Tonacja w muzyce
- Peter
Tonacja w muzyce
Przyznaję otwarcie jestem w tej kwestii laikiem, nie mam wykształcenia muzycznego i proszę forumowiczów-muzyków o wykazanie na przykładzie czym się różnią tonacje durowa od molowej, bo ja wogóle tego zagadnienia nie czuję w utworach muzycznych.
- MichałT
Re: Tonacja w muzyce
Ogólnie rzecz ujmując, tonacja durowa to ta "wesoła", a mollowa "smutna"
Dieter w piosenkach MT z lat 80. używał często tonacji molowych - n.p "Brother Louie" (a moll). Przeplatając akordy durowe z mollowymi uzyskujemy najbardziej melodyjne utwory w muzyce rozrywkowej. W tonacjach durowych bardzo często występują piosenki z lat 60., n.p Diana Paula Anki (C dur).
To tak skrótowo
Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Dieter w piosenkach MT z lat 80. używał często tonacji molowych - n.p "Brother Louie" (a moll). Przeplatając akordy durowe z mollowymi uzyskujemy najbardziej melodyjne utwory w muzyce rozrywkowej. W tonacjach durowych bardzo często występują piosenki z lat 60., n.p Diana Paula Anki (C dur).
To tak skrótowo
Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
- Peter
Dziękuję Ci, czyli "With a little Love' czy "Rosenzeit" to tonacje durowe? Rozumiem jak jakaś wesoła, skoczna melodia to tonacja durowa. "Lady lai" to już chyba molowa będzie.
To też wygląda na tonację durową:
Zakochałem się w tej piosence.
To też wygląda na tonację durową:
Zakochałem się w tej piosence.
- Dami
Można to tak najprościej przedstawić.Piosenki taneczne i wesołe szybko wpadajace w ucho grane są z tonacji C-dur(podstawowa gama durowa) lub G-dur.Np.w skład gamy C-dur należą dźwięki do,re,mi,fa,sol,la,si,do czyli kolejno klawisze C.D.E.F.G.A.H.C jak widać w tej tonacji dźwieki oddalone są od siebie o jeden ton, zaś w gamie molowej między drugim i trzecim dźwiekiem jest półton, ballady i piosenki o bardziej smutnym charakterze grane są z tonacji np a-mol do której należą dźwięki a,h,c,d,e,f,g,a,To tak skrótowo i najbardziej obrazowo jak mogłem, jednym słowem takie najprostrze podstawy bo i to co napisałem teraz można jeszcze bardziej rozbudować i wiele jeszcze dodać ale zrobię ci mętlik w głowie.Oczywiście gama molowa też może być melodyczną, ta którą podałem wyżej jest prostą, naturalną ale właśnie tutaj zaczynaja sie schody i obawiam się że sobie nie poradzisz ze zrozumieniem ale jeśli chcesz moge pisać a postaram się to przedstawić jak najprościej i najbardziej obrazowo w końcu nie jedną osobe nauczyłem z tym że nie przez internet.Dodam jeszcze tonację rozpoznajemy po dźwieku rozpoczynajacym lub kończacym utwór.MichałT pisze:Ogólnie rzecz ujmując, tonacja durowa to ta "wesoła", a mollowa "smutna" Dieter w piosenkach MT z lat 80. używał często tonacji molowych - n.p "Brother Louie" (a moll). Przeplatając akordy durowe z mollowymi uzyskujemy najbardziej melodyjne utwory w muzyce rozrywkowej. W tonacjach durowych bardzo często występują piosenki z lat 60., n.p Diana Paula Anki (C dur).
Muzyka nie tylko daje nam ukojenie i dostarcza rozrywki. Jest czymś więcej. Można poznać człowieka po muzyce, jakiej słucha.
