Zgadnijcie ile D.B. aranżował utworów - średnio rocznie?
- Peter
Re: Zgadnijcie ile D.B. aranżował utworów - średnio rocznie?
Wymienił ich przecież na drugim albumie.
Chodziło mi o ludzi, którzy tworzyli muzykę, a nie dawali jakieś pojedyncze wstawki wokalne.
-
moonwalker
Ale z tymi szkołami to chyba nie najlepszy przykład - wikipedia podaje że szkół powstało 1417
- Prophet5
A "koń jaki jest, każdy widzi".moonwalker pisze:Ale z tymi szkołami to chyba nie najlepszy przykład - wikipedia podaje że szkół powstało 1417
To z Nowych Aten pochodzą słynne słowa KOŃ jaki jest, każdy widzi i kozy – śmierdzący rodzaj zwierząt, autor nie widział bowiem sensu w opisywaniu tak wówczas rozpowszechnionych zwierząt.
link
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
Peter, ludzi którzy tworzyli wraz z Bohlenem brzmienie też Ci wymieniłem, a jednak do tego się nie odniosłeś.
Poza tym nazywanie SIBów "ludźmi, którzy dawali jakieś pojedyncze wstawki wokalne" jest dziwne - albo nie wiesz jaki był ich wokalny wkład (w co nie sposób uwierzyć, bo w innych tematach popisujesz wymienianiem ich z nazwiska przy poszczególnych tytułach), albo z jakiegoś powodu udajesz że nie wiesz (nie pierwszy raz zresztą). Pytanie tylko po co?
Poza tym nazywanie SIBów "ludźmi, którzy dawali jakieś pojedyncze wstawki wokalne" jest dziwne - albo nie wiesz jaki był ich wokalny wkład (w co nie sposób uwierzyć, bo w innych tematach popisujesz wymienianiem ich z nazwiska przy poszczególnych tytułach), albo z jakiegoś powodu udajesz że nie wiesz (nie pierwszy raz zresztą). Pytanie tylko po co?
Jak piszesz tak cię widzą.
- Peter
No dobra, ale powiedz jaki był ich wkład w muzykę tworzoną przez Bohlena? przychodzili na kilka dni do studia i - w porównaniu do tego co nagrywał Thomas Anders - dośpiewywali swoje wstawki wokalne do piosenek i tyle. jeżeli ktoś mógł mieć wpływ na muzykę to Geff Harrison czy mary Applegate.
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
Próbujesz zepchnąć dyskusję na boczny tor. Jeśli nie wymieniano ich, to znaczy że jednak nie każdy kto brał udział w powstawaniu płyty musiał być wymieniony na okładce - a sugerowałeś, że tak właśnie jest kwestionując post Prophet5.
To samo odnosi się więc do osób odpowiedzialnych bezpośrednio za aranżacje - Luisa Rodrigueza, Ralfa Stemmanna, kto wie czy nie kogoś jeszcze. Fakt ich niewymienienia nie oznacza, że nie brali w tym udziału.
Nie zaskoczysz nas chyba teraz stwierdzeniem, że aranżerów zawsze się wymienia, a wokalistów nigdy?
To samo odnosi się więc do osób odpowiedzialnych bezpośrednio za aranżacje - Luisa Rodrigueza, Ralfa Stemmanna, kto wie czy nie kogoś jeszcze. Fakt ich niewymienienia nie oznacza, że nie brali w tym udziału.
Nie zaskoczysz nas chyba teraz stwierdzeniem, że aranżerów zawsze się wymienia, a wokalistów nigdy?
- Prophet5
Czasem się zastanawiam, czy współpracownikiem Bohlena, a nie konkurentem, jak oficjalnie się go przedstawia, nie był sam Michael Cretu (Sandra, Enigma)?
Na pewno łączyło ich bardzo rzadkie, ale charakterystyczne brzmienie przynajmniej jednego syntezatora. To już wystarczający ślad, by podejrzewać przynajmniej jedno i to samo studio do pracy. Nawet wbrew oficjalnie podawanym wiadomościom.
