Papa Dance / Ex-Dance

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
YaQb85
Kontakt:

Papa Dance / Ex-Dance

Post autor: YaQb85 »

W Polsce muzyka pop od zawsze była traktowana jak coś gorszego gatunku. Po inwazji Disco Polo każda grupa, która starała się robić niekomplikowaną muzykę wrzucana była od razu do szufladki z napisem DP. Doprowadziło to do wysypu mdłych i bezpłciowych gwiazdek jednego sezonu, które poza wokalem nie mają nic ciekawego do zaoferowania. Jest jednak kilka grup, którym udało się wybić mimo panujących w naszym kraju stereotypów. Chciałem tu nawiązać do jednej z takich grup jaką jest niewątpliwie Papa Dance. W latach 80-tych grali oni niezły pop z domieszką elektroniki. Niezbyt udany powrót pokazał, że nie ma co się na siłę upodabniać do współczesnych gwiazdek. Wcześniej wznoszeni na szczyty dziś stali się karykaturami samych siebie sprzed dwudziestu lat. Gdyby wymazać ten ostatni epizod i założyć, że ich kariera zakończyła się pod koniec lat 80-tych moglibyśmy mówić, że są dziś legendą polskiej popkultury lat 80-tych. Naiwne a niekiedy wręcz infantylne teksty odzwierciedlały całkowicie charakter ich muzyki ale w pozytywnym znaczeniu w końcu ta muzyka miała bawić.
Jeśli chodzi o historię to przez pewne wydarzenia powstały dwie w zasadzie podobne do siebie grupy. Jedna to ta z Grzegorzem Wawrzyszakiem czyli pierwszy long Papków i nagrania Ex-Dance a druga z Pawłem Stasiakiem czyli wszystko co ukazało się pod szyldem PD po pierwszej płycie. Osobiście wolę ten pierwszy skład jednak wiele fajnych kawałków ukazało się także z tym drugim.
Moje ulubione kawałki obu grup to:
"Smutny Spacer", "Ocean Wspomnień", "Kryształek Nocnej Opowieści", "Kamikaze Wróć", "O-La-La", "Nietykalni", "Nasz Disneyland", "Czarny Smog".
pozdrawiam
ODPOWIEDZ