Dlaczego muzyka lat 80-tych "upadła"?

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.

Czy chciał(a)byś, aby muzyka lat 80-tych wróciła na rynek?

Tak
73
91%
Nie
7
9%

Liczba głosów: 80

Awatar użytkownika
karuus

Re: Dlaczego muzyka lat 80-tych "upadła"?

Post autor: karuus »

MIchałT oczywiście też sie zgodzę z niektórymi Twoimi stwierdzeniami. Czasem dochodzę do wniosku, że urodziłam się trochę za późno. Mam 18 lat, więc teoretycznie powinnam się wychować na właśnie tej tzw muzyce współczesnej, jednak bardziej mnie kręcą starsze dźwięki. :D
No tak, aczolwiek lata 80-te to są takie charakterystyczne brzmienia, które niekoniecznie muszą się podobać wszystkim. Zakładając, że ktoś lubuje się w techno, hip-hopie, czy chociażby reggae trudno wymagać od Niego, by zachwycał się diso z minionej epoki... kwestia gustu.
You can win if you want.!
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

nie do końca, bo w latach 80 tych też nie wszystko było cacy, też trzeba było szukać, nie wszystko było takie miłe dla ucha i przebojowe jak Sandra, Fancy, BBB, MT, Dm, A-ha, PSB.... było wiele słabych wykonawców jak Soft cell, Human league, Jennifer Rush, Samantha Fox, Laura branigan.... którzy mieli po klika przebojów a całą resztę po prostu nudnawą. Choć odsetek tych słabych nagrań był wtedy dużo niższy.....
Awatar użytkownika
karuus

Dokładnie, nie wychodźmy z założenia, że lata 80-te to tylko i wyłącznie bardzo dobra muzyka, realistycznie oceniająć sytuację popieram Petera, były i nudnawe kawałki...
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Przecież to oczywiste, że w czasach gdy sam proces tworzenia muzyki i jej promocji jest ułatwiony dzięki cyfrowej technologii, wszystkiego powstaje o wiele więcej. Nie ma problemu, żebym za chwilę nagrał coś na swoim komputerze i zamieścił to w sieci - cały świat natychmiast będzie miał dostęp do mojego dzieła.
W czasach gdy tego nie było, wytwórnia płytowa decydowała co jest dobre a co złe i podawała ("na tacy" ;)) słuchaczom swoje propozycje. Nic dziwnego, że dziś jedna płyta na dziesięć jest "dobra", skoro samej muzyki jest 10x więcej.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
karuus

No tak i chyba dotarliśmy do sedna ;p mimo wszystko nie skreślajmy tak do końca tej muzyki współczesnej, bo mamy mamy do czynienia też i z "dobrymi płytami". :)
Awatar użytkownika
Gasolina91

Post autor: Gasolina91 »

Jakoś odnoszę wrażenie ze upadła ale tak nie do końca, bo wielu artystów wzoruje się na latach 80.
Jakieś przeróbki starych hitów - to jednak daje odczuć że music on 80's jest jeszcze obecna w artystach którzy wiele z niej czerpią no i przede wszystkim jest obecna w fanach!
Point Of No Return
Awatar użytkownika
karuus

To, że muzyka ta jest obecna w fanach to rzecz oczywista.! Poza tym nikt nie powiedział, że upadła, stwierdziliśmy tylko, że minęły lata jej świetności...- tak bym to ujęła.
Awatar użytkownika
Daniel

Post autor: Daniel »

Peter pisze:nie do końca, bo w latach 80 tych też nie wszystko było cacy, też trzeba było szukać, nie wszystko było takie miłe dla ucha i przebojowe jak Sandra, Fancy, BBB, MT, Dm, A-ha, PSB.... było wiele słabych wykonawców jak Soft cell, Human league, Jennifer Rush, Samantha Fox, Laura branigan.... którzy mieli po klika przebojów a całą resztę po prostu nudnawą. Choć odsetek tych słabych nagrań był wtedy dużo niższy.....
Wiesz Peter, nie każdy człowiek na świecie słucha tylko przesłodkich popowo-dyskotekowych kawałków.
Lata 80te to głównie muzyka Madonny, Jacksona, Georgea Michaela, Stinga, Phila Collinsa, Tiny Turner, U2, Depeche Mode, Eurythmics.
Muzyka dyskotekowa przy tych wykonawcach to muzyka niszowa.
Jeśli ktoś uważa, że lata 80te to głownie MT, Sandra i BBB - to ma naprawdę klapki na oczach :)
Awatar użytkownika
Jasmine

