Jean Michel Jarre

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
Awatar użytkownika
Mateusz

Jean Michel Jarre

Post autor: Mateusz »

Chciałbym poznać wasze zdanie na temat tego wspaniałego muzyka. Dla mnie jego twórczość jest wręcz genialna. Jego muzyką zaczałem interesowac się 2 lata temu, obecnie zgromadziłem już wszytskie albumy i prawie wsyzstkie płyty z zapisami koncetrów, mam też kilka koncertów na płytach dvd w tym niesamowity, niezapomniany koncert "Space OF Freedom" z Gdańska, gdzie pokazał to że jest przyjacielem Polski, jego serdeczność i szczere uzanie dla wydarzeń związanych z Solidarnością, sprawiły że na zawsze bedzie pozytywnie oceniany przez Polaków. Rzeczą wręcz nieprawdopodobną jest uniwersalnść jego muzyki, jego pierwszy album który został wydany w 1976 roku nadal cieszy cię wielkim uznaniem, a utwory brzmią nadal świeżo i bardzo nowocześnie pomimo że powstały 30 lat temu!! To jest niesamowite, jak jego muzyka jest ponadczasowa, podobnie jak Bohlen ten człowiek łączy pokolenia (najlepiej to było widać właśnie w Stoczni Gdańskiej, można było tam zaobserwować ludzi w każdym przedziale wiekowym (utworem łączącym pokolenia jest utwór "Mury" Kaczmarskiego, który starszym osobom jest dobrze znane, a część młodzieży zapewne słyszała go po raz pierwszy (w nowoczesnej, bardziej przystępnej młodym ludzoiom wersji) chociaż ten skromny utwór to tak ważny element historii Polski). Jak ktoś kiedyś powiedział Jarre tchnął życie w bezduszną wcześniej muzyke elektroniczną. Zgadzam się z tym całkowicie, aranżacje są świetne,słyszymy ogromne bogactwo brzmienia i można wracać do jego płyt wielorkotnie, nie nudzą się.Mógłbym wymienić moje ulubione utwory ale jest ich naprawde mnóstwo. Ciekaw jestem waszej opinii na ten temat, ja osobiście jestem muzyką Michel Jarre'a i również nim jako człowiekem o ogromnej inteligencji i talencie zafascynowany.
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
Awatar użytkownika
Elltoja

Post autor: Elltoja »

Bardzo lubię Jarre'a, choć nowsze utwory jakoś nie bardzo przypadły mi do gustu. Uwielbiam te starsze i to też nie wszystkie. Nie jestem zagorzałą fanką i nie kupuję wszystkiego, mam ulubione utwory które chętnie słucham :)
Pieniądze szczęścia nie dają, ale jakże ułatwiają życie !!!

http://www.thomasanders.fora.pl/
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

także go lubię i bardzo cenię, także za to, że za friko zagrał koncert w Polsce z okazji 25 lecia Solidarności :) P. S. W piosence MT "Shooting Star" po 2 zwrotce są wg mnie takie elementy z muzyki Jarre'a :)
>>> liefde is onwettig in deze eenzame hartbreukstad <<<
Awatar użytkownika
Malediwy

Post autor: Malediwy »

Czy na pewno zagrał za friko....???

JA też go bardzo lubie. Mam prawie wszystkie jego albumy i słucham jego muzyki znacznie dłużej niż twórczość DB choć ta zdecydowanie jast dla mnie najważniejsza.
Spokojem można kamień ugotować...
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

tak, za friko i nawet stworzył jakąś nową piosenkę na tę okazję (pewnie też za friko) mimo tego całego zamieszania, jakie wybuchło kilka dni przed jego przyjazdem ;/ P. S. hymn Solidarności "Mury" zabójczo zabrzmial :) Mam nawet go w mp3 :))
>>> liefde is onwettig in deze eenzame hartbreukstad <<<
Awatar użytkownika
YaQb85
Kontakt:

Post autor: YaQb85 »

Ostatnio dość rzadko słucham Jarre'a jednak bardzo go lubię. Moje ulubione utwory to "Magnetic Fields" i "C'est La Vie" z Natashą Atlas. Słyszałem też jego wersję "Mury" i tribute dla Jana Pawła II z koncertu w Gdańsku. Robią wrażenie. Wspaniała elektronika.
Awatar użytkownika
Mateusz vel. Kokos

Post autor: Mateusz vel. Kokos »

