunkiem, że ma tzw. barwę, a ta znowu nigdzie w powyższych utworach nie występuje.
(Hard) Rock ma być ostry, ale nie wyklucza to w żadnym stopniu jego melodyjności, albo możliwości usłyszenia tego, co gra w podkładzie. Weźmy utwór Nightwish - to co tam leci pod śpiewem, to jedna muzyczna papa. Utwory tutaj zaprezentowane, to raczej jakiś heavy metal, niż rock (wyłączając nadprogramowo nudny Bard's Song).
Ludzie, czy Wy kiedykolwiek słyszeliście prawdziwego rocka :?:

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Romantic Warrior

Post autor: Romantic Warrior »

też lubię sobie od czasu do czasu coś mocniejszego wrzucić w głośniki, np. Scorpions, ale ten sprzed "Wind Of Change", np.:

lub coś wolniejszego, ale też z dużą ilością ostrzejszych gitar:
Awatar użytkownika
phantomas
Kontakt:

Ludzie, czy Wy kiedykolwiek słyszeliście prawdziwego rocka :?:
Wiem Michale, puścisz tutaj za chwilę prehistoryczny Led Zeppelin lub coś podobnego 8)
Ja tam lubię to "napieprzanie" w bębny, a jeszcze bardziej mocne gitary :)
A co do "Bard's Song". Jak widać w tym teledysku ładne parę setek, może więcej nie jest znudzone tym kawałkiem :wink:
Trochę melodyjnego rocka
Sunrise Avenue - Hollywood Hills

I miód na moje uszy. Genialny Guns N'Roses z końca lat 80tych i początku 90tych.
November Rain

Sweet Child O' Mine
Awatar użytkownika
MichałT

Ale wiesz, wszystko musi mieć jakiś sens.
Te pierwsze piosenki, które podałeś, nie miały go w ogóle. Po prostu trochę dziwię się jak można słuchać piosenek bez melodii i to w dodatku beznadziejnym (bezsensensownym) aranżu. Teraz podałeś jakieś sensowne piosenki. Ta pierwsza ma jakąś melodie, choć mi się podoba tak sobie, no a Guns'n'roses to wiadomo, że w tamtym okresie dobrze grali.
Jeśli nie chcesz prehistorycznych Zeppelinów, to może to Cię zainteresuje:
http://www.youtube.com/watch?v=jxXzgSGh ... re=related

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
phantomas
Kontakt:

Dziwisz się. Ja nie, bo wiem, że każda muzyka ma swoich fanów. Nawet wokal Justina Biebera :wink:
I potrafię to uszanować, nie nazywając tego "chwastami".
Lubię pierwszą płytę Bon Jovi. Jeszcze nie taka znana i przebojowa, ale jest parę dobrych kawałków.
Runaway

Jon Bon Jovi solo.
Blaze Of Glory

"Livin' On A Prayer" tu nie będę wklejał, bo któż tej piosenki nie zna :) Absolutny hit.
Mam nadzieję, że jeszcze zdążę wybrać się kiedyś na ich koncert.
Ostatnio zmieniony czw kwie 21, 2011 23:59 przez phantomas, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
MichałT

Starałem się nawiązać nić dyskusji, więc zapytałem się Ciebie co Ci się podoba w tych piosenkach ? Ja napisałem, że jest do kitu, bo moim zdaniem jest. Jak dla mnie nie ma melodii i aranżu, ale dla Ciebie np jest, OK, w takim razie to szanuję. Używam takiego, a nie innego języka, aby uwypuklić... ubarwić moje odczucie; chcesz żebym pisał: "nie przepadam za podanymi przez Ciebie piosenkami, ale szanuję Twoję zdanie". Koniec postu. Jak myślisz, nawiążemy jakąś dyskusję? :)
No teraz podajesz coś z sensem. :D Stare Bon Jovi to dobre granie. Taki rock to ja rozumiem :D
Nie napisałeś co sądzisz o piosence, do której dałem Ci link. Śmiało, niezależnie czy Ci się podoba, czy nie to wal z grubej rury. Może jeszcze jest jakaś szansa na pociągnięcie dyskusji :)

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
phantomas
Kontakt:

Nie napisałem, że te piosenki to szczyt geniuszu. Ale trafia do mnie właśnie ich melodyjność, to nieuchwytne "coś" co powoduje, że przytupuję nogą lub fajnie mi się prowadzi auto gdy lecą te piosenki.
A co do Twojego kawałka, to raczej nie moje klimaty :)
Żeby nie było za słodko to na dobranoc:
Mirror Mirror
Awatar użytkownika
MichałT

No dobrze, ale co Ci się w moim nie podoba ? Melodia, aranż, wokal, produkcja, tekst... ?
Uzasadnij jakoś, no bo tylko tak, że to nie Twój klimat ? Trochę mało :roll:
W każdym razie raczej nie znajdziemy wspólnego punktu, może oprócz Guns'n'roses i Bon Jovi'ego.
No nic, szanuję Twoje zdanie :wink:

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Gasolina91

Post autor: Gasolina91 »

phantomas pisze: I miód na moje uszy. Genialny Guns N'Roses z końca lat 80tych i początku 90tych - November Rain
Ta piosenka to prawdziwe cudo, jest wspaniała. Uwielbiam słuchać wersji instrumentalnej.

Z tego mocniejszego brzmienia lubię AC/DC "Rising Power"- http://www.youtube.com/watch?v=ekp7JrJOnGU oraz "Nervous Shakedown" - http://www.youtube.com/watch?v=LvkuM_a1seA
Point Of No Return
Awatar użytkownika
Evaalex

Post autor: Evaalex »

Ostatnio zmieniony sob kwie 23, 2011 21:42 przez Evaalex, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Evaalex

Post autor: Evaalex »

Jon Bon Jovi solo.
Blaze Of Glory

"Livin' On A Prayer" tu nie będę wklejał, bo któż tej piosenki nie zna :) Absolutny hit.
Mam nadzieję, że jeszcze zdążę wybrać się kiedyś na ich koncert.[/quote]

Lubie utwory Jon Bon Jovi Moim ulubionym utworem jest Its my life
Awatar użytkownika
Peter

A czy Czerwone Gitary to też zespól rockowy? oni byli bardzo ostrzy jak na swoje czasy. Ciekawe co Michał nam o nich opowie, czy wogóle zna. ;)
ODPOWIEDZ