Cała prawda o Sorry Little Sarah :)

Dyskusja o największym solowym projekcie Dietera
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

CaÂła prawda o Sorry Little Sarah :)

Post autor: Pioetrek »

Modern Talking war tot. Nach den bonbonfarbenen Fallschirmseiden-Albträumen, dem Lipgloss und dem ganzen hoch, hĂśher, am hĂśchsten Gequieke wollte ich endlich wieder als richtiger Mann auf der BĂźhne stehen. Ein neues, rockigeres Image musste her. Ich wollte diabolisch klingen und Songs singen, die eine mystische und unheimliche Performance zuließen. Ich fing an, meine Stimme eine Oktave nach unten zu pressen und zu rĂścheln. So nahm ich »Sorry Little Sarah« auf, eine Samba-Nummer, die eigentlich noch fĂźr Modern Talking gedacht gewesen war und nun als Konkursmasse in der Schreibtisch-Schublade lag.
"Długo się zastanawiałem co powinienem robić po Modern Talking. Nigdy nie mieliśmy hitu w stylu samby w Niemczech. Było dla mnie sporym wyzwaniem napisać pierwszy raz taki utwór. A tą piosenką jest "Sorry Little Sarah".
Są to dwa fragmenty dotyczące utworu Sorry Little Sarah - pierwszy pochodzi z Nicht als die Wahrheit, drugi z opisu singla na stronie Arcracka - jednak wyraźnie jest to cytat słów Dietera. Na pierwszy rzut oka jest pewna sprzeczność. Tzn z pierwszego tekstu wynika jakoby SLS została napisana dla Modern Talking a rozpad duetu spowodował zagrzebanie utworu w szufladzie, z drugiego że ta piosenka powstała po rozpadzie MT.
Więc jak to było? Jak to mogło być? Jeżeli macie jakieś pomysły piszcie. A może ktoś pokusi się o profesjonalne przetłumaczenie tego niemieckiego tekstu :D

Ja odnośnie tej sprawy mam taką teorię:
Dieter napisał dla MT m.in. utwór SLS. Może to była ballada, może coś szybszego ale było bliskie brzmieniu MOdern Talking. Na albumie duetu się to jednak nie zdążyło znaleźć. Gdy Dieter tworząc Blue System szukał nowego brzmienia postanowił nagrać sambę i z różnych kompozycji najbardziej do tego pomysłu pasował utwór Sorry Little Sarah. Co ciekawe Dieter miał w zamyśle image Blue System ukierunkowany w stronę rocka a postanowił promować to sambą czy jak stwierdził Peter Alexander - bossanovą.

Od siebie napiszę jeszcze coś o tym utworze. Utwór Sorry Little Sarah był na kasecie, którą pożyczyła mi moja siostra cioteczna. I przez parę dni byłem przekonany, że pewien utworek (chyba BadBoysBlue albo London Boys) to Blue System. Po prostu nie bardzo mogłem uwierzyć, że ten nietypowy numer będący następny w kolejności to dzieło Dietera...

Pozdrawiam

Piotrek
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Ta książka ma chyba jeszcze sporo tajemnic nieosiągalnych z powodu mojej znajomości niemieckiego ;)

Jak wiadomo zarówno singiel "Sorry Little Sarah" jak i cały album "Walking On A Rainbow" powstały przed ostatnią płytą Modern Talking. Tak więc w sumie możliwym jest, że Dieter pisał ten utwór jeszcze w momencie gdy nie wiedział jak potoczą się dalej losy duetu i ego ewentualnego solowego projektu. Natomiast w sytuacji, gdy jasnym stał się rychły rozpad MT przerobił go tak jak napisał Pioetrek i wydał pod własnym szyldem. To by godziło i jedną i drugą wypowiedź Dietera.

A co do samego kawałka - poznałem go w 30-sekundowym fragmencie teledysku ściągniętym z internetu. Potem miałem go na przegranej kasecie, ale i jedno i drugie było słabej jakości więc kawałek nie bardzo mnie przekonywał. Dopiero gdy zdobyłem go w porządnej jakości zobaczyłem jaka to fajna piosenka :) Jedynie wersja maxi troszkę przydługawa...