Moja znajomosc na temat Jarre'a kończy sie na kawałkach "z serii" Oxygene..
Every Inch Of My Skin
Was Breathin' Her In..

www.thomasanders.fora.pl
Awatar użytkownika
punky linsky

Post autor: punky linsky »

jean michel jarre wielkim artystą jest !!!
to co ten facet robi jest poprostu cudowne!!!
uważam że jako pierwszy człowiek pokazał co tak naprawde można zrobić z samplami, jak je wykorzystać ( album ZOOLOOK ).
a to co zrobił na aero - ten dźwięk 5.1 , soprany i basy biegajace pomiedzy kanałami - coś fantastycznego!!!
jak kiedyś bedę bogatym, uznanym muzykiem, to postawię mu pomnik, bez kitu :D
think for yourself - question authority
Awatar użytkownika
vader

Post autor: vader »

super jest jego muza, przyjemnie sie slucha :wink:
America - oh it's saturday night
America - lazer beams, and lights

http://img291.imageshack.us/my.php?image=mtbljr9.png
mojej roboty ;)
Awatar użytkownika
Mateusz

punky linsky pisze:a to co zrobił na aero - ten dźwięk 5.1 , soprany i basy biegajace pomiedzy kanałami - coś fantastycznego!!!
oj tak, ten album to balsam kojący dla uszu :)
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
Awatar użytkownika
only love
Kontakt:

Post autor: only love »

hmm a mi się podoba właśnie jarre w jednym z nowszych singli czyli teo&tea ech nie mogłam się tego nasłuchać
http://chomikinajlepsze.toplista.pl/?ocena=10 Oddaj głos na mojego chomika.Z góry dziękuję.

Only love can break my heart
It's tearing me apart
Now I never feel brand new
Playing it's so hard
Nobody love's me like you do
Awatar użytkownika
Mateusz

to juz nie ten Jarre co kiedyś, kawałek bardzo futurystyczny, zbyt nowoczesny i.... równiez zbyt prosty według mnie ale nie przecze że ma w sobie "to coś" :wink:
T. Prachett
Awatar użytkownika
only love
Kontakt:

Post autor: only love »

stary jarre już mi się osłuchał tak naprawdę a nowe kawałki ... hmm tylko jeden jest dobry czyli teo&tea mało jest takich wykonawców co mogła bym słuchać ich muzy bez końca i nie zbrzydła by mi jarre nie jest w tej grupce
http://chomikinajlepsze.toplista.pl/?ocena=10 Oddaj głos na mojego chomika.Z góry dziękuję.

It's tearing me apart
Now I never feel brand new
Playing it's so hard
Nobody love's me like you do
Awatar użytkownika
Magdalena_92
Członek TAFC Polska

Re: Jean Michel Jarre

Post autor: Magdalena_92 »

Ja również słucham muzyki Jarre'a. Muzyką Modern Talking zarazili mnie rodzice, w tym przypadku jest tak samo. Słucham tej muzyki od dziecka. Rewelacyjna sprawa. Począwszy od albumu "Oxygene" a skończywszy na "Teo&Tea".
Co do koncertu w Stoczni Gdańskiej to oczywiście oglądałam, żałując, że mnie tam nie ma, a potem zaopatrzyłam się zarówno w dvd, jak i w cd z tego koncertu. Świetne płyty, dość często do nich wracam. Oprócz tego moim ulubionym koncertem, który oglądam jest koncert z Paryża "Paris la Defense" z 1990 roku (wyemitowany przez TVP2 dopiero w 1995).
Kto nie miał jeszcze przyjemności zetknąć się z tym rodzajem muzyki, polecam.
Pozdrawiam M.
Awatar użytkownika
Dami

Post autor: Dami »

Muzyka super ale nie tylko ona się liczy a mianowicie te efekty laserowe na koncertach to jest dopiero show.
Muzyka nie tylko daje nam ukojenie i dostarcza rozrywki. Jest czymś więcej. Można poznać człowieka po muzyce, jakiej słucha.
Awatar użytkownika
Magdalena_92
Członek TAFC Polska

Post autor: Magdalena_92 »

Zgadza się. Na koncertach musi to robić wielkie wrażenie. Niesamowite widowisko. Mam nadzieję, że będzie mi w końcu dane pojawić się na jakimś koncercie Jarre"a. A trzeba przyznać, że Polska ma wyjątkowe szczęście ponieważ Jarre lubi do nas przyjeżdżać. W tym roku odbyło się pięć koncertów.
Pozdrawiam M.
ODPOWIEDZ