U2

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Atlantis

U2

Post autor: Atlantis »

Nie ma jeszcze tematu poświęconego tej niewątpliwie jednej z najważniejszych grup XX w. Znajdą się chętni aby o nich podyskutować?

U2 grają niewątpliwie jedne z najlepszych koncertów na świecie, wyprzedanie stadionu to dla nich najczęściej kwestia kilku minut. I nie ma się czemu dziwić, bo dają niezapomniane show, a czaru dodaje wspaniała osobowość Bono i jego niesamowity głos.

Co do muzyki to moim odczuciu nie jest już tak różowo, otóż każdy ich album to dwie, trzy piosenki wybitne, a cała reszta mi się po prostu nie podoba. Wielokrotnie próbowałem dostrzec coś w tych kompozycjach, ale do tej pory niestety mi się nie udało. Utwory wybitne, które moim zdaniem jednak trzeba znać to:

Z albumu Boy (1980) - I will Falllow, Twilight, Out of Control;
Album October (1981) - Gloria;
Album War (1983) - Sunday, Bloody Sunday, New Year's Day;
Album The Unforgettable Fire (1984) - Pride (In the Name of Love);
Album The Joshua Tree (1987) - Where the Streets Have No Name, I Still Haven't Found What I'm Looking For, With or Without You;
Album Achtung Baby (1991) - One, Acrobat;
Album Zooropa (1993) - Stay (Faraway, So Close!);
Album Pop (1997) - Staring at the Sun;
Album All That You Can't Leave Behind (2000) - Beautiful Day, Stuck in a Moment You Can't Get Out Of, Walk On;
Album How To Dismantle An Atomic Bomb (2004) - Sometimes You Can't Make It On Your Own;
Z ich ostatniej płyty niestety nic nie przypadło mi do gustu, w moim odczuciu jest po prostu bardzo słaba.
Warto natomiast zwrócić uwagę jeszcze na Electrical Storm i ich wykonanie Everlasting Love - niesamowite!

Polecam zapoznanie się z wyżej wymienionymi utworami, a nawet i z całą dyskografią, tych kilkanaście kawałków dostarcza mi niesamowitych wrażeń. Obecnie największe wrażenie robi na mnie kawałek Acrobat, od kilku już dni chodzę całkowicie nim oczarowany.
See the stars, they're shining bright Everything's alright tonight
Awatar użytkownika
phantomas
Kontakt:

Re: U2

Post autor: phantomas »

W sierpniu będą na Wembley, ale jak pomyślałem żeby się wybrać to już nie było biletów.
To była kwestia jednego wieczoru.
W ich koncertach piękne jest to, że nie potrzebują tłumu roznegliżowanych panienek na scenie, jest po prostu 4 gości i ich niesamowita muzyka,
Dla mnie od zawsze i na zawsze najważniejszy będzie utwór "I Still Haven't Found What I'm Looking For". Lubię też duet Bono&Luciano Pavarotti "Miss Sarajevo".
Nie ma co ukrywać, to jest jeden z najważniejszych zespołów w historii muzyki, każda ich płyta i koncert to wielkie wydarzenie.
Uwielbiam bardzo charakterystyczny dźwięk gitary w ich utworach.

Warto napisać, że słowa piosenki "New Year's Day" odnoszą się do wprowadzenia stanu wojennego w Polsce i ruchu Solidarności.

Dwaj panowie z U2 są też autorami tego znanego motywu z filmu :)
Stawiam świat na głowie do góry nogami, na odwrót i wspak bawię się słowami
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

O i to jest muzyka przez duże M. Nie wiedziałem, że mamy taki watek, ale takich powinno być najwięcej w tym dziale. Jak go mogłem przeoczyć.... Wysłuchałem ich ostatnią płytę i w skali szkolnej dałbym 4 bo kiedyś robili lepsze rzeczy, ale z drugiej strony fantastyczny "Magnificent" i "If I go crazy" to moi faworyci. Nie wszystkie piosenki mi się tam podobają, ale zdecydowanie jest to jedna z ciekawszych produkcji jakie wyszły w 2009, a głos Bono im starszy tym bardziej mi się podoba. :)

Uwielbiam te klasyki, które wymienił Paweł, ale zgadzam się, całe płyty nie są takie fajne.
Awatar użytkownika
phantomas
Kontakt:

Post autor: phantomas »

Tutaj coś dla miłośniczek Thomasa, którym się wydaje, że tylko on zaprasza swoje fanki na scenę :wink:
Może on też kiedyś wystąpi na San Siro i którejś miłej pani się poszczęści tak jak tej dziewczynie ;)

Genialna muzyka.
Stawiam świat na głowie do góry nogami, na odwrót i wspak bawię się słowami
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Szkoda, że nikt nie wymienił tej piosenki, w moim odczuciu równie udana:

A tu teledysk jest bombowy, to mi wygląda na Maroko, a piosenkę pokochałem, jak ją Niedźwiecki puszczał w Radio Złote Przeboje:
ODPOWIEDZ