Post autor: Jasmine »

Ta, to spore ograniczenie.
Wykonawców było sporo, niektórzy przetrwali do dzisiaj a niektórzy już odeszli na emerytury, zapamiętać ich wszystkich byłby problem. Każdy słuchał tego co chciał i to najbardziej zapamiętał z tych czasów.
Awatar użytkownika
karuus

Ale to jest zjawisko, które możemy zaobserwować również dziś. Jest masa wykonawców, a wśród nich, rzecz jasna, można wyznaczyć tzw dominujących. Jackson, Madonna, Georg Michael, Collins, czy choćby U2 w latach 80-tych byli właśnie tymi "dominującymi". Co nie znaczy, że pozostali wykonawcy to już tandeta. To samo dotyczy współczesnej muzyki ;)
A to z kim już dana osoba utożsamia lata 80s według mnie zależy od jej upodobań. Dla jednych MT to symbol tego okresu, a inni mogą równie dobrze stwierdzić, że jest to ktoś inny...
Jedak biorąc pod uwagę to na jakim forum się znajdujemy dla Nas te czasy to przede wszystkim czas MT :D
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Danielu ale to dokładnie Ty w temacie o Fancym napisałeś, że w latach 80 tych było trzech geniuszy: Fancy, Bohlen i Cretu. :P Ja np: nie jestem zaślepiony tylko latami 80 tymi i uważam, że np: Sophie Ellis Bextor i niektóre gwiazdy dzisiejsze jak np: J. Lo mają niekiedy lepsze piosenki niż gwiazdki lat 80 tych. Nie ma więc co rozpaczać za tą dekadą. :)
Awatar użytkownika
karuus

dokładnie tak... przecież wśród dzisiejszej muzyki jest wiele na prawdę dobrych kawałków :D
Awatar użytkownika
Daniel

Post autor: Daniel »

Peter pisze:Danielu ale to dokładnie Ty w temacie o Fancym napisałeś, że w latach 80 tych było trzech geniuszy: Fancy, Bohlen i Cretu. :P
Racja, ale mi chodziło o geniuszy muzyki dyskotekowej, bo o takiej wtedy pisałem.
Nigdy nie porównuję MT do Jacksona ani CCCatch do Madonny, bo to są wykonawcy nieporównywalni.
Peter pisze:Ja np: nie jestem zaślepiony tylko latami 80 tymi i uważam, że np: Sophie Ellis Bextor i niektóre gwiazdy dzisiejsze jak np: J. Lo mają niekiedy lepsze piosenki niż gwiazdki lat 80 tych. Nie ma więc co rozpaczać za tą dekadą. :)
Zależy co się uważa za lepsze.
JLO ma zarówno fajne kawałki, jak beznadziejne, podobnie Sam Fox, ma hity i shity :)
Kim Wilde czy Kylie też mają super piosenki, jak i beznadziejne (Kylie po odejściu od SAW i zanim nagrała Spining Around śpiewała jakieś koszmary!)
Awatar użytkownika
Jasmine

Ja się trochę dziwnie czuję, bo ja dla siebie nic nie znajduję w muzyce po problemach z Us5 (moim zdaniem, od tego momentu zaczęło się robić kiepsko w muzyce, dla mnie) dla mnie teraz to nie leci nic ciekawego, już wolę takie tandety z lat 80.
Awatar użytkownika
karuus

Każdy ma własne upodobania...
Awatar użytkownika
Jasmine

No właśnie widzę, lubię muzykę do tańca, rzekomo powstaje jej mnóstwo teraz a nie ma nic dla mnie
ODPOWIEDZ