Universe

Dyskusja o płytach Modern Talking
Awatar użytkownika
Peter

Re: Universe

Post autor: Peter »

W moim odczuciu lepiej do zawartości by pasowało: TV Show albo Superstar. No bo przecież inspirację do stworzenia tego albumu zaczerpnął Dieter z własnego doświadczenia. :P Tu nie ma żadnego utworu, ktory sie kojarzy z przestrzenią kosmiczną... Szkoda, bo gdyby album miał taki tytuł byłby płytą koncepcyjną.
Awatar użytkownika
użytkownik #1463

Post autor: użytkownik #1463 »

TV Makes The Superstar - Jedna z najlepszych piosenek MT 8) W skali 1-6 daję 6
I'm no Rockefeller - Też bardzo dobra, daje 6
Mystery - Najlepsza latynoska piosenka MT, Ciekaw jestem jak by wyglądał teledysk do niej, gdyby stała się tym singlem. daje 6
Everybody Needs Somebody - Dobra rytmiczna piosenka, dam 5 na 6
Heart Of Angel - Dobra ballada, ale ''If I'' i tak lepsza. niech będzie 5
Who Will be There - Jakoś nie mogę się przekonać do tej piosenki, jest dla mnie taka jakaś bez rytmu, dam 4
Knocking On My Door - Dobry popowy kawałek, nawet mimo lekkiego podobieństwa, do ''Uptown Girl'' daje 5
Should I,Would I,Could I - Kiczowaty początek, ale później jest w miarę ok. daje jej 3 i pół :wink:
Blackbird - Perełka w dyskografii MT 8) dam 6
Life Is Too Short - Tak samo, jak ''Everybody Needs Somebody''
Nothing But The Truth - Trochę zbyt proste brzmienie, ale może być :wink: dam 4
Superstar - Bardzo fajny energiczny refren, ale momentami jednak za mocna daje 4
Awatar użytkownika
MTalkingusia28

Post autor: MTalkingusia28 »

Album ten (jak dla mnie) jest najlepszym albumem z tych późniejszych i chociaż uwielbiam wszystkie albumy Modern Talking to jednak Universe ma u mnie największy plus.
Pamiętam, że pierwszego dnia po zakupie płyty przesłuchałam ją 2 razy pod rząd co nie zdarzyło mi się zrobić w przypadku płyt pozostałych. Pamiętam też i to, że gdy doszłam do piosenki Blackbird od razu zauważyłam znaczną różnicę w tym utworze. Stylem muzycznym bardzo różni się od pozostałych utworów na płycie co nietrudno zauważyć. Słuchając ten piękny utwór momentalnie przeniosłam się w jakieś bardzo odległe czasy. Lata 60-te, a może 70-te...
Przyznam się szczerze, że odkąd mam ten album to słucham go codziennie (i to dosłownie) zwłaszcza przed snem. Cały ten album jest naprawdę wyśmienity, wspaniale skomponowany. Pewnie dlatego, że ostatni w dorobku Bohlena.
Cały ten album oceniam na 6, bo jest wart takiej oceny. :)
Oprócz Blackbird cudowną balladą jest Heart of an Angel. A z szybszych m.in. TV Makes The Superstar, Knocking On My Door, I`m No Rockefeller, Who Will Be There... :) :)
Modern Talking - The Ultimate Best Of - The Story Of Success * Modern Talking - Magic Talented *

ANDERS / FAHRENKROG * ARMY OF LOVE * HIT OR A MISS * GIGOLO * SUMMER OF LOVE * NO MORE TEARS ON THE DANCEFLOOR

POZDROWIENIA OD MTALKINGUSI28
Awatar użytkownika
Daniel

Post autor: Daniel »

Akurat na tym forum większość nie znosi Blackbirda :D
Ja akurat lubię, bo lubię taki lekki jazz.
Awatar użytkownika
MTalkingusia28

Post autor: MTalkingusia28 »