PS. Cytat pochodzi z Sopotu - tak właśnie Dieter zapowiedział "Sorry Little Satah".
Awatar użytkownika
Malediwy

Post autor: Malediwy »

Od tej piosenki zacząła się moja przygoda z DB. Było to w roku 1989, tuż występem BS na festiwalu w Sopocie. Do dziś jestem zdania, że SLS to najlepsza piosenka jaką DB w życiu skomponował....
Spokojem można kamień ugotować...
bahryn

Post autor: bahryn »

Witam.
SLS, wg mnie powstała daleko wczesniej jako wersja instrumentalna, potem DB dorobił do niej tekst i tak wyszedł z tego dosc dobry kawałek.
Nie znam sie na niemieckim ale wydaje mi sie ze SLS NIE MOGŁA powstac tuz przed rozpadem MT. Ewentualnie tekst do niej mogł byc stworzony po tym jak DB rozchodził sie z Andersem i potrzebował jakiejs miłej piosenki na album BLUE SYSTEM, Heh nie ma co ukrywac małym kosztem, poniewaz zrobienie tekstu dla BOHLENA to małe piwo...
W tej chwili nie pamietam komu nagrał tę piosenke w wersji instrumentalnej DB, bo cały zestaw mp3 mam w Polsce.
Byc moze sie myle ale mozna to rozstrzygnąć poprzez sprawdzenie kiedy został wydany singiel z instrumentalna wersja SLS.
A tak na marginesie instrumentala szukałem ze 10 lat wszędzie gdzie sie dało, dostałem go jako mp3 moja radość nie miała konca i od tamtej pory mogłem spokojnie zejsc z tego swiata ;).
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Oto link do singla z instrumentalną wersją "Sorry Little Sarah": http://www.moderntalking.pl/inni/index. ... a=gino.htm :)

Rok 1988, a producentem jest znany wszem i wobec z różnych płyt Dietera klawiszowiec Werner Becker, ukrywający się pod pseudo Anthony Ventura.
Jak piszesz tak cię widzą.
bahryn

Post autor: bahryn »

Hmm To jednak sie troche pomyliłem... To dla mnie dziwne troche, ze najpierw wyszła SLS na albumie "Walking on a rainbow", a nastepnie instrumental i to "zagrany" i nagrany przez zupełnie innego wykonawce. W sumie... mozna by zarzucic Gino Castelli "plagiat" jak by kto sie mało znał. Jak sie dokładnie przysłuchać muza na singlu Gino jest dokładnie taka sama jak na albumie BS. Wychodzi na to, ze został dodana tylko i wyłącznie linia melodyczna fortepianu zamiast wokalu, w tej chwili w takim razie zastanawia mnie, po co to było ? Moze lepiej było wydac to przez p. Bohlena SLS na singlu w wersji instrumentalnej, nawet bez lini fortepianu ? A moze pan Dieter tak sie zagolopował ze stracił orientacje co dla kogo zrobił ? Heh szkoda ze tego sie chyba nie dowiem nigdy, poniewaz ta własnie piosenka była tą która mnie przekonała do tego ze jednak DB to kawał dobrego kompozytora. Ta gitara, ten fortepian, no i w wersji maxi ta trąbka...
PZDR AND
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Nie no, dlaczego dziwne? Było nagranie Blue System, a że spodobało się jakiemuś wykonawcy wziął je i zrobił cover. A skoro producentem był klawiszowiec Bohlena, miał dostęp do oryginalnego podkładu i wykorzystał go.
Awatar użytkownika
Daniel

Post autor: Daniel »

ArCrack pisze:Jak wiadomo zarówno singiel "Sorry Little Sarah" jak i cały album "Walking On A Rainbow" powstały przed ostatnią płytą Modern Talking. Tak więc w sumie możliwym jest, że Dieter pisał ten utwór jeszcze w momencie gdy nie wiedział jak potoczą się dalej losy duetu i ego ewentualnego solowego projektu. Natomiast w sytuacji, gdy jasnym stał się rychły rozpad MT przerobił go tak jak napisał Pioetrek i wydał pod własnym szyldem.
Ja tez tak mysle :)
Wyobrazcie sobie ta piosenke zaspiewana glosem TA !
Przeciez to pasuje wrecz idealnie do tego wykonania - o wiele bardziej niz glos DB.

