X- Ten

Dyskusja o największym solowym projekcie Dietera
bohlenmusic

Re: X- Ten

Post autor: bohlenmusic »

Witam.

Płyta ogólnie jest niezła niestety ma jeden podstawowy feler, na który nikt z WAS nie zwrócił uwagi, a mianowicie jest ona zrobiona z MP3, jakościowo jest po prostu tragicznie, pasmo przenoszenia jak w większośći MP3 kończy się na 15 kHz. Jest to pierwsza płyta zrobiona w studiu na Majorce i pewnie z lenistwa Bohlen przesyłał swoje utwory siecią do wytwórni a MP3 było wywczas na topie jako nowość. Do tej płyty wszystkie brzmią świetnie pod względem akustycznym, można się przyczepić troszkę do 2 płyty body to body. W porównaniu do płyty 21-st Century, płyta X-Ten jest technicznie tragiczna mimo, że muzycznie bardzo dobra wg. mnie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

bohlenmusic pisze:Jest to pierwsza płyta zrobiona w studiu na Majorce i pewnie z lenistwa Bohlen przesyłał swoje utwory siecią do wytwórni a MP3 było wywczas na topie jako nowość.
Booklet mówi coś innego, trzy wymienione tam studia były są ulokowane w okolicach Hamburga + mastering w Londynie. Możesz napisać coś więcej na ten temat?
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

bohlenmusic pisze:Witam.

Płyta ogólnie jest niezła niestety ma jeden podstawowy feler, na który nikt z WAS nie zwrócił uwagi, a mianowicie jest ona zrobiona z MP3, jakościowo jest po prostu tragicznie, pasmo przenoszenia jak w większośći MP3 kończy się na 15 kHz. Jest to pierwsza płyta zrobiona w studiu na Majorce i pewnie z lenistwa Bohlen przesyłał swoje utwory siecią do wytwórni a MP3 było wywczas na topie jako nowość. Do tej płyty wszystkie brzmią świetnie pod względem akustycznym, można się przyczepić troszkę do 2 płyty body to body. W porównaniu do płyty 21-st Century, płyta X-Ten jest technicznie tragiczna mimo, że muzycznie bardzo dobra wg. mnie.

Pozdrawiam
Chyba Cię fantazja ponosi ;) .Nie wierzę w to.Jakie mp3?!Jaką siecią przesłany album?!Śmiechu warte,nie słyszałam większej głupoty.Moim zdaniem net powstał w 1997 albo 98 roku a album "ten" jest z roku 1994-więc jak by to mieli zrobić?
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Jasne, że internet istniał wcześniej, w Polsce zadebiutował w 1991. Ale mi także wydaje się, że bohlenmusic trochę zagalopował się w domysłach ;)
Jak piszesz tak cię widzą.
bohlenmusic

Post autor: bohlenmusic »

Witam.

Macie rację, biję się w piersi, popie....ło mi się. Problem o którym wspomniałem nie dotyczy tej ani innej płyty Blue System ale pierwszych 3 albumów Modern Talking po powrocie w '98. Wiedziałem, że biją tylko nie pamiętałem w którym kościele :(
Tak to jest jak człowiek daaaaawno już nie słuchał swojego ulubionego zespołu :( Niestety na stare lata człowiek już nie ma tyle czasu co kiedyś ;)
Jak wyszedł ten album back for good to wiedziałem, że coś z nim nie tak a pamiętałem też że z X-ten Blue Systemu też mi się wydawało coś nie tak z płytą i mi się pomyrdało :(
Na X-ten chyba po raz pierwszy zastosowano normalizację RMS dosyć wysoko, dlatego ten album jest "głośny" i mało dynamiczny z technicznego punktu widzenia. Podniesiono wysterowanie o ok 3 dB w stosunku do poprzedniej płyty. Płyta bardziej stała się radiową papką głośniej głosniej głośniej. Mimo tego bardzo ją lubię :)

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

Dobrze ,że się wyjaśniło to małe nieporozumienie ;)
ArCrack pisze:Jasne, że internet istniał wcześniej, w Polsce zadebiutował w 1991. Ale mi także wydaje się, że bohlenmusic trochę zagalopował się w domysłach ;)
A ja jestem chyba mocno do tyłu z info o necie.Skojarzyłam '98 rok ponieważ wtedy pierwszy raz widziałam na Exclusive,że reklamują informacje o MT na stronie internetowej.
Awatar użytkownika
art_system

Post autor: art_system »

Oczywiście dla mnie ten album to istny DYNAMIT jak np. YOULL BE MY HERO - w tamtych czasch jakoś nie mogłem znaleźć podobnego zespołu, który by tak grał. taki POWEAAAAR zachwycające melodie, i włąsnie głos kobiety cudownie wkaponowął się w nagrania. Miałem wtedy Wolkmana na kasety:) nie roztawałem się ta płytą, zupełny czad w tamtym czasie, zreszta podobnie było kiedy 1 raz usłysząłem na meczu koszykówki Magic Symphony-ciary na całym ciele i duma, że kilka tysięcy słucha Blue System.
...R O M A N T I C W A R R I O R S...TWO-ModernTalking II...
Marcin87

Post autor: Marcin87 »

Ostatnio z tej płyty jeszcze bardziej "odkryłem" piosenkę "You'll Be My Hero" - jest po prostu fantastyczna. Odkąd znam ten utwór zawsze mi się podobał, ale jeszcze nigdy tak bardzo. Teraz pisząc tego posta właśnie słucham wyżej wymienionego utworku :wink:
Obrazek
fan09

Post autor: fan09 »

ta płyta jest bardzo udaną płytą. Poznałem ją 2 lata temu i przypadła mi do gustu prawie każda piosenka z tego albumu mi się podoba moje ulubione to: dr.mabuse , crying game , don't stop to dance , you'll be my hero , cały album oceniam na 5
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Pewnie, że udaną, zupełnie nie rozumiem wpisów, że "Ten" to sieczka była. Moim zdaniem to najlepszy z tych "nowych" album, a ballada "Goodnight Marielin" jest cudowna, że zaryzykuje tezę, że to najlepsza ballada Blue System. Jedyna piosenka z tej płyty bez wokalu Rolfa, ale nie było takiej potrzeby.
ODPOWIEDZ