Let's Talk About Love vs Shooting Star
- Dubler
Let's Talk About Love vs Shooting Star
Dzisiaj chciałbym poznać waszą opinię na temat tych dwóch utworów, które zostały nagrane w nietypowy jak na Modern Talking, sposób Thomas- Zwrotka, Refren- Chórek. Spotkałem się z dwoma spekulacjami na temat powstania utworu Let's Talk About Love. 1 teoria- Podobno podczas nagrywania 2 albumu zespołu, Dieter pracował z Luisem ponad 3 miesiące nad albumem Modern Talking, a Thomas zjawił się w studiu tylko na 2 dni, utwór Let's Talk About Love był ostatnim utworem, który był nagrywany na album. Najpierw Dieter nagrał wokal Thomasa w zwrotkach, a następnie mieli nagrywać wokal Thomasa dla refrenu, niestety do studia wpadła Nora, zrobiła awanturę Thomasowi, że za dużo czasu spędza w studiu, zabrała go i pojechała. Dieterowi wciąż brakowało ostatniego utworu na album, więc w związku z pośpiechem postanowił nie czekać na Thomasa, aż znowu zjawi się w studiu i zaangażował Systemsów do całego refrenu, a na złość Norze zatytułował cały album tytułem piosenki której Thomas nie śpiewa w refrenie. 2 teoria- W zespole dochodziło w tym czasie za sprawę Nory do pierwszych niesnasek, dlatego Dieter już w tym czasie myślał o Blue System, a Let's Talk About Love było pewnym eksperymentem zmierzającym w tym kierunku. Ja osobiście opowiadam się za pierwszą hipotezom, ponieważ wątpię, aby Nora zgodziła się na taki układ piosenki w którym w refrenie, który jest podstawą każdej piosenki nie ma śladu Thomasa i w dodatku jeszcze na nazwanie albumu tytułem tej piosenki.
A w przypadku Shooting Star chyba każdy wie jak było: Dieter wykorzystał w utworze wokal Thomasa bez jego zgody. Nie wiem tylko jak tutaj wygląda sprawa z Chórkiem, czy Dieter nagrał chórek z nowymi chórzystami, czy być może utwór był plonowany na 9 album zespołu i została nagrana sesja nagraniowa z Chórkiem Systemsów i Dieter później ten fragment sesji wykorzystał, w każdym bądź razie Thomas nigdy nie uczestniczył przy nagrywaniu tego utworu.
Ja osobiście wybieram utwór Let's Talk About Love, który w przeciwieństwie do Shoting Star posiada w sobie magię, po za tym Thomas brał udział w tym nagraniu, świętną prace wykonali tutaj także Systemsi, chórki brzmią tutaj rewalacyjnie, a jaka jest wasza opinia?
A w przypadku Shooting Star chyba każdy wie jak było: Dieter wykorzystał w utworze wokal Thomasa bez jego zgody. Nie wiem tylko jak tutaj wygląda sprawa z Chórkiem, czy Dieter nagrał chórek z nowymi chórzystami, czy być może utwór był plonowany na 9 album zespołu i została nagrana sesja nagraniowa z Chórkiem Systemsów i Dieter później ten fragment sesji wykorzystał, w każdym bądź razie Thomas nigdy nie uczestniczył przy nagrywaniu tego utworu.
Ja osobiście wybieram utwór Let's Talk About Love, który w przeciwieństwie do Shoting Star posiada w sobie magię, po za tym Thomas brał udział w tym nagraniu, świętną prace wykonali tutaj także Systemsi, chórki brzmią tutaj rewalacyjnie, a jaka jest wasza opinia?
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
Re: Let's Talk About Love vs Shooting Star
Z nietypowych układów refrenów jest jeszcze "The Night Is Yours - The Night Is Mine", gdzie Thomas włącza się w dalszej części. Tam to już w ogóle można teorie snuć ciekawe, bo skąd nagle ta balladowa trzecia (świetna moim zdaniem) zwrotka?
Co do pytania z tytułu - "Let's Talk About Love" nie należy do moich faworytów. Ale w zestawieniu z piosenkę, która w zasadzie nie powinna nigdy powstać nie może przegrać.
Co do pytania z tytułu - "Let's Talk About Love" nie należy do moich faworytów. Ale w zestawieniu z piosenkę, która w zasadzie nie powinna nigdy powstać nie może przegrać.
Jak piszesz tak cię widzą.
- Dubler
No właśnie, według mnie Let's Talk About Love miało wyglądać w pierwotnych planach tak jak The Night Is Yours - The Night Is Mine , Thomas miał się dołanczać do refrenu tak jak w piosence z pierwszego albumu grupy.
- Peter
Zdecydowanie "Shooting star" za przebojowosć, i świetną melodię. 
- tanathos
Jest jeszcze jedna piosenka z nietypowym układem refrenów- to singlowa "Juliet".
