w latach '80 i częściowo także '90 w utworach Dietera dało się zasłyszeć - zwłaszcza w wersjach przedłużonych - duże ilości samplingu.
Dla niewtajemniczonych, odprowadzam do artykułu na Wikipedii.
A tymczasem, po pewnych poszukiwaniach, znalazłem rzeczy, które Dieter zsamplował w swoich utworach
"In 100 Years" - Modern Talking
Tutaj Dieter wykorzystał mówiony wstęp z "The Eve of the War", pierwszego utworu z muzycznej wersji "Wojny Światów", skomponowanej przez Jeffa Wayne'a. Oprócz pojedyńczych słów "Mars" słyszanych w wersji przedłużonej w radiowej i albumowej wersji można usłyszeć także linijki "nineteenth century" i "minds
immeasurably superior to ours".
"Love Me On The Rocks" - Blue System
Sampling w tym utworze słychać tylko w wersji przedłużonej. Na użyte przez Dietera sample składają się m.in. znany w Stanach sygnał "This is a test of the Emergency Broadcast System", który słychać przy cotygodniowych testach alarmowego systemu nadawania. Można też usłyszeć reportaż z testu atomowego na poligonie w Nevadzie, aczkolwiek nie mogę przepisać słowo w słowo co tam było. Poza tym jeszcze są dodane różne dziwne dźwięki, jak gwizdki, "mmmmhm" i jeszcze kilka innych.
Nudzi mi się to sobie piszę