Muzyka, która uspokaja czyli Gregorian i Era

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dami

Muzyka, która uspokaja czyli Gregorian i Era

Post autor: Dami »

Jestem zagorzałym fanem MT lecz muszę przyznać że przepadam za muzyką W/W zespołów i bardzo interesuje mnie wasze zdanie na ich temat i jakie macie wewnętrzne doznania słuchając takiej muzyki.Faktem jest że stylem odbiegają od siebie te dwa projekty a mianowicie Gregorian to przeróbki światowych hitów o całkiem innych aranżacjach z wokalem chórków gregoriańskich wzbogaconych dosyć często głosem Sarah i Ameli Brightman.Era to raczej fantastyczno-bajeczny klimat z motywem indiańskim z świetnymi solówkami na gitarze, lecz jak jeden i drugi działa na mnie uspokajająco wręcz czuję się jak na innej planecie lub gdzieś w przestworzach.
Przy tym utworze mam gęsia skórke, jest piękny i daje dużo do myślenia.
http://www.youtube.com/watch?v=zkSWLu221z4
Muzyka nie tylko daje nam ukojenie i dostarcza rozrywki. Jest czymś więcej. Można poznać człowieka po muzyce, jakiej słucha.
nado

Re: Muzyka, która uspokaja czyli Gregorian i Era

Post autor: nado »

Dla mnie Gregorian i Era to powtórki z rozrywki, ale skoro kręcą cię takie klimaty, polecam na początek płyty: "Voices" (1999 - rok wydania może być trochę inny) i "Oceanic". Autorem obu albumów jest Vangelis. Nie dziękuj, podziękujesz, jak będziesz prosił o następne tytuły, a na pewno będziesz !
Awatar użytkownika
Dami

Temat założyłem o G i E, uważasz że nie znam tych płyt o których napisałeś? nie ja, może ktoś kto słucha Boys i Milano o nich nie słyszał.Mnie akurat interesuje wasze zdanie na temat tych dwóch zespołów i nie rozumię twojej opini G i E to powtórka z rozrywki, jakiej rozrywki?, uzasadnij.
Muzyka nie tylko daje nam ukojenie i dostarcza rozrywki. Jest czymś więcej. Można poznać człowieka po muzyce, jakiej słucha.
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Mnie ta Era działała zawsze na nerwy, bo to jest podróbka Enigmy. Że też nie potrafią niczego samemu wymyślić, tylko musieli zrzynać te chorały gregoriańskie....
Awatar użytkownika
Dami

Styl muzyczny jest jeden i wykonywać go mogą różne zespoły a podróbka to raczej wykonanie tego samego w utworu tylko we własnej interpretacji.Podaj chociaż jeden utwór E czy G przypominający Enigmę, są podobne bo na tym polega ich styl.Myślę że twoje myślenie to takie błedne koło bo równie dobrze można powiedzieć żę MT to podróbka BBB, BBB to podróbka Fancy, Fancy to Silent Circle i tak dalej i tak dalej, bo piosenki też ich są do siebie podobne a to dlatego że są utrzrymane w tym samym klimacie czyli disco.Przykład typowej podróbki to MT Reloaded.
Awatar użytkownika
Gasolina91

Post autor: Gasolina91 »

Zdecydowanie bardziej wolę Gregorian. Są tacy mistyczni.
Moje ulubione ich wykonania to: Tears In Heaven, When A Men Loves A Woman, Don't Give Up, Sound Of Silence czy Maid Of Orleans
Point Of No Return
Awatar użytkownika
Peter

No dobrze, ale ten schemat wymyślił Michael Cretu i on ma do niego wyłączność, prawa autorskie, wszystko inne, co powstało na tej bazie jest wtórne, podrabiane, nie oryginalne. Tak jak Blue System i Talking System....
Awatar użytkownika
Dami

Każdgo rodzaju muzyki jest ktoś prekursorem, to jeżeli ktoś wymiślił rocka i wszystcy pozostali co go grają są be? i tak z każdym inny nurtem, o MT można powiedzieć podobnie tam też są chórki, których wcześniej używali np.Bee Gees.Wracając do Enigmy, jest dużó dłużej na rynku muzycznym a czy dorobiła się tylu hitów co Era?
Awatar użytkownika
użytkownik #1463

Post autor: użytkownik #1463 »

Co do Gregorian, to muszę przyznać, że pierwszy raz o nich słyszę :oops: z Ery jedynie lubię Ameno, słucham też trochę Enigmy, a tak ogólnie to jestem fanem Vangelisa

Ostatnio zmieniony pn gru 13, 2010 13:54 przez użytkownik #1463, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dami

ruiczyn pisze:a tak ogólnie to jestem fanem Vangelisa

Ja także, lecz G i E to nowsze projekty.
Awatar użytkownika
Peter

Dami pisze:Każdgo rodzaju muzyki jest ktoś prekursorem, to jeżeli ktoś wymiślił rocka i wszystcy pozostali co go grają są be? i tak z każdym inny nurtem, o MT można powiedzieć podobnie tam też są chórki, których wcześniej używali np.Bee Gees.Wracając do Enigmy, jest dużó dłużej na rynku muzycznym a czy dorobiła się tylu hitów co Era?
Tu masz rację, ale co Enigma miała mniej hitów niż Era? Każdy kto nie jest znawcą new age wymieni tylko "Ameno" a z Enigmy powinien znać przynajmniej 3 piosenki. ;)
Awatar użytkownika
Dami

Ogólnie to może i nie ale w przełożeniu na lata działalności?.Ameno był utworem często nadawanym przez stacje radiowe i dlatego może ci się wydawać że jest bardziej znany, ale uwież że reszta piosenek na tej płycie jest równiez dobra, wręcz może i lepsza.Ale co sądzisz o tej z nastepnej płyty do której podałem link?
Awatar użytkownika
Peter

jest w porządku, ale ja wolę "Mea culpa' i głos Sandry albo MC w piosenkach, także wybieram Enigmę.
ODPOWIEDZ