Wprowadzenie oceny wartości merytorycznej postów
- Didi&Thomas
Wprowadzenie oceny wartości merytorycznej postów
Chciałbym zgłosić pewien pomysł - chodzi o nasze forum dyskusyjne które w ostatnim czasie wzbudza najwięcej emocji i kontrowersji. W "Księdze skarg i zażaleń" trwa ożywiona dyskusja na temat treści zamieszczanych przez nas w postach, ich wartości merytorycznej, formy wypowiedzi a także takich czy innych komentarzy odnoszących się do autorów tych postów.
Może dobrym pomysłem byłoby udostępnienie użytkownikom forum, możliwości oceny danego postu, np. w formie gwiazdek, w szkolnej skali, czyli od 1-dnej do 6-ściu, gdzie jedna gwiazdka oznaczałaby ocenę najniższą a 6-stka oznaczałaby dla autora postu, że jego treść niesie ze sobą dla czytającego coś ważnego, że forma wypowiedzi jest czytelna i odnosi się do tematu a nie stanowi np. złośliwości czy przechodzi zwyczajnie obok tematu. Każdy użytkownik miałby przy swoim profilu (np. pod lub nad avatarem) określoną średnią wartość gwiazdek, a gwiazdki te stanowiłyby swoistą wiztyówkę takiego użytkownika. Jeśli jego posty będą mizernej jakości, będzie to miało odzwierciedlenie w postaci niskiej oceny postów które dodaje na forum i taki użytkownik wcześniej czy później stanie przed dylematem:
Albo poprawi swoje pisanie albo za chwilę będzie po prostu ignrowany, jako użytkownik który niczego sensownego nie potrafi napisać a jedynie poprzez swoje wypowiedzi prowokuje innych. Sądzę, że pmogłoby to ograniczyć "puste" posty i tym samym przyczyni się do poprawy jakości naszego pisania jak i całości brzmienia danego wątku. Nie będą one nadmiernie "rozdmuchane" przez co staną się bardziej merytoryczne i bliższe swoim głównym tematom. Myślę też, że i technicznie pomysł byłby dość prosty do wdrożenia przez Administratorów.
Jeśli ktoś będzie miał średnią na poziomie jednej czy dwóch gwiazdek - nikt mu dalej tu pisać nie zabroni, ale jeśli utrzymywać będzie ten "poziom" i skutecznie dbać o to by na nim pozostać (poprzez złośliwość wobec innych użytkowników, brak sensownej treści w postach lub inne temu podobne występki), to w pewnym momencie inni przestaną go poważnie traktować i jego pisanie poza nim samym, trafi chyba tylko do jemu poodbnych, piszących w tej samej lidze. Może problem jakości pisania na forum sam się przez to nie rozwiąże, ale sądzę też, że mój pomysł by tu nie zaszkodził.
Może dobrym pomysłem byłoby udostępnienie użytkownikom forum, możliwości oceny danego postu, np. w formie gwiazdek, w szkolnej skali, czyli od 1-dnej do 6-ściu, gdzie jedna gwiazdka oznaczałaby ocenę najniższą a 6-stka oznaczałaby dla autora postu, że jego treść niesie ze sobą dla czytającego coś ważnego, że forma wypowiedzi jest czytelna i odnosi się do tematu a nie stanowi np. złośliwości czy przechodzi zwyczajnie obok tematu. Każdy użytkownik miałby przy swoim profilu (np. pod lub nad avatarem) określoną średnią wartość gwiazdek, a gwiazdki te stanowiłyby swoistą wiztyówkę takiego użytkownika. Jeśli jego posty będą mizernej jakości, będzie to miało odzwierciedlenie w postaci niskiej oceny postów które dodaje na forum i taki użytkownik wcześniej czy później stanie przed dylematem:
Albo poprawi swoje pisanie albo za chwilę będzie po prostu ignrowany, jako użytkownik który niczego sensownego nie potrafi napisać a jedynie poprzez swoje wypowiedzi prowokuje innych. Sądzę, że pmogłoby to ograniczyć "puste" posty i tym samym przyczyni się do poprawy jakości naszego pisania jak i całości brzmienia danego wątku. Nie będą one nadmiernie "rozdmuchane" przez co staną się bardziej merytoryczne i bliższe swoim głównym tematom. Myślę też, że i technicznie pomysł byłby dość prosty do wdrożenia przez Administratorów.
