Modern Talking war tot. Nach den bonbonfarbenen Fallschirmseiden-Albträumen, dem Lipgloss und dem ganzen hoch, hĂśher, am hĂśchsten Gequieke wollte ich endlich wieder als richtiger Mann auf der BĂźhne stehen. Ein neues, rockigeres Image musste her. Ich wollte diabolisch klingen und Songs singen, die eine mystische und unheimliche Performance zulieĂen. Ich fing an, meine Stimme eine Oktave nach unten zu pressen und zu rĂścheln. So nahm ich »Sorry Little Sarah« auf, eine Samba-Nummer, die eigentlich noch fĂźr Modern Talking gedacht gewesen war und nun als Konkursmasse in der Schreibtisch-Schublade lag.
Są to dwa fragmenty dotyczące utworu Sorry Little Sarah - pierwszy pochodzi z Nicht als die Wahrheit, drugi z opisu singla na stronie Arcracka - jednak wyraźnie jest to cytat słów Dietera. Na pierwszy rzut oka jest pewna sprzeczność. Tzn z pierwszego tekstu wynika jakoby SLS została napisana dla Modern Talking a rozpad duetu spowodował zagrzebanie utworu w szufladzie, z drugiego że ta piosenka powstała po rozpadzie MT."Długo się zastanawiałem co powinienem robić po Modern Talking. Nigdy nie mieliśmy hitu w stylu samby w Niemczech. Było dla mnie sporym wyzwaniem napisać pierwszy raz taki utwór. A tą piosenką jest "Sorry Little Sarah".
Więc jak to było? Jak to mogło być? Jeżeli macie jakieś pomysły piszcie. A może ktoś pokusi się o profesjonalne przetłumaczenie tego niemieckiego tekstu
Ja odnośnie tej sprawy mam taką teorię:
Dieter napisał dla MT m.in. utwór SLS. Może to była ballada, może coś szybszego ale było bliskie brzmieniu MOdern Talking. Na albumie duetu się to jednak nie zdążyło znaleźć. Gdy Dieter tworząc Blue System szukał nowego brzmienia postanowił nagrać sambę i z różnych kompozycji najbardziej do tego pomysłu pasował utwór Sorry Little Sarah. Co ciekawe Dieter miał w zamyśle image Blue System ukierunkowany w stronę rocka a postanowił promować to sambą czy jak stwierdził Peter Alexander - bossanovą.
Od siebie napiszę jeszcze coś o tym utworze. Utwór Sorry Little Sarah był na kasecie, którą pożyczyła mi moja siostra cioteczna. I przez parę dni byłem przekonany, że pewien utworek (chyba BadBoysBlue albo London Boys) to Blue System. Po prostu nie bardzo mogłem uwierzyć, że ten nietypowy numer będący następny w kolejności to dzieło Dietera...
Pozdrawiam
Piotrek