Dieter na żywo (z playbacku)

Tutaj prowadzimy generalną dyskusję na temat Dietera i jego muzyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Dieter na Âżywo (z playbacku)

Post autor: Pioetrek »

Zastanawia mnie taka jedna sprawa. Chodzi o występy Dietera na tzw żywo. Wszystko fajnie tylko czemu zdarzało się (bo na pewno kilka razy się zdarzyło chociaż przykładów nie wymienię ale wtedy zwróciłem na to uwagę), że do tego typu koncertów/występów używano wersji albumowych z cichnącą końcówką. No przecież jak ktoś uwierzył, że BS czy MT jest w stanie na żywo zaśpiewać tak jak na płycie to przy takiej wersji zakonczenia utworu raczej zadał sobie pytanie - czy to było na żywo? Czy nagranie wersji z zakończeniem przy pomocy dźwięków było zbyt drogie? No i ciekawe czy Dieter jak komponował utwór to myślał sobie "kurcze znowu problem z końcówką - trzeba będzie wyciszać"?

Pozdrawiam

Piotrek
Awatar użytkownika
Malediwy

Post autor: Malediwy »

Na wielu koncertach Blue System piosenki miały inną końcówką niż na albumie (bez tego wyciszenia). Byłem na takim koncercie Blue System w katowickim SPODKU w 92 roku. Mam nawet fragment na kasecie video, co prawda nie najlepszej jakości ale są na niej zarejestrowane te "inne" końcówki utworów.
Spokojem można kamień ugotować...
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Na wielu koncertach Blue System piosenki miały inną końcówką niż na albumie (bez tego wyciszenia). Byłem na takim koncercie Blue System w katowickim SPODKU w 92 roku. Mam nawet fragment na kasecie video, co prawda nie najlepszej jakości ale są na niej zarejestrowane te "inne" końcówki utworów.
I takie właśnie nietypowe wersje moim zdaniem powinny trafiać na składanki i inne The Besty.

Innym ciekawym elementem występów koncertowych z udziałem Dietera jest jego gra na gitarze. Ja się na tym nie znam zupełnie ale może wy wiecie czy to co robi z gitarą Bohlen na scenie ma jakiś sens (tzn przekłada się na utwór)?

Pozdrawiam

Piotrek
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Co do grania na gitarze - w MT Dieter nie śpiewał prawie nic (chociaż udawał, że śpiewa refreny), więc coś musiał robić na scenie, szczególnie podczas zwrotek gdy tylko Thomasa słychać ;)

A co do tych wyciszeń - bardzo mnie to drażni, a totalnym przegięciem był Sopot '89. Co jak co, ale na takim festiwalu wypadałoby zagrać coś więcej niż tylko parę kawałków bezpośrenio z płyty (jak oglądałem maxi Sorry Little Sarah usypiałem...). A ze specjalnych zakończeń mam "Love Me On The Rocks", w tej wersji co była na ruskich koncertach i jest na teledysku.
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Z tego co pamiętam ten występ w Sopocie (oglądałem w TV w 89) to w czasie Sorry Little Sarah Dieter pognał w tłum i rozdawał/rzucał czymś (chyba to były autografy wcześniej przygotowane).
Ale zapowiedzi przed piosenkami były na żywo. :D

Co do piosenek do festiwalu słyszałem tylko niektóre z nich (jakoś ciężko było dostać ten album na kasetce) więc Gangster Love, She's a lady czy Silent Water były dla mnie nowością.

Pozdrawiam

Piotrek
Awatar użytkownika
Petro

Post autor: Petro »

Ja moge powiedzieć tylko, że występ MT w programie "Bar" troche mnie zawiódł. Był to "czysty" playback. No, ale zawsze to mila niespodzianka dla fanów taki występ.
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Wtedy w Barze Dieter przekazał G. Markockiemu (jednemu z uczestników) swoją gitarę. I tak się zastanowiłem teraz i jestem ciekaw czy ona była w ogóle używana (tzn czy Bohlen kiedykolwiek na niej zagrał).

Pozdrawiam]

Piotrek
Awatar użytkownika
Malediwy

Mam plik video z występem Modern Talkin z piosenką Don't Make Me Blue gdzie Didi ma chyba właśnie tą gitarę. Gdy przekazywał ją temu uczestnikowi BARU powiedział, że "zagrał na niej w czasie swojego ostatniego koncertu". Mogło chodzić właśnie o ten występ.
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Mam plik video z występem Modern Talkin z piosenką Don't Make Me Blue gdzie Didi ma chyba właśnie tą gitarę. Gdy przekazywał ją temu uczestnikowi BARU powiedział, że "zagrał na niej w czasie swojego ostatniego koncertu". Mogło chodzić właśnie o ten występ.
Tzn zagrał na żywo? Bo ja właściwie miałem na myśli to, że Dieter Bohlen często ma w ręku gitarrę ale żeby na niej grał to raczej od święta chyba. :D

Pozdrawiam

Piotrek
Awatar użytkownika
Malediwy

Nie, no pewnie, że na nie nie zagrał. Wiadomo o co chodzi. Zresztą tym się różni z definicji koncert od występu...
ODPOWIEDZ