Możliwości wokalne Dietera Bohlena

Tutaj prowadzimy generalną dyskusję na temat Dietera i jego muzyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Peter

Re: Możliwości wokalne Dietera Bohlena

Post autor: Peter »

kate pisze:
Fanka MT pisze:
Trafne spostrzeżenie kate, jeżeli chodzi o Blue System, to głos Dietera jest niczego sobie, jednakże biorąc pod uwagę jego wokal w Modern Talking... no cóż, praktycznie go nie było - nie da się ukryć. Może przez to, że styl utworów MT nie podchodził Bohlenowi? Np "There's too much blue in missing you" - świetny kawałek ;) Gdyby napisał takich więcej dla zespołu z Thomasem, to bardziej mógłby się wykazać wokalnie ;)
Oj tak There's too much blue in missing you mogę słuchać całami miesiącami a nawet latami i mi się nie znudzi. Szkoda,że Dieter nie śpiewał więcej w MT. W końcu ma świetny głos i na pewno fajnie skomponowałby się z głosem Thomasa.
ja też jestem jak najbardziej za, szkoda, że nie śpiewali razem tak jak we Francji w 1985 roku, naprawdę uwielbiam ten wokal Dietera przebijający się tam gdzieś obok Thomasa; nie jest jakimś wielkim wokalistą, bo nie ma mocnego wokalu, ale ma kapitalną barwę głosu i szkoda, że go tak mało było na płytach modern talking. Możliwe, że jest tylko gdzieś mixowany w chórkach, w co bardzo wierzę.
Awatar użytkownika
kate

Post autor: kate »

Mnie się podoba jego wokal i dlatego uważam go za świetnego wokalistę(Wiadomo że jakiś strasznie wysokich dźwięków nie udźwignie ale ma głos).Dla mnie to jest definicja dobrego głosu. Jeśli coś mi się podoba i przemawia do mnie to automatycznie uważam to za świetne. A głos Dietera spełnia obydwa wyznaczniki. Tak na przykład Mark Medlock ma dobry głos(przynajmniej wg Dietera i jego fanów) ale mnie się wogóle nie podoba i za jakiegoś strasznie dobrego wokalistę go nie uważam Dobrze,że Edmund1974 zauważył że każdy ma prawo do swojego zdania :D
edmund1974 pisze: Oczywiscie kazdy ma prawo do swojego zdania a moje zdanie w tej kwestii nie jest wyznacznikiem tego co jest prawda a co nie...
Give me peace on earth-Please try
We stil have dreams-Dreams about Modern Talking
It's your smile-Dieter's smile
Run to you- I run to Thomas
I love them For always and ever
Awatar użytkownika
Malediwy

Post autor: Malediwy »

edmund1974 pisze: Dietera glos jest nie ukrywajmy calkiem przecietny. Owszem moze sie podobac, bo to w koncu glos naszego idola, ale do swietnosci bardzo wiele mu brakuje. Swietny glos ma bez watpienia Thomas Anders.
I właściwie w zupełności się z Tobą zgadzam. Niemniej jednak gdy słyszę Sorry Little Sarah, czy ostatnio wspomniany tutaj Samuraj i Midnight Lady w wykonaniu Bohlena, to jego głos, jego barwa itp. powodują że odczuwam niezwykle przyjemne wibracje w uchu które rozchodzą mi się po całym ciele. Ostatnio oglądałem z bratem występ Thomasa z Sopotu i zachwycałem się nad tym, jak wspanialały głos ma jeszcze po tych 25 latach. Tego nie można mu odmówić. Ale niestety gdy on śpiewa, już nie czuję tych samych wibracji...
Spokojem można kamień ugotować...
Awatar użytkownika
kate

Post autor: kate »

