Próbuję nagrywać własne wersje utworów od czasu nagram też coś swojego. Próbowałem różnych technik nagrywania. Przedstawię wam je pokrótce:
1. Najpierw nagrywam bębny następnie bas i kolejne elementy piosenki.
2. Nagrywam perkusję a potem bas np.do refrenu i synchronizuję go z miejscem gdzie ma być refren i tak samo z każdym elementem. Jednak ta technika jest bardzo czasochłonna.
3. Oddzielnie pracuję nad zwrotką i refrenem a następnie synchronizuję refreny i zwrotki z całą perkusją. Ta technika ma pewien minus (no chyba że ja coś źle robię) gdyż są słyszalne pewne uskoki i niestety słychać że nie jest to jednolita całość tylko "sklejanka".
A jak wy nagrywacie? Która z tych technik jest najlepsza? Proszę o rady.
Jak nagrywamy?
- Dami
Re: Jak nagrywamy?
Robię tak jak ty ale jest to czasochłonne, najlepiej i najwygodniej aranżuję mi się piosenki na Cubase lub Sonar. Robię to już 19 lat, dużo mogę ci podpowiedzieć. Zasada w sumie jest podobna, zazwyczaj zaczynam od perkusji, później bass a na samym końcu dogrywki. Możesz robić to na dwa sposoby, zapisem nutowym lub taktowym, jak komu wygodniej. Co ważne na monitorze masz piękny wgląd do utworu. Tym sposobem 5 godzin i mam gotowy utwór (mowa o trudniejszej aranżacji). Przebój dyskotekowy robię do trzech godzin.
Muzyka nie tylko daje nam ukojenie i dostarcza rozrywki. Jest czymś więcej. Można poznać człowieka po muzyce, jakiej słucha.
- Karolek78
Mam jeszcze jedno pytanie o jakiś darmowy syntezator na PC. Szukam i szukam ale niestety wszystko płatne a u mnie ostatnio krucho z kasą.
Karolek78
- Dami
Ja podpinam syntezatory pod kompa i z nich ciągnę dzwięki. Kiedyś na starych pc przez port midi teraz usb.
Muzyka nie tylko daje nam ukojenie i dostarcza rozrywki. Jest czymś więcej. Można poznać człowieka po muzyce, jakiej słucha.
- Karolek78
A jak można zmienić tonację gotowego utworu bez efektu "smerfa" bądź zgrubienia?
Karolek78