Komputery i notebooki

Rozmowy zupełnie nie na temat.
Awatar użytkownika
kate

Re: Komputery i notebooki

Post autor: kate »

Husku pisze:No to ja mam odwrotnie. Bez iPoda żyć nie mogę.
Ja bez mp3 nie przeżyję.
Jasmine pisze:Ja wolę mój stary, zwykły komputer który jest ze mną od 2 klasy podstawówki,
Mój tak samo, nawet klasa się zgadza, więc żadne bajery :lol:
Za to ma pytanie czy ktoś pamięta takie komputery produkowane bodajże od 1985 roku jakimi były Amigi firmy Commodore? Mi oczywiście głównie służyła do grania ale wiążę z nią wiele miłych wspomnień bo ten komputer trafił do mojego domu jak byłam jeszcze dosyć mała i mam do niego sentyment. Miałam Amigę 600(wyprodukowaną w 1992). Ostatnio nawet wyciągnęłam ją z piwnicy i okazało się,ze działa tyle,ze potem zepsuła się klawiatura a potem zasilacz. I tak zakończyła się moja historia Amigi.
Lubiłam sobie pograć w te gierki na Amigę. Były takie.. odprężające. :lol: Ja w ogóle wolę przeszłe rzeczy MT,BS, lata 80 i Amigę :lol:
Ktoś pamięta taki sprzęcik?
Give me peace on earth-Please try
We stil have dreams-Dreams about Modern Talking
It's your smile-Dieter's smile
Run to you- I run to Thomas
I love them For always and ever
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

Miałam Commodore którego żywot zakończył się podobnie.Z tym że bardziej dramatycznie.Podczas przeprowadzki maja mama wyrzuciła go dobrego na śmietnik. :evil:
Dlatego że mieliśmy już normalnego peceta i wydawało jej się że tamten jest już zbędny bo nikt już z niego nie korzystał.

A mi było żal gdy się o tym dowiedziałam bo również miałam do niego sentyment.
W latach 80 posiadanie takiego "sprzętu" to było coś :!:
Często jako mała dziewczynka nocowałam u koleżanki która miała Amigę.I zarywałyśmy noce na gierkach a radochy przy tym było mnóstwo.
Po gierki trzeba było jeździć na giełdy ,albo nagrywać z radia gdzie nieraz udostępniali i puszczali takie buczące do niewytrzymania transmisje.

Młodsi z tego forum na pewno nie będą wiedzieli o czym ja w ogóle pisze :lol:
Najbardziej irytujące w tych komputerach było to, że gry się niezwykle długo wgrywały,i całe to monotonne wgrywanie nie zawsze kończyło się sukcesem i nieraz trzeba było czekać pół godziny na wgranie tylko jednej gierki :!:

Uwielbiałam na tym grać w Mario Bros :wink:
Potem w tą samą gierkę grałam na Pegazusie .
A czy ktoś z was posiadał TAKI "sprzęt" i czy wiadomo wam w ogóle co to Pegazus?
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Gasolina91

Post autor: Gasolina91 »

Ja mialam Pegasusa,
oraz Amigę 1200
Obrazek
Jeju jak ja uwielbiałam grać w rozmaite gry, pełno tego było :mrgreen:
Point Of No Return
Awatar użytkownika
Jasmine

Post autor: Jasmine »

Moja koleżanka ma Pegazusa i gra w statki czy coś takiego ^^" Ja sama też grałam, kuzyn zostawił u babci i czasami grałam z nim.
Ja kiedyś marzyłam by mieć PlayStacion (czy jak się tam pisze) bo fajne gry były. Teraz to już mi minęło.
Awatar użytkownika
kate

MODERN JEANNE pisze:Podczas przeprowadzki maja mama wyrzuciła go dobrego na śmietnik
Oj szkoda. Moja na szczęście schowała do piwnicy i tam sobie była przez te wszystkie lata stara poczciwa Amiga.Ja byłam z siebie niesamowicie dumna jak przeszłam Prince of Persia na Amidze. Jak byłam mała to mi się to wydawało nie do przejścia. Poza tym miałam Mortal Kombat na przykład. Przeszłam to tylko jeden jedyny raz po potem się zacinało i nie chciało się wczytać.
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Nie wiedziałem, że ktoś tu jeszcze pamięta Prince of persia, to była moja ukochana gra, grałem już ją na PCecie z IBMa. nigdy nie miałem jakiś takich wynalazków jak Amiga czy C 64,,,, Podobno dzisiaj są kultowe, dla mnie to kupa złomu. Prince miał chyba 13 rund, ale dość trudne i walczyło się z takimi kolorowymi rycerzami w podziemiach ale i na salonach.Trzeba było na końcu pokonać złego jaffara.
Awatar użytkownika
kate

Peter pisze:Nie wiedziałem, że ktoś tu jeszcze pamięta Prince of persia
Ja pamiętam :D Ograniczenie czasowe było straszne. A z tym jaffarem to mi nawet poszło pokonałam go za 3 razem. Pamiętam jak raz się wkurzyłam bo jeden level przechodziła po kilkanaście razy. Bo jak przechodziłam za ścianę to od razu mnie jakiś gostek zabijał a ja nawet nie miałam szansy wyciągnąć miecz.
Awatar użytkownika
Peter

http://www.flaszka.pl/prince-of-persia
Do dzieła tylko uważaj na kraty i kolce.... Kiedyś mi to lepiej szło jak byłem mały... Wyszedłem z wprawy chyba...
Husku
Członek TAFC Polska