Jeśli ktoś będzie miał średnią na poziomie jednej czy dwóch gwiazdek - nikt mu dalej tu pisać nie zabroni, ale jeśli utrzymywać będzie ten "poziom" i skutecznie dbać o to by na nim pozostać (poprzez złośliwość wobec innych użytkowników, brak sensownej treści w postach lub inne temu podobne występki), to w pewnym momencie inni przestaną go poważnie traktować i jego pisanie poza nim samym, trafi chyba tylko do jemu poodbnych, piszących w tej samej lidze. Może problem jakości pisania na forum sam się przez to nie rozwiąże, ale sądzę też, że mój pomysł by tu nie zaszkodził.
"Don`t let me down, take my hand
Now and forever, be my friend..."
Now and forever, be my friend..."
- Dami
Re: Wprowadzenie oceny wartości merytorycznej postów
Fajny pomysł z tym że sześć gwiazdek zdobędą forumowicze należący do FKTA, bez względu jakie posty napiszą.
Muzyka nie tylko daje nam ukojenie i dostarcza rozrywki. Jest czymś więcej. Można poznać człowieka po muzyce, jakiej słucha.
- phantomas
- Kontakt:
A najniższą wiadomo kto 
Ciekawe jak by były ocenione takie wynalazki lingwistyczne
A tak ogólnie to nie jest dobry pomysł z tymi gwiazdkami.
Ciekawe jak by były ocenione takie wynalazki lingwistyczne
eeeeeeeeeeeeeh tam - żal czytać....
I właśnie.
A tak ogólnie to nie jest dobry pomysł z tymi gwiazdkami.
Stawiam świat na głowie do góry nogami, na odwrót i wspak bawię się słowami
- atlantyda ;o)
- Członek TAFC Polska
Daruj sobie takie teksty.Co to jasnowidzem jesteś czy wróżką?A może z góry uprzedzenia jakieś?Dami pisze:Fajny pomysł z tym że sześć gwiazdek zdobędą forumowicze należący do FKTA, bez względu jakie posty napiszą.
No i przez takich ten pomysł nie będzie miał powodzenia ponieważ na forum są osoby,które wręcz się nie znoszą na wzajem.
Skończyło się już,żebyśmy się czuli swobodnie na forum i byli kolegami.Jedni drugich zaczynamy atakować.
- Peter
Niby czemu miałoby służyć takie ocenianie postów/ Można by było lepiej stworzyć możliwość pochwały postów. Każde forum to ma tylko nie to.... 
- Dami
Po to jest forum, nie mogę się ze wszystkimi zgadzać bo każdy ma inny charakter, ja mam takie a nie inne poglądy a wazelinować nie lubię.
Muzyka nie tylko daje nam ukojenie i dostarcza rozrywki. Jest czymś więcej. Można poznać człowieka po muzyce, jakiej słucha.
- atlantyda ;o)
- Członek TAFC Polska
A w ogóle to uważam,że ocenianie postów to już mamy w formie "wręczania" ostrzeżeń lub wywalania do kosza.
Arek w ciągu całego roku tyle postów nie wywalił do kosza co Atlantis.Czyżby za bardzo wziął sobie do serca Moderowanie ?
A może ma za dużo czasu ;)Albo chce zrobić przesiew hmmmmm....
Arek w ciągu całego roku tyle postów nie wywalił do kosza co Atlantis.Czyżby za bardzo wziął sobie do serca Moderowanie ?
A może ma za dużo czasu ;)Albo chce zrobić przesiew hmmmmm....
Ostatnio zmieniony wt gru 14, 2010 21:35 przez ArCrack, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Tyle tylko, że Arek jak najbardziej popiera decyzje Atlantisa ;)
Powód: Tyle tylko, że Arek jak najbardziej popiera decyzje Atlantisa ;)
- rut
Ten pomysł jest do kitu ...nie jesteśmy w szkole .Najlepiej jak każdy będzie oceniać sam siebie ,a nie kogoś .Łatwo jest krytykować , natomiast najtrudniej jest akceptować każdego człowieka takim jakim jest.Nie czarujmy się w większości przypadków będzie chodziło o osobę która się wypowiada ,a nie o samą wypowiedź . Jeżeli ten pomysł przejdzie to ja to uszanuję ,ale nikogo oceniać nie będę.
Pozdrawiam rut
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
Ostrzeżenia i kosz to narzędzie, z którego korzystać mogą wyłącznie moderatorzy. Tu mowa o czymś, co zastosować będzie mógł każdy. Tym samym pojawia się zagrożenie masowego "plusowania" lub "minusowania" postów przez co lepiej zorganizowane grupki, niekoniecznie fanklubowiczów. Mimo to komentujcie pomysł jeśli uważacie, że jest taka potrzeba, piszcie dlaczego jesteście za, a dlaczego przeciw. Duża liczba uzasadnionych opinii na pewno nie zaszkodzi.
Jak piszesz tak cię widzą.