- MichałT
Rozpoznanie tonacji utworu do najprostszych z pewnością nie należy i tak jeśli chodzi o "With A Little Love" - łatwo się pomylić. Kompozycja jest ultramelodyjna (choć de facto nie jest to tylko domeną utworów durowych) tej jej tonacja to g - moll. I tak g moll przeplata się tu z durami i molami
Jeśli chodzi o "Rosenzeit" to obstawił bym tonację durową
"Lady Lai" też mi się wydaje durowe - mimo iż to wzniosła (i jakże piękna) ballada, to jednak dur - wydźwięk całości jest jakby... radosny
Jeśli chodzi o Kim Wilde, to mam duże trudności z rozpoznaniem tonacji (nie jestem aż tak wielkim znawcą
) - jeśli musiałbym na coś stawiać to raczej na moll.
Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Jeśli chodzi o "Rosenzeit" to obstawił bym tonację durową
"Lady Lai" też mi się wydaje durowe - mimo iż to wzniosła (i jakże piękna) ballada, to jednak dur - wydźwięk całości jest jakby... radosny
Jeśli chodzi o Kim Wilde, to mam duże trudności z rozpoznaniem tonacji (nie jestem aż tak wielkim znawcą
Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
- Dami
Ale tu nie ma zasady że Kim Wilde używa danych tonacji molowych czy durowych ,zależy w jakim utworze.Jaki cię interesuje to ci napiszę.
Muzyka nie tylko daje nam ukojenie i dostarcza rozrywki. Jest czymś więcej. Można poznać człowieka po muzyce, jakiej słucha.
- MichałT
Chodziło mi o utwór, który Peter zaprezentował powyżejDami pisze:Ale tu nie ma zasady że Kim Wilde używa danych tonacji molowych czy durowych ,zależy w jakim utworze.Jaki cię interesuje to ci napiszę.
To przecież jasne, że każdy jej utwór może mieć inną tonację
Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
- Dami
Spoko widocznie niedokładnie przeczytałem.
- Dami
Jasne że tak, tego nie da się dokładnie określić na słuch ale mając u boku jakiś instrument możliwość rozpoznania wynosi 100%.MichałT pisze:Rozpoznanie tonacji utworu do najprostszych z pewnością nie należy
- MichałT
Nie koniecznieDami pisze:Jasne że tak, tego nie da się dokładnie określić na słuch ale mając u boku jakiś instrument możliwość rozpoznania wynosi 100%.
Zdolność rozpoznawania tonacji można także w niektórych przypadkach wypracować
Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
- Dami
No tak, ale kto go posiada, to rzadkość.Ale ci którzy potrzebują tego punktu odniesienia muszą mieć trochę pojęcia o muzyce a bardziej grze na danym instrumencie.
- Adrian77
- Kontakt:
Brother Louie jest w oryginale w tonacji d moll.MichałT pisze:Dieter w piosenkach MT z lat 80. używał często tonacji molowych - n.p "Brother Louie" (a moll).
http://facebook.com/Heaven.Of.System
Adrian77
Adrian77
- MichałT
Tak, chyba masz rację. Opierałem się na akordach ściągniętych z internetu i znalazłem informację, że Brother Louie grany jest w kluczu a moll. http://www.e-chords.com/chords/modern-t ... ther-louieAdrian77 pisze:Brother Louie jest w oryginale w tonacji d moll.
Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
- Adrian77
- Kontakt:
To pewnie dlatego, że na gitarze jest najłatwiej grać w a moll. W oryginale np. Locomotion Tango jest w a moll. Cheri Cheri Lady jest d moll. You're My Heart You're My Soul i You Can Win If You Want jest w cis/des moll.
http://facebook.com/Heaven.Of.System
Adrian77
Adrian77
- Dami
Najtrudniejszym dźwiekiem do zagrania na gitarze jest E, często tonacje dobiera sie do mozliwości wokalnych wykonawcy.
- Peter
Jaka tu jest tonacja? W moim odczuciu c dur, bo piosenka me wesołą, radosna melodię. Większość piosenek Wilde to c dur.