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
- MODERN JEANNE
W tym temacie dlugo się zastanawiam...Ale nie nad tym która piosenka jest lepsza tylko nad okolicznosciami powstania Shooting Star.Czy chce wam się wierzyć w to ze Dieter wydal ja zupelnie bez wiedzy Thomasa?Czy Thomas sie kiedykolwiek wypowiada na ten temat
Jesli tak to proszę o informacje
Czy wy naprawdę myślicie ze Thomas dal by się tak wykorzystać wokalnie szczególnie po sprawach sadowych z Dieterem i niezareagowac na wydanie takiego czegos
Mozna by sie zastanowić czy to niebylo wydane za ich wspólna zgoda przyklaskiwana przez firme BMG która również chciała na tym zarobić.
A tu jeszcze jedna ciekawostka
Piosenka była zrobiona z Luisem podczas gdy pozostale z tego albumu (wydanym w 06 r)były już robione z Dietera nowym skladem.Czyżby ta piosenka była zrobiona duzo dawniej
Spójrzcie na to(na osoby które pracowały przy poszczególnych piosenkach)
http://www.moderntalking.pl/sound/index ... na=al4.htm
Co do tematu
Tak strasznie trudno mi tu zagłosować ,ze nie zagłosuje
Czy wy naprawdę myślicie ze Thomas dal by się tak wykorzystać wokalnie szczególnie po sprawach sadowych z Dieterem i niezareagowac na wydanie takiego czegos
Mozna by sie zastanowić czy to niebylo wydane za ich wspólna zgoda przyklaskiwana przez firme BMG która również chciała na tym zarobić.
A tu jeszcze jedna ciekawostka
Piosenka była zrobiona z Luisem podczas gdy pozostale z tego albumu (wydanym w 06 r)były już robione z Dietera nowym skladem.Czyżby ta piosenka była zrobiona duzo dawniej
Spójrzcie na to(na osoby które pracowały przy poszczególnych piosenkach)
http://www.moderntalking.pl/sound/index ... na=al4.htm
Co do tematu
Tak strasznie trudno mi tu zagłosować ,ze nie zagłosuje
I LOVE DB AND TA!
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
Przypominam sobie wypowiedź Thomasa, który mówił że ta piosenka była planowana już dawno ale wtedy nie nagrali jej wtedy. Jest to nawet w jakimś innym temacie na forum, może komuś będzie się chciało poszukać (był to rok 2006). Były wtedy też głosy fanów mówiące o tym, jak to Thomas teraz Bohlenowi nie popuści, a ostatecznie jak wiemy nic się nie stało. Albo więc było to za porozumieniem, albo Thomas nie ma nic do gadania i Bohlen może sobie kleić jego głos jak chce.
Luis owszem był współproducentem - prawdopodobnie dlatego, że sample głosu Thomasa w tej piosence pochodzą z czasów gdy to on działał przy Modern Talking (od 2001 weszli inni).
Luis owszem był współproducentem - prawdopodobnie dlatego, że sample głosu Thomasa w tej piosence pochodzą z czasów gdy to on działał przy Modern Talking (od 2001 weszli inni).
-
Husku
- Członek TAFC Polska
Mimo, iż traktuję "Shooting Star" jako oszustwo ze strony Dietera, to podoba mi się znacznie bardziej niż "Let's Talk About Love".
Wg. mnie jest lepiej dopracowana, chórki współgrają ładniej. "Shooting Star" jest moim zdaniem najlepszą ma albumie "Dieter der Film". Zakochałam się w niej głównie przez początek: organy później przechodzące w te swoiste "bum, bum" i fortepian w tle - magia.
Trzeba przyznać, że mimo iż Dieter wyciął wokal Thomasa z innych piosenek MT i posklejał, to zrobił to idealnie
Głos na "Shooting Star".
Wg. mnie jest lepiej dopracowana, chórki współgrają ładniej. "Shooting Star" jest moim zdaniem najlepszą ma albumie "Dieter der Film". Zakochałam się w niej głównie przez początek: organy później przechodzące w te swoiste "bum, bum" i fortepian w tle - magia.
Trzeba przyznać, że mimo iż Dieter wyciął wokal Thomasa z innych piosenek MT i posklejał, to zrobił to idealnie
Głos na "Shooting Star".
- MODERN JEANNE
Arek:
Ale to byla zupełnie inna aranżacja inna piosenka, niewiem czy Luis powinien się aż tak poczuwać do
sampli głosu Thomasa jeśli nie brał współudziału w zrobieniu z tego nowej piosenki(co pisze na plycie ze takowo sie poczuwał]
Ale to byla zupełnie inna aranżacja inna piosenka, niewiem czy Luis powinien się aż tak poczuwać do
sampli głosu Thomasa jeśli nie brał współudziału w zrobieniu z tego nowej piosenki(co pisze na plycie ze takowo sie poczuwał]
I LOVE DB AND TA!
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
Jasne że oficjalnie brał w tym udział, Bohlen nawet mówił coś o tym, że było jak dawniej w studio. Chodzi mi o to, że wybór akurat Luisa do jej stworzenia mógł być podyktowany tym, że to właśnie z nim były stworzone nagrania, z których wycinano głos.
