McDonald's konsultantem ds. zdrowego odżywiania

Rozmowy zupełnie nie na temat.
Awatar użytkownika
phantomas
Kontakt:

McDonald's konsultantem ds. zdrowego odżywiania

Post autor: phantomas »

gazeta.pl pisze:Ten i kilka innych fastfoodowych gigantów postanowiło pomóc angielskim obywatelom w zwalczaniu nadwagi.
Angielski Departament ds. Zdrowia zapowiedział rozpoczęcie współpracy z takimi koncernami jak: McDonald's, KFC i Pepsico. Za cel obrano sobie zwalczanie niezdrowego sposobu odżywiania, który przyczynia się do rozwoju wielu chorób.
Patronujący tej sprawie prof. Sir Ian Gilmore z Royal College of Physicians tak określił swoje oczekiwania wobec partycypantów projektu:
Odnośnie jedzenia podstawą jest, by produkty trafiały również do małych sklepów, nie tylko do supermarketów gdzie kontrola jakości jest zdecydowanie niższa - powiedział profesor.
Przedstawiciele koncernów zostali zaproszeni na spotkanie, na którym mieli za zadanie wypisać, co im przeszkadza w obecnych regulacjach prawnych dot. wytwarzania produktów spożywczych oraz co chcieliby zmienić.
Wszystko pięknie, ale dlaczego akurat firmy zajmujące się produkcją fast foodów mają być autorytetami w dziedzinie zdrowego żywienia?
Jak dobrze ktoś to określił, to jakby Polmos zrobić konsultantem ds. zwalczania alkoholizmu.
Lubicie tam jeść? Ja czasem wpadam na lody, bo mają naprawdę dobre.
Stawiam świat na głowie do góry nogami, na odwrót i wspak bawię się słowami
Awatar użytkownika
Peter

Re: McDonald's konsultantem ds. zdrowego odżywiania

Post autor: Peter »

Lubię ten przybytek kapitalizmu. :) Właściwie to lubię tam wszystko, nie tylko lody i nie widzę w nim niczego złego. :)
Awatar użytkownika
Dami

Post autor: Dami »

Kuchnia tylko tradycyjana, a nie takie wynalazki.
Muzyka nie tylko daje nam ukojenie i dostarcza rozrywki. Jest czymś więcej. Można poznać człowieka po muzyce, jakiej słucha.
Awatar użytkownika
phantomas
Kontakt:

Wytłumacz chociaż co to znaczy kuchnia tradycyjna? Czyżby rosół, schabowy, kartofle i smażona kapusta?
Niektórzy nie wyobrażają sobie bez tego niedzielnego obiadu :)
Husku
Członek TAFC Polska

Post autor: Husku »

Mcdonald chyba nie za bardzo zna się na zdrowym żywieniu... Co za hipokryzja i zwykły sposób na reklamę. Wmówią "biednym" grubym amerykańskim dzieciom, że jest jakiś dietetyczny hamburger, ale co to da, jak te dzieci nie mają umiaru i zamiast jednego zjedzą dziesięć? "Biedne" oczywiście w cudzysłowie, bo to wszystko ich wina i na tym żeruje koncern. Cóż, rodzice też nie są bez winy - ile procesów było właśnie w USA przeciw Macowi? Że niby nie poinformowali o skutkach ubocznych - otyłości itp... Polecam film Big Size Me w celu uświadomienia.
Co do mnie, to wszystko jest dla ludzi. Ale z umiarem. Zjem w Macu, czy w KFC od czasu do czasu, ale nie często, bo mam wtedy dość takiego jedzenia. A lody mają rzeczywiście dobre :D
Awatar użytkownika
phantomas
Kontakt:

Masz rację, też uważam, że to jest straszna hipokryzja. I oczywiście, że wszystko jest dla ludzi, też czasem zjem hamburgera. Chociaż wolę raczej Burger Kinga.
Jak widzę zadowolonych, nieszczególnie szczupłych rodziców pasących swoje dzieci frytkami i burgerami, to mi się słabo robi.
Niestety ta "moda" dotarła też do Polski.
Awatar użytkownika
Dami

Jeszcze słynne chipsy.
Muzyka nie tylko daje nam ukojenie i dostarcza rozrywki. Jest czymś więcej. Można poznać człowieka po muzyce, jakiej słucha.
Awatar użytkownika
phantomas
Kontakt:

Jeszcze słynne chipsy.
Generalnie na różnych forach preferowane są bardziej rozbudowane zdania :)
Nie znam "słynnych chipsów" z Mc :roll:
Husku
Członek TAFC Polska

Post autor: Husku »

Tak, chipsy też. I inne tego typu chemiczne świństwa.
Masz rację, phantomas ta moda niestety dotarła już do Polski. A najgorsze jest to, że co raz bardziej się rozprzestrzenia - McDonaldy są już nawet w tych niewielkich miastach.
Awatar użytkownika
Dami

Bo nie lubię pisać o głupotach a że nikt nie zakłada jakiegoś normalnego i ciekawego postu jestem zmuszony namazać coś tutaj.A wracając do tematu nie napisałem chipsy z Mc tylko dopisałem jeszcze jedną słynną przekąske którą jak to napisałeś pasą rodzice dzieci.
Ps.Jeżeli zakładasz jakiś wątek a ja na niego odpowiadam czyli piszę swoją opinię na ten temat bo o to przeciez chodzi to po co te zbędne dodatkowe komentarze i wychwytywanie błędów.Normalne że musi być jakaś różnica zdań, nie wszystcy muszą mieć identyczne zdania.
Mogę napisać to jeszcze raz nie przepadam za Mc i jego przekąskami.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Offtopic to offtopic - jeśli ktoś czuje potrzebę napisania paru słów o sporcie, komputerach czy też McDonaldzie i zdrowym żywieniu, nie ma problemu. Na stronie głównej ModernTalking.pl w spisie ostatnich tematów z forum i tak się to nie pojawia, więc porządku nie burzy. Byle nie przesadzać z ich ilością i unikać takich sensu pozbawionych (jak kiedyś "Indyki" lub "Nici") oraz wyjątkowo kontrowersyjnych (polityka, religia, itd). Nikt też nie zmusza nikogo do wypowiedzi w dziale offtopic. To, ze jakiś temat powstał na forum nie znaczy, że trzeba się w nim wypowiadać, najwyżej umrze śmiercią naturalną wobec braku zainteresowania.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
phantomas
Kontakt:

Będąc w tym roku w Normandii odwiedziłem cmentarz amerykański. Było sporo ludzi, również Amerykanów.
Wracając stamtąd zobaczyłem ogromny bilboard z reklamą McDonald'sa i "wytycznymi" jak dojechać.
Chyba po to, żeby jankesi z głodu nie pomarli na tej jałowej ziemi :)
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Co złego jest w temacie o MC Donalds? Musze tu pochwalić phantomasa bo założył ciekawy temat, zamiast się czepiać prawie każdego posta jak to wcześniej lubiał robić. Pamiętam szaleństwo jak w Polsce otwarli pierwszą taką restauracje, dzisiaj już tak długich kolejek nie ma, przejadło się a MCDonalds ma już kilka punktów w każdym większym Polskim mieście. Mi jednak bardziej odpowiada oferta amerykańskiego Mc Donalds (nie wiem co tam u was na Wyspach dają) pamiętam, że w USA dawali fajne zestawy Mc breakfast i jakoś wydawało mi się to smaczniejsze, możliwe, że dlatego, że w europie oszczędzają na czym popadnie i nie zmieniają tłuszczu np: do MC frytek. ;)
Awatar użytkownika
karuus

Post autor: karuus »

Racja. Wszystko jest dla ludzi. Też od czasu do czasu przekąszę coś w MC ;) Co do lodów to faktycznie są tam rewelacyjne...
Mówiąc o zdrowej żywności nie popadajmy też w skrajności, raz na jakiś czas można zjeść coś z tzw fast foodów i nikomu nic się nie stanie.
You can win if you want.!
Awatar użytkownika
phantomas
Kontakt:

W UK to nawet nie szaleństwo, to styl życia i odżywiania niestety. Nie dziwią mnie tłumy w tych "restauracjach".
Ale co się dziwić skoro tradycyjny english breakfast to fasola, kiełbaski, bekon, pieczarki, gotowane pomidory i jajko sadzone okraszone często porcją frytek.
Samo zdrowie :)
Awatar użytkownika
FMike

Post autor: FMike »

Czy lubię tam jeść...oczywiście że nie !, to chłam nie jedzenie, współczuje regularnie stołującym się tam ludziom.

Ktos przyjdzie na lody, a nóz cos dokupi - tajemnica pysznych lodów :wink:.
"...I'm A Rough Boy..."
ODPOWIEDZ