- Peter
Jestem przeciw, bo na forum są kliki wzajemnej adoracji i wiadomo, że swoi będą swoim przydzielać maxa....Cóż za absurd.
A nielubiani użytkownicy będą dostawać po 1...
- atlantyda ;o)
- Członek TAFC Polska
Wiem Arek,że popierasz decyzje Atlantisa i paru innych też.(oj w końcu mi się oberwie).Ale nie zawsze Atlantis ma racje wyrzucając jakiś post nie wspominając o ostrzeżeniach bo w tych też nie skąpi.Za niedługo niektórzy będą bali się cokolwiek napisać na tym Forum.Czuliśmy się jeszcze nie dawno całkiem swobodnie i to nie tylko FCTA,ale ogólnie,a teraz szok.Stres jak przed klasówką.
Jak rzadko kiedy zgodzę się w tym momencie z Peterem.
A może warto przy tym temacie umieścić ankietę "ZA" "Przeciw" - będzie bardziej przejrzyście.
Jak rzadko kiedy zgodzę się w tym momencie z Peterem.
A może warto przy tym temacie umieścić ankietę "ZA" "Przeciw" - będzie bardziej przejrzyście.
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
Jeśli ktoś uważa, że podjęta została błędna decyzja to niech mi o tym napisze PW, bo przecież nie mam zdolności czytania w myślach
Ja przeglądając kosz nie widzę w nim niczego wartościowego - albo są tam krótkie wypowiedzi o wątpliwej zawartości merytorycznej, albo wypowiedzi nie na temat, albo wreszcie ataki na innych. Nie zawsze miałem czas na czyszczenie forum z takich rzeczy i jestem zadowolony, że obecny moderator robi to na bieżąco. Jeśli ktoś pisze w sposób merytoryczny i czytelny, to nie ma możliwości żeby jego post poleciał, a tym bardziej żeby dostał za to ostrzeżenia.
Jeśli jednak ktoś stresuje się, że za napisanie postu w stylu GG dostanie ostrzeżenie - to świetnie, bo dokładnie o to nam chodziło! I tak jak przed klasówką, nauka (w tym wypadku dłuższej wypowiedzi pisemnej) może wyjść tylko na zdrowie.
Jeśli jednak ktoś stresuje się, że za napisanie postu w stylu GG dostanie ostrzeżenie - to świetnie, bo dokładnie o to nam chodziło! I tak jak przed klasówką, nauka (w tym wypadku dłuższej wypowiedzi pisemnej) może wyjść tylko na zdrowie.
Ostatnio zmieniony wt gru 14, 2010 22:01 przez ArCrack, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: W razie potrzeby kontynuujmy ten temat w Księdze skarg i wniosków.
Powód: W razie potrzeby kontynuujmy ten temat w Księdze skarg i wniosków.
Jak piszesz tak cię widzą.
- atlantyda ;o)
- Członek TAFC Polska
A w ogóle to chyba zrobię sobie odpoczynek od tego naszego Forum.Co za dużo to nie zdrowo.
-
Husku
- Członek TAFC Polska
Ja również jestem PRZECIW.
Będzie to opierać się tylko na ciągłej rywalizacji, kto ma więcej pozytywnych ocen, a w końcu dojdzie do tego, że oceniana będzie nie wartość merytoryczna postów, a sam użytkownik na zasadzie lubię, lub nie.
Będzie to opierać się tylko na ciągłej rywalizacji, kto ma więcej pozytywnych ocen, a w końcu dojdzie do tego, że oceniana będzie nie wartość merytoryczna postów, a sam użytkownik na zasadzie lubię, lub nie.
- art_system
Cóż, jak napisał Peter nie widze związku pomiędzy ocenami a forum, niby co to ma być szkoła jakaś? Ile Ty masz lat?żeby oceniac posty ludzi , którzy mogliby być ojcem lub matka niejednego forumowicza. Jak dla mnie to nie ma żadnego sensownego uzasadnienia, jesli nie podoba Ci sie co kto pisze nie czytaj lub pomin taki post i tyle.
...R O M A N T I C W A R R I O R S...TWO-ModernTalking II...
- IndependentGirl
To może i ja się wypowiem
Uważam, że takie ocenianie jest zbędne, na forum piszemy po to, żeby podyskutować, wypowiedzieć się na jakiś temat, podzielić wrażeniami. Po co to oceniać? Jeśli będzie potrzeba ocenienia jakiejś wypowiedzi, to Arek zorganizuje odpowiedni konkurs i takie wypowiedzi będą punktowane. A w tym wypadku może to tylko zaostrzyć ostatnie konflikty na forum. Także jestem przeciw.