Zapożyczenia własne

Tutaj prowadzimy generalną dyskusję na temat Dietera i jego muzyki.
Przemo

Zapożyczenia własne

Post autor: Przemo »

Parę razy juz w różnych tematach ten wątek był poruszany, więc proponuję zrobić mały porządek. Spróbujmy wynaleźć wszystkie kopie, zapożyczenia, odwzorowania, kalki, któe Dieter popełnił (celowo lub przypadkiem) z samego siebie. Oczywiście nie chodiz tu o kolejne wersje tej samej piosneki lub covery. Proponuję wyszukanie piosenek, których fragmenty (całość) są bliźniaczo podobne do innych kompozycji Dietera.
Proszę o podawania tytułów i wykonawców. Spróbujmy tez kontynuować numerację w kolejnych postach, wóczas od razu bedziemy mieli wyliczoną ilośc takich pokopiowanych wzajemnie par. Proszę też wskazywać który fragment jest "kalką".
Na początek moje cztery typy:

1) D.Bohlen "Seniorita" - Modern Talking "No face No name No number" (część refrenu "Seniority" ma melodię prawie identyczną jak część śpiewana przez chórek w "NFNNNN").

2) Blue System "Titanic 650604" - Blue System "Too young"
(jak dla mnie, melodia zwrotek w obu utworach jest identyczna)

3) Bonnie Tyler "Angel Heart" - Thomas Anders "Wovon traumst Du denn"
(melodia zwrotek obu piosenek jest taka sama)

4) John Christians "Eboney Eyes" - Les Mc Keown "It's a game"
(dokładna kopia zwrotek)

Macie coś jeszcze?
Przemo
jkris

Post autor: jkris »

ta czesc refrenu z Seniority jest zerznieta ale z J.LO
Awatar użytkownika
Maro_D

Post autor: Maro_D »

Modern Talking - Charlene :arrow: początek identyko jak w Good Guys Only Win In Movies CC Catch,
CC Catch - Tears Won't Wash Away My Heartache :arrow: Modern Talking - Stranded In The Middle Of Nowhere
Czuję się wolnym człowiekiem, kierującym się własnym instynktem, własną hierarchią potrzeb, świadomością i podświadomością (z akcentem na to pierwsze), własnym upodobaniem i tak samo patrzę na inne osoby, dopóki nie narzucą mi swoich wartości i przekonań
jkris

From coast to coast to szybka wersja We still have dreams
Przemo

do jkris: zgadzam się co do "Seniority" i Dżej Loł. Mi początkowo też się to tak skojarzyło. Ale potem ktoś tu na forum zwrócił uwagę, że NFNNNN" też jest do tego poodben, stąd wrzuciłem oba te tytuły, bo faktycznie coś na rzeczy jest. Poza tym chciałem wynaleźć zapożyczenia Bohlena z Bohlena, a ze dodatkowo jeszcze Dżenifer się zaplątała to już inna bajka. ;-)

Maro_D: czemu "Tears won't..." przypomina Ci "Stranded..."?
Przemo
jkris

ale NFNNNN powstalo po JLO czyli Bohlen powtorzyl plagiat 2krotnie...
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

W wypadku "Tears..." i "Stranded..." chodzi pewnie o aranżację.

Natomiast przykładami, które teraz przychodzą mi do głowy są "You Can't Run Away From It" Caro i "Magic Symphony" Blue System (refreny).
Drugi to "Maybe" Alexandra i "Get It On" The Nash (zwrotki), ale tutaj akurat po prostu Luis wykorzystał nie do końca dopracowane demo Dietera.
jkris pisze:ale NFNNNN powstalo po JLO czyli Bohlen powtorzyl plagiat 2krotnie...
"Ain't It Funny" wyszło w 2001, więc jeśli słyszysz coś podobnego w "No Face No Name No Number" to JLo popełniła plagiat ;)
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Malediwy

Re: Zapożyczenia własne

Post autor: Malediwy »