Blackbird to piękny utwór. Ktoś kto nie lubi jazzu czy swingu tego utworu raczej nigdy nie polubi. Ja ogólnie jazzu nie słucham, nie żebym nie lubiła, po prostu mnie do tego rodzaju muzyki nie ciągnie i nigdy nie ciągnęło. Ale Blackbird zdarza mi się słuchać po kilka razy z rzędu, bo okropnie mi się to nagranie podoba. Założę się, że gdyby Dieter nagrał album swingowo jazzowy to pewnie nikt by tego nie słuchał.
A tak poza nawiasem - covery na albumie Songs Forever Thomasa są w podobnym wręcz identycznym stylu co Blackbird. Uwielbiam ten album, przecudowne klimaty. :wink:
Modern Talking - The Ultimate Best Of - The Story Of Success * Modern Talking - Magic Talented *

ANDERS / FAHRENKROG * ARMY OF LOVE * HIT OR A MISS * GIGOLO * SUMMER OF LOVE * NO MORE TEARS ON THE DANCEFLOOR

POZDROWIENIA OD MTALKINGUSI28
Awatar użytkownika
Fanka MT

Post autor: Fanka MT »

Hmn... "Universe" - według mnie - ciekawy album z piosenkami w bardzo tanecznej aranżacji ;) Do moich ulubionych należą bez wątpienia "TV makes the superstar" - pioseneczka, która wpada niesamowicie w ucho ;) "Mystery" - mam z nią sympatyczne wspomnienia (kiedy szykowałam salę na sylwestra dla rodziców, to mój tata puścił na całą salę właśnie ten kawałek, a ja zaczęłam wariować i śpiewać) ;), bardzo podoba mi się "Superstar" (dokładniej mam na myśli refren) ;) Poza tym, mam do tej płytki sentyment - wraz z "Back for good" jako pierwsze pojawiły się w mojej kolekcji ;)
Maria Daria - "Oh My God.."
Thomas Anders - "What did you say?"
Maria Daria - "Oh My God.."
Thomas Anders - "No, I'm Thomas!..Maria Daria..You're pretty young!"

Dziękuję...

Thomas Anders Fan-Club Polska! ;)
Awatar użytkownika
kate

Post autor: kate »

Kocham jak każdy album MT. Ale oceńmy utwory:
TV makes the superstar- świetna piosenka której nie mogę nic zarzucić
I'm no Rockefeller- również bardzo udana
Mystery- chyba moja ulubiona piosenka latino
Everybody needs somebody- dobra ale "tylko" na 5
Heart of an angel- rozpływam się przy niej
Who will be there- doskonała jeden z moich faworytów na płycie
Knocking on my door- jak ją słyszę to automatycznie chce mi się tańczyć
Should I Would I Could I -kocham tę piosenkę
Blackbird- nie lubię jazzu więc piosenka mi się nie spodobała mimo,że próbowałam ją polubić
Life is too short- fajna ale znowu na 5
Nothing but the truth- mój 2 The best
Superstar- Cudeńko
Give me peace on earth-Please try
We stil have dreams-Dreams about Modern Talking
It's your smile-Dieter's smile
Run to you- I run to Thomas
I love them For always and ever
Marcin87

Post autor: Marcin87 »

Universe to jeden z najlepszych albumów po powrocie. Tylko America jest lepsza od niego. najbardziej mi się tutaj podobają piosenki "Everybody Needs Somebody", "Life Is Too Short", "Nothing But The Truth" i "TV Makes The Superstar". Najgorszą pozycją jest "Superstar". Jest to dla mnie jedna z najsłabszych w ogóle piosenek Modern Talking.

Ocena 5/6
Obrazek
Awatar użytkownika
Karolek78

Post autor: Karolek78 »

Najlepszy album po powrocie:
1. Tv makes the Superstar - fantastyczna piosenka. Świetna aranżacja, super melodia, dobre chórki trochę stopa mogłaby być lżejsza. Moja ocena: 5+/6.

2. I'm no rockefeller - piękna piosenka. Fantastyczna aranżacja, piękna melodia, dynamika rodem z lat 80. Takie współczesne "Bells of Paris". Moja ocena 5+/6.