Przykład z Youtube nie jest wyczerpujący.
To samo brzmienie pojawia się także w innych utworach Sandry, np. tu od 0:42: Don't Cry.
U Bohlena wystepuje ono w "You Can Win If You Want".
Przykład z Youtube nie jest wyczerpujący.
To samo brzmienie pojawia się także w innych utworach Sandry, np. tu od 0:42: Don't Cry.
U Bohlena wystepuje ono w "You Can Win If You Want".
- Dami
Proste.Tworzyli muzykę na tych samych modelach syntezatorów.Kiedyś nie było takich programów jakie są teraz do tworzenia muzyki, obróbki itp. najdoskonalszym rozwiązaniem było podpięcie przez port midi klawisza do kompa z którego pobierano dźwięki i bębny do aranżowania a że jednego jak i drugiego pana stać było na sprzęt z najwyższej półki mogli mieć te samo modele i stąd te podobieństwo ale styl muzyczny zupełnie inny.
Muzyka nie tylko daje nam ukojenie i dostarcza rozrywki. Jest czymś więcej. Można poznać człowieka po muzyce, jakiej słucha.
- Peter
Ja stawiam, że było tego 200. Tylko proszę o podanie wiarygodnego źródła. Co do studia to Michael Cretu ma swoje na Ibizie i widać je nawet w teledysku "Don't cry".
-
moonwalker
Z tym presetem to bardziej obstawiłbym że to jakiś sampel (na jakimś forum już była o tym mowa) - sam przesłuchując kiedyś swoja bibliotekę sampli natrafiłem na jakieś gadające cuda które Cretu użył w projekcie Enigmy - byłem zdziwiony że posiadam ten sam materiał co Cretu.
Jeśli chodzi o całe zamieszanie z ilością piosenek to myślę że mogło zajść nieporozumienie w sensie że Bohlen ma rocznie około 1000 pomysłów na piosenkę i mógł mieć je zapisane w formie krótkich demówek niekoniecznie z udziałem instrumentów - myślę że ta opcja jest bardzo realna.
Jeśli chodzi o całe zamieszanie z ilością piosenek to myślę że mogło zajść nieporozumienie w sensie że Bohlen ma rocznie około 1000 pomysłów na piosenkę i mógł mieć je zapisane w formie krótkich demówek niekoniecznie z udziałem instrumentów - myślę że ta opcja jest bardzo realna.
- Prophet5
Też tak podejrzewam. Tym bardziej, że słychać wyraźnie, że ze zmianą wysokości, zmienia się jego długość. W tamtych czasach samplery nie miały jeszcze algorytmów time-stretchingu, czy jak to tam się nazywa.moonwalker pisze:Z tym presetem to bardziej obstawiłbym że to jakiś sampel [...]
- Dami
W tamtych czasach używano gotowych efektów z syntezatorów.
Muzyka nie tylko daje nam ukojenie i dostarcza rozrywki. Jest czymś więcej. Można poznać człowieka po muzyce, jakiej słucha.
- Peter
No Dami, napisz w końcu ile. Po co nas trzymasz w niepewności?
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
Twoja niepewność skończy się, gdy w końcu przeczytasz to co do tej pory napisano w postach tego tematu. Podpowiedź: strona 2.Peter pisze:No Dami, napisz w końcu ile. Po co nas trzymasz w niepewności?
- Peter
Dami pisze:Chłopie można powiedzieć że trafiłeś bo Bohlen też nie wyciągnął z kieszeni kalkulatora i nie podał dokładnej ilośći ale powiedział że będzie to ok.1000 utworów rocznie.antonn pisze:Obstawiam, że ok. 1000
- Dami
Pisałem już że w radiowej jedynce, po piosence MT odtworzyli kawałek archiwalnego wywiadu w który padło te pytanie.