Przemo pisze: 2) Blue System "Titanic 650604" - Blue System "Too young"
(jak dla mnie, melodia zwrotek w obu utworach jest identyczna)
Kiedyś kupiłem kasete audio z płytą BODY HEAT jakiejś zagranicznej produkcji gdzie pod piosenką Too young było napisane, że jest to kopia (konkretnie chodziło o melodie) Titanic 650604. no więc nie do końca można tu mówić o jakimś przypadkowym zapożyczeniu. W tym przypadku Didi chyba celowo umieścił na jednym albumie dwie piosenki o tej samej lini melodycznejn lecz całkowicie innym klimacie utworu.
Spokojem można kamień ugotować...
jkris

ArCrack pisze:"Ain't It Funny" wyszło w 2001, więc jeśli słyszysz coś podobnego w "No Face No Name No Number" to JLo popełniła plagiat ;)
oj oj- nasz wszech wiedzacy znowu dal plame- płyta lopez miala premiere w styczniu... wiec kto jest plagiatorem?
Awatar użytkownika
Mateusz

Post autor: Mateusz »

sekwencja chórków w piosenkach "everybody needs somebody" i "superstar" z albumu "universe" jest identyczna :)
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Owszem, w styczniu. Ale 2001.
Year Of The Dragon został wydany w 2000 roku.

I uprzejmie proszę o unikanie w kolejnych postach złośliwości.

A kolejne posty na ten temat będą kasowane jako niezgodne z tematem. Jest na forum miejsce, w którym mówimy o zapożyczeniach z muzyki innych wykonawców.
Ostatnio zmieniony sob kwie 08, 2006 17:48 przez ArCrack, łącznie zmieniany 1 raz.
jkris

moj drogi ArCraku- wszystko wyjasniam...
otoz niestety nie masz racji- ja niepotrzebnie zasugerowalem sie pierwszą wypowiedzią w tym temacie. Kolega Przemo pomylił piosenki- owa splagiatowana wstawka nie znajduje sie na NFNNNN tylko na "Mystery" i "Senioricie"- czyli to Bohlen słynny plagiator ukradł cos JLo a nie odwrotnie...

jako, ze wycinasz niewygodne dla ciebie posty- dopisze tutaj tylko to, ze uwazam za smutny fakt, iz osoba prowadzaca to forum nie potrafi przyznac sie do bledu i za wszelka cene usiluje innym narzucic swoj pkt widzenia. brak profesjonalizmu?
Ostatnio zmieniony ndz kwie 09, 2006 10:30 przez jkris, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Na przyszłość sugeruję więc dokładne czytanie tego co jest napisane przed osobistą wycieczką pod czyimś adresem, oraz umieszczanie postów w odpowiednich tematach. Odpowiedni temat dla tego to:
viewtopic.php?t=80

I jest to koniec offtopicu w tym temacie!
Przemo

Pardon! faktycznie porąbałem piosenki. Oczywiście chodziło mi o "Mystery".
Ale nie zmiania to faktu, że "Mystery" i "Seniorita" zawierają skopiowane z siebie fragmenty (że do "Mystery" DIeter wsadził fragmnet "Ain't it funny", to inna bajka" :wink: ).

Jeszcze jedne odwzorowanie Bohlena w Bohlenie:
Wielka Trójca:

M.Talking: "Win the race" -> "Victory" -> "Ten seconds to countdown".

Czasem mam problemy z odróżnieniem w pierwszej chwili która jest która. Aranżacja wyjątkowo na jedno kopyto.

Na razie mamy, o ile znowu czegoś źle nie policzyłem: 11 zapożyczeń. Jakoś nie wiele... (jeszcze).
Przemo
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Die Wildecker Herzbuben - Hast du heute Abend schon was vor i Modern Talking - Should I, Would I, Could I :lol:
Nie jest to typowa kopia fragmentu melodii, ale w pewnym momencie refrenu piosenki DWH aż chciałoby się pociągnąć dalej słowami "baby, baby, should I, would I, could I, promise you a brand new start" ;)
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

Ja dostrzegam pewną zbieżność w melodii BS - Mrs Jones i Nino de Angelo - Have you ever been lonely.

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
ODPOWIEDZ