W przypadku innych piosenek z WOAR juz tak nie jest - ani Gamgster Love ani She's A Lady czy VooDoo Night - nie pasuja do glosu TA :) W kazdym razie tak mi sie to kojarzy, mozliwe ze zbyt utozsamiam te nagrania z "chrypiacym glosem".

Jednak SLS jest jakby "skrojone na miare " dla glosu TA.
kaczanoga

Post autor: kaczanoga »

Witam,
nie będę zakładał nowego tematu ale natknąłem się się na allegro na wersję CD singla "Sorry Little Sarah" a z tego co wiem to ukazał się on tylko na LP i nie wiem co o tym sądzić: pirat czy może jakieś wydawnictwo którego nie znam?!

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=111716105

pozdrawiam
kaczanoga
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Może gdyby ten ktoś przedstawił jakieś skany... Ale z tym obrazkiem który tam jest (ściągnięty z ebaya) ta płytka to dla mnie pewniak co do wykonania - rodem ze wschodu albo domowego zacisza ;)

O - chyba znalazłem źródło: link do ebaya
Numer katalogowy... 609469... Bez komentarza ;)
Awatar użytkownika
Daniel

hahaha
Pani SecretStar systematycznie serwuje na allegro "oryginały" zza wschodniej granicy. Dziwne ze jej jeszcze nikt negatywow nie wystawil, albo nawet konta nie zablokowali. Widac jeleni jak grzybów po deszczu :)

A skoro juz mowa o tym przedawcy, to może ktos zaryzykuje i sprawdzi, czy to oryginał prawdziwy, czy tak nie do konca :

http://allegro.pl/item111715638_blue_sy ... ytas_.html

Ciekawe za ile sie sprzeda !

:)
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

A może SecretStar mt napisze nam tutaj czy weryfikuje w jakikolwiek sposób to co nabywa za granicą (bo rozumiem, że jest tak jak to przedstawił ArCrack-płyta kupiona na zagranicznej aukcji) czy może na pytania o autentyczność płyty podpiera się opisem z np. ebay'a?

Prosiłbym właściwego Użytkownika forum o odpowiedź na to pytanie bo możliwe, że niektórzy się rozpędzili z oskarżeniami...

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
Awatar użytkownika
Daniel

A jak traktowac płyty, które np. oficjalnie nigdy nie ukazały się w wersji CD tylko na vinylach, a SecretStar sprzedaje wersje CD ? Pierwszym maxi Blue System wydanym w wersji CD byl bodajrze My Bed is Too Big.
Mozliwe ze sa to wydanie rosyjskie, bo oni wydaja rozne dziwne plyty, ktore tylko tam ujrzaly swiatlo dzienne. Nawet dyskogragie w mp3 na jednej plycie mozna kupic "oficjalnie". Ale o takim fakcie (ze to wydanie zza wschodniej granicy) powinno sie poinformowac na aukcji. Ludzie nie bedacy w temacie moga pomyslec, ze to wydania np. Niemieckie :)
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Prawdę mówiąc to znane mi są jedynie dwa rosyjskie single, które czymś różniły się od normalnych. Są to "Magic Symphony" i "48 Hours". Jeśli ktoś zna jakieś inne oficjalne wydawnictwa niech mnie oświeci :)
Awatar użytkownika
Daniel

No to kolejna ciekawa aukcyjka :)

http://allegro.pl/item112860498_blue_sy ... ytas_.html

Kto kupuje, kto ?
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Czy tam jest 1000zł czy przez upały nie potrafię właściwie policzyć ilości zer? ;)
ODPOWIEDZ