3. Mystery - bomba! Bardzo dobra melodia, fajna latynowska aranżacja, dobre chórki ciekawe jak poradziłaby sobie ta piosenka na listach. 5+/6

4. Everybody needs somebody - bardzo dobra piosenka. Podoba mi się to że nie ma tak ciężkiej stopy w tym kawałku. Bardzo taneczna piosenka. 5+/6.

5. Heart of Angel - dobra ballada. Nie ma tutaj już takie zachwytu jak przy poprzednich piosenkach ale jest dobrze. Moja ocena 4+/6.

6. Who will be there - dobra piosenka. Mamy tutaj nawet ciekawe chórki, aranżacja nie najgorsza. Moja ocena 4+/6.

7. Knocking on my door - ciekawa piosenka w nieco innym klimacie. Nie ma tutaj zachwytu ale jest dobrze. 4+/6.

8. Should I Would I Could I - trochę przy dużo basu w tym numerze ale ogólnie sympatyczna piosenka. Posiada dobrą melodię, i fajne chórki. Ocena: 5-/6.

9. Blackbird - świetna ciekawostka. Od czasu do czasu lubię posłuchać Jazzu i zdecydowanie nie przeszkadza mi ten utwór tym bardziej że melodia nadal jest bardziej dyskotekowa niż jazzowa. Świetna robota Lalo. Moja ocena 5-/6.

10. Life is too short - piosenka posiada ciekawe chórki jednak to koniec plusów. Dziwna melodia, taka sobie aranżacja. Moja ocena 4-/6.

11. Nothing But The Truth - dobra piosenka. Może nie jest to jakieś cudo ale przyjemnie się słucha. Podoba mi się szczególnie refren i przygrywka. Moja ocena 5-/6.

12. Superstar - fajna piosenka. Dobra aranżacja, świetna melodia, ciekawe chórki. Moja ocena: 5/6.

Podsumowując to bardzo dobry album ze świetnymi piosenkami. To ostatni tak dobry album Dietera. Ogólna ocena: 5-/6.
Karolek78
dawidsikorski2

Post autor: dawidsikorski2 »

Tyle piszecie o tym albumie uniwerse ze mie dzis cos tknelo i caly dzien ten album slucham :D Dla mnie jest to najlepszy album po powrocie:)
Awatar użytkownika
restimek

Post autor: restimek »

Jak dla mnie jest to najgorszy album po powrocie Modern Talking, Jedynie "Tv makes..." mnie przekonuje pozostałe piosenki to albo
"zapożyczone" od innych aranżacje albo chaotyczne zlepek różnych dźwięków który drażni ucho... aż byłem zdziwiony czytając ten wątek że aż tyle jest pozytywnych komentarzy na temat tego albumu. Ale w sumie każdy woli co innego. Ciesze się że nie było więcej takich albumów....
Trust your emotions, Believe in your dreams
Awatar użytkownika
Peter

Aż taki zły to on nie jest ale w moim odczuciu brakuje Luisa i jego ręki przy aranżach. A album nie jest może wybitny ale sporo lepszy od poprzedniego.
Awatar użytkownika
Anita Anders
Członek TAFC Polska

Post autor: Anita Anders »

Moje ulubione to Superstar i Mistery :) Lubie jeszcze TV makes a Superstar, bo jakoś się wbija do głowy :D
Awatar użytkownika
Peter

"Mystery" ;) Miał to drugi singiel, jednak ja sie cieszę że tego wytwórnia nam jednak nie zafundowała w moim odczuciu jest bez polotu i sa lepsze piosenki na albumie, na pewno byłby to najsłabszy singiel II MT. Wolałbym "Who Will Be There" lub "Superstar" Btw. tytuł Albumu powinien być "Superstar" bo lepiej pasuje do świata TV niż kosmosu...
Awatar użytkownika
Peter

"Universe" to jedyny album MT gdzie nie ma piosenek Thomasa, kto i dlaczego odrzucił jego demówki pisane na ten album? Dieter Bohlen czy może wytwórnia i dlaczego zostały odrzucone?
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

Może po prostu Thomas nic nie napisał na ten album. Proste.
ODPOWIEDZ