- MODERN JEANNE
No chyba ze Bohlen mając swój nowy skład w 06 (z którego wzięły się nowe piosenki na ten album min Shoting Star)r zwrócił się do Luisa aby pomógł w tej nowej piosence-to by wszystko grało
Moze być tez wersja(bardziej prawdopodobna jak dla mnie w tym momencie)ze ta piosenka powstała wcześniej gdy DB z Luisem nabiezaco wspopracowal.
[choc osobiscie sama wierzyłam ze ten utwór powstał z sampli ale teraz zrobiło się dużo pytań i niewiadomych)
Moze być tez wersja(bardziej prawdopodobna jak dla mnie w tym momencie)ze ta piosenka powstała wcześniej gdy DB z Luisem nabiezaco wspopracowal.
[choc osobiscie sama wierzyłam ze ten utwór powstał z sampli ale teraz zrobiło się dużo pytań i niewiadomych)
Ostatnio zmieniony wt paź 26, 2010 21:13 przez MODERN JEANNE, łącznie zmieniany 1 raz.
I LOVE DB AND TA!
- Didi&Thomas
Zdecydowanie LTAL. Nagranie to pochodzi ze "złotego" okresu MT, a sama piosenka była tytułową dla jednego z najlepszych albumów w całej historii MT. W ogóle zestawienie jej do rywalizacji z "Shooting Star" uważam za
nieporozumienie. To, że obie piosenki łączy nietypowa dla MT forma budowy utworu, nie upoważnia do traktowania ST na równi z LTAL. Oczywiście każdy ma w tej kwestii swoje zdanie, ale czy tak naprawdę "Shooting Star" to w ogóle nagranie z dyskografii MT ? Obawiam się że nie, jak więc można puszczać ten "eksperyment muzyczny", "zemstę Bohlena na Andersie" -
tak, bo jak tak odbieram ten utwór. Sądzę że Bohlen chciał przez to powiedzieć Thomasowi "Patrz, nawet jak Ciebie nie ma może istnieć Modern Talking i Ty chociaż Cię tu już nie ma będziesz tam użyczał głosu - czy tego chcesz czy nie chcesz"
Sorry, ale dla mnie tym jest właśnie "Shooting Star". I nie ratuje tej piosenki nawet to, że dość przyjemnie się jej słucha...
nieporozumienie. To, że obie piosenki łączy nietypowa dla MT forma budowy utworu, nie upoważnia do traktowania ST na równi z LTAL. Oczywiście każdy ma w tej kwestii swoje zdanie, ale czy tak naprawdę "Shooting Star" to w ogóle nagranie z dyskografii MT ? Obawiam się że nie, jak więc można puszczać ten "eksperyment muzyczny", "zemstę Bohlena na Andersie" -
tak, bo jak tak odbieram ten utwór. Sądzę że Bohlen chciał przez to powiedzieć Thomasowi "Patrz, nawet jak Ciebie nie ma może istnieć Modern Talking i Ty chociaż Cię tu już nie ma będziesz tam użyczał głosu - czy tego chcesz czy nie chcesz"
Sorry, ale dla mnie tym jest właśnie "Shooting Star". I nie ratuje tej piosenki nawet to, że dość przyjemnie się jej słucha...
"Don`t let me down, take my hand
Now and forever, be my friend..."
- MODERN JEANNE
Didi@ Thomas przeczytaj sobie dokladnie 6 post w tym temacie.Jesli Cie to nie zastanowi to juz twoje zdanie 
I LOVE DB AND TA!
- atlantyda ;o)
- Członek TAFC Polska
Zagłosowałam na Let's Talk About Love-bardzo lubię ta piosenkę
-stary dobry MT 
- Didi&Thomas
Odpowiem Ci tak:MODERN JEANNE pisze:Didi@ Thomas przeczytaj sobie dokladnie 6 post w tym temacie.Jesli Cie to nie zastanowi to juz twoje zdanie
Nawet jeśli Thomas wiedział o tym projekcie, to nie sądzę że mu się to podobało, To, że nie poszedł z tym do sądu nie musi wcale oznaczać że to akceptował. A może Bohlen właśnie liczył na to że Thomas się zaperzy i sprawą sądową zrobi mu jeszcze reklamę. Doprawdy - trudno mi odebrać "Shooting Star" inaczej, jak tylko tanią prowokację ze strony Dietera przeciw Thomasowi. Pierwszą prowokacją była oczerniająca Andersa książka. Tam się udało - Thomas i inni poszli z tym do sądu, co jednak nie przedłożyło się specjalnie na popyt w księgarniach. To że przy projekcie pracował Louis też wcale nie oznacza, że ten utwór był planowany już wcześniej.
A tak na marginesie tej dyskusji - może ktoś z FanClubu Thomasa w Polsce zada mu pytanie na temat "Shooting Star" ? Np. przy okazji koncertu w Zielonej Górze. Thomas sam rozwiał by wtedy nasze wątpliwości co do tej piosenki.
Pozdrawiam
"Don`t let me down, take my hand
- MODERN JEANNE
No jesli ty to tak widzisz...
A osobiście nic nie mam co do zadania mu pytania na ten temat a nawet sporo za...
A osobiście nic nie mam co do zadania mu pytania na ten temat a nawet sporo za...
I LOVE DB AND TA!