Post autor: Husku »

A pamiętacie może Bombermana? To dopiero były czasy...
Awatar użytkownika
Peter

Tego nie a pamięta ktoś Electro Body? Pierwsza gra jaką znam. Kapitalne czasy...
Nie wiem czemu ale na moim PCecie nie działa. :(
Ostatnio zmieniony sob lut 26, 2011 20:13 przez Peter, łącznie zmieniany 1 raz.
Husku
Członek TAFC Polska

Post autor: Husku »

Peter pisze:Tego nie a pamięta ktoś Electro Body? Pierwsza gra jaką znam. Kapitalne czasy...
Nie wiem czemu ale na moim PCecie nie działa. :(
[img]dlXXirblIHA[/img]
Awatar użytkownika
phantomas
Kontakt:

Post autor: phantomas »

Peter pisze:Amiga czy C 64,,,, Podobno dzisiaj są kultowe, dla mnie to kupa złomu.
Łatwo się kompromitujesz kolego, zresztą nie pierwszy raz. W ówczesnych czasach Amiga była o wiele bardziej zaawansowanym komputerem niż PC.
Między innymi służyła do tworzenia animacji w studiach telewizyjnych, nie mówiąc już o grach, które były lepsze i bardziej zaawansowane niż na PC-tach.
Miała możliwości o których brzęczące na jednokanałowym speakerze PC-ty jeszcze długo mogły pomarzyć.
A C-64 służył między innymi temu zespołowi:
Stawiam świat na głowie do góry nogami, na odwrót i wspak bawię się słowami
usunięte konto #1786
Użytkownik nieaktywny

Post autor: usunięte konto #1786 »

Dla mnie świat komputerów rozpoczął się pod koniec lat 90-tych, kiedy to mój ojciec kupił mi niby w miarę nowy PC, który trochę się w jego biurze przeleżał zanim mi go wręczył (nigdy tego nie róbcie swoim dzieciom że kupicie kompa, zapłacicie za niego niemałą kasę a dzieciak dostanie go jak już będzie stary archaik :lol:).

Tak czy inaczej dostałem w roku 1997 pierwszego PC-a (nic wcześniej nie miałem!), na którym zainstalowano mi MS-DOSa z nakładką Nortona i Wina 3.11 Jedyne gry jaki mi wtedy dobrze chciały działać (z dźwiękiem!) to Wolfenstein 3d, Rise Of the Triad (ROTT), Tomb Raider (pierwszy!!), Prehistorick 2 oraz masa innych platformówek z początku lat 90-tych
Moim wybawcą i autorytetem był wówczas mój wujek, który z czasem zrobił mi format, wgrał Win95 OSR2 i jakoś tak wytrwałem... przez rok :D
Po roku ojciec wymienił mi sprzęt, ale jak to z jego szczęście w życiowych wyborach (hehehe :roll: ) znowu nie trafił... :? Procesor, ramy i cała reszta niby OK, ale karta graficzna: takie samo DNO jak w tamtym starym kompie i dalej w nic nowszego sobie nie zagrałem
Dopiero znów za rok zacząłem pomału studiować książeczki o sprzęcie, Komputer Światy, CD-Actiony... na rynku pojawiać się zaczęły karty grafiki z wbudowanym akceleratorem 3d i 16 MB RAM na karcie 8) No to napisałem tacie co chcę i to mi wówczas wsadzili, dołożyli pamięć i jakoś to było... ale z kolei systemik (wtedy 98 pierwszy) zaczął szwankować bo nikt go nie raczył przeinstalować :lol:
Potem jeszcze przez pół roku dawałem tacie kompa do modernizacji, oddawał go chłopakom w serwisie SELEKT, który mieścił się wówczas na parterze kamienicy, w której tato ma biuro (Gdańska 32 naprzeciw kultowego centrum handlowego Rywal :P ).
Od 2001 roku zacząłem dbać o komputer sam, miałem kumpla z którym zamieniałem się na części, zacząłem majstrować, dłubać w systemie, w rejestrze, nauczyłem się pełnej obsługi wymierającego wówczas systemu MS-DOS :lol:

A teraz "leczę" komputery, mam ostatnio tego sporo. :) A wczoraj mogłem cofnąć się o dobre parę latek wstecz, gdyż stawiałem kumplowi na 2 różnych dyskach 2 systemy: Windowsa XP SP3 oraz Win98 Second Edition, którego nie widziałem chyba z 6 lat :lol:
A od jutra czeka laptop do naprawy, na którym (jak to często bywa w lapkach) nawala chłodzenie... no i w systemie parę rzeczy trzeba będzie porobić. Reinstalacji nie zamierzam robić, gdyż nie ma tam ani żadnych wirusów, ani uszkodzeń które kwalifikują system do wymiany.
Awatar użytkownika
kate

Tego Electro body akurat nie znam ale grałam jeszcze w Myth,Shadow of the beast i tetris(więcej tytułów nie pamiętam).Tetrisa uwielbiałam i mogłam siedzieć godzinami grając w niego.
krzysiubydzia_mt pisze: Tomb Raider (pierwszy!!)
Kocham tę grę. Grałam we wszystkie części jakie mi poszły na kompie(czyli bez tych najnowszych). Niestety coś się zepsuło i nie mogę zgrać w 4 i 5.
ODPOWIEDZ