Malediwy pisze:Samuraj i Midnight Lady w wykonaniu Bohlena, to jego głos, jego barwa itp. powodują że odczuwam niezwykle przyjemne wibracje w uchu które rozchodzą mi się po całym ciele
http://www.youtube.com/watch?v=bjnAfAI0rgk

http://www.youtube.com/watch?v=lb94ZGKuZTs

I niech ktoś mi powie,że Dieter nie umie śpiewać.
Dla mnie ma głos i potrafi śpiewać. Oczywiście Thomas jest świetnym wokalistą i zaśpiewa wszystko w przeciwieństwie do Dietera. Ale to nie znaczy,że Dieter nie jest dobrym wokalistą.
Give me peace on earth-Please try
We stil have dreams-Dreams about Modern Talking
It's your smile-Dieter's smile
Run to you- I run to Thomas
I love them For always and ever
Marcin87

Post autor: Marcin87 »

Myślę, że głos Dietera jest OK. Nigdy mnie on nie drażnił. W Blue System sprawdził się jako wokalista, chociaż pewnie dużo w tym pomogła obróbka komputerowa. A mam pytanie. Czy refreny Blue System śpiewał sam Koehler, czy razem z Dieterem?
Obrazek
Awatar użytkownika
Gasolina91

Post autor: Gasolina91 »

Raczej Köhler, głos w zwrotkach różni się od tego z refrenów. Kot wie, może Dieter też coś tam zaśpiewał, ale refreny BS to raczej działka Rolfa...
Point Of No Return
Awatar użytkownika
Peter

Właśnie, że śpiewali razem, bo tych głosów w refrenie jest więcej. Prosty dowód na to to "Shame, shame, shame", tam Bohlen wychodzi w pewnym miejscu przed chórek.
Marcin87

Gdy wsłuchiwałem się w refren Deja Vu to odniosłem wrażenie jakby śpiewały go dwie osoby (chyba, że słuch mnie zawodzi :lol: ) Napewno jest tam głos Koehlera i prawdopodobnie Dietera, ale nie jestem pewien.
Obrazek
Awatar użytkownika
Karolek78

Post autor: Karolek78 »

Ja odnoszę wrażenie że w każdym refrenie słychać więcej niż jeden głos. Najprawdopodobniej refreny były śpiewane przez SIB z tym że głos Koehlera był prowadzącym.
Karolek78
Marcin87

Ja myślę, że wszyscy SIBowie nie śpiewali refrenów. To był właśnie Koehler i Bohlen jak już. Jedynie, gdzie mogło nie być Dietera to refreny śpiewane przez kobietę (Body To Body).
Obrazek
Awatar użytkownika
tanathos

Post autor: tanathos »

mam wrażenie że Dieter Bohlen ma bardzo podobny głos do Rogera Watersa z Pink floyd. oto kilka utworów w których zauważam to głosowe podobieństwo:

A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
Marcin87

tanathos pisze:mam wrażenie że Dieter Bohlen ma bardzo podobny głos do Rogera Watersa z Pink floyd
Faktycznie, ma podobną barwę głosu :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Peter

Całkowicie nie podobne, głos Watersa jest znacznie bardziej skrzekliwy. Bohlen ma wyższy i bardziej falsetowy.
Marcin87

Peter pisze:Całkowicie nie podobne
Jakieś podobieństwo w tym jest, nie ma aż tak kolosalnej różnicy między tymi głosami
Peter pisze:Bohlen ma wyższy i bardziej falsetowy
Z tym się zgadzam w 100% :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
tanathos

Post autor: tanathos »

Dieter,podobnie jak moim zdaniem Roger Waters, oprócz zbliżonej nieco barwy głosu, ma z nim wspólny także specyficzne sposób śpiewania. obaj spiewają jakby mieli ściśnięte gardło. poza tym ich głosy wydają się jakieś takie nosowe.
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
Awatar użytkownika
Dami

Post autor: Dami »

tanathos pisze:mam wrażenie że Dieter Bohlen ma bardzo podobny głos do Rogera Watersa z Pink floyd
Dobrze napisane "mam wrażenie" bo głos zupełnie inny, przede wszystkim jaka skala u Rogera bez obrazy ale to jakby do czerni porównać biel.
Muzyka nie tylko daje nam ukojenie i dostarcza rozrywki. Jest czymś więcej. Można poznać człowieka po muzyce, jakiej słucha.
ODPOWIEDZ