Styl Modern Talking

Dyskusja wyłącznie na temat Modern Talking.
Awatar użytkownika
Peter

Styl Modern Talking

Post autor: Peter »

Często określa się go bardzo różnie, chyba za bardzo. Można się spotkać z następującymi określeniami, ja spróbuję to bardziej uporządkować;
Euro disco - i to jest poprawne określenie, gdyż MT był pionierem tej muzyki.
Italo disco - to już nie jest dobre, bo italo to muzyka taneczna z Włoch.
Disco - to nie bardzo dobre określenie, bo typowe disco to muzyka lat 70 tych.
Euro dance - to już prędzej w odniesieniu do MT z lat 90 tych, ale chyba też nie do końca MT brzmi jak 2 Unlimited czy Masterboy.
Discopop - to nie jest chyba jakieś precyzyjne, często występujące w klasyfikacjach określenie.Ale MT pasuje pod to.
Synthpop - to ujdzie, jeżeliby tak z szerszej perspektywy określić muzykę MT jako elektroniczny pop.
New Romantic - to jest pudło, bo wczesne albumy MT zupełnie nie brzmią jak wczesne płyty OMD, DM czy Alphaville, które są klasyką gatunku.

Tak więc wydaje mi się, że styl MT to euro disco/synthpop.
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Re: Styl Modern Talking

Post autor: atlantyda ;o) »

W latach 80tych pisało się o MT,że są Królami Dyskotek co by oznaczało muzykę dyskotekową (Disco),ale jako o gatunku muzycznym to pisano ,że grają Pop.Oczywiście od roku '98 styl uległ troszeczkę zmianie (utwory jak dawniej melodyjne,łatwe i przyjemne do słuchania i tańczenia)i można spokojnie nazwać,że MT to muzyka Eurodisco/EuroPop-o ie istnieje takie okreslenie ;).Można na składankach Italo Disco znaleźć piosenki MT i to mnie dziwi.Dlaczego MT jest kojarzony z Italo Disco?
Awatar użytkownika
Peter

Tak istnieje, tyle że europop to muzyka np: Ace of base, a więc MT to nie jest to. Dlaczego MT kojarzy się z italo? Bo muzyka podobna, a wielu ludzi miesza euro disco z italo. ;)
moonwalker

Post autor: moonwalker »

No to poszukajmy czy gdzieś jest Modern Talking :wink:

http://techno.org/electronic-music-guide/
Awatar użytkownika
Peter

Ja nie znalazłem, ale fajna wyszukiwarka. ;)
Awatar użytkownika
Gasolina91

Post autor: Gasolina91 »

Styl Modern Talking to po prostu...styl Modern Talking i kropka.
:wink:
Point Of No Return
Awatar użytkownika
Jasmine

Post autor: Jasmine »

Czy to takie ważne? MT mają swój styl i już, zgadzam się z Gasoliną.
pablo

Post autor: pablo »

Ja bym byl za POPDISCO :). Ale prawda jest taka, ze Modern Talking wypracował swoje własne brzmienie, co w muzyce jest zawsze najtrudniejszą sprawą i ten sound był potem miliony razy z marnym skutkiem kopiowany. W przypadku zespołów kopiujących można wtedy co najwyżej powiedzieć - Fajne, ale brzmi jak Modern Talking. To największy komplement jaki może usłyszeć zespół. który jest kopiowany. Jeżeli ktoś mówi, że muzyka na przykład MT to caly czas te same kawalki nie ma moim zdaniem pojecia o tym, co mowi. Oczywiscie bywaja kawalki podobne, ale ja jako fan rozpoznaje wszystkie w mig. Wypracowanie wlasnego stylu jest najtrudniejsza sprawa w muzyce. Udaje sie to tylko nielicznym. I stad MT jest takim ewenementem na rynku muzycznym. Ktos, kto nie slucha na co dzien Enyi, Depeche Mode, Cesarii Evory, Vaya con Dios, Enigmy tez stwierdzi, ze te wszystkie nagrania sa podobne, ale nie ma to nic wspolnego z prawda i fani tych zespolow go zlinczuja. :) Wszystkie te zespoly maja po prostu swoj wlasny styl.
Awatar użytkownika
Gasolina91

Moj chłopak jakiś czas temu powiedział że muzyka MT, ale ta z lat 80. to nic innego jak "muzyczka która leci sobie sama z syntezatora i nie ma w niej żadnej ingerencji człowieka"
Point Of No Return
Awatar użytkownika
Jasmine

Post autor: Jasmine »

O, pierwsze słyszę :lol: A głos to od krasnoludków?
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Gasolina91 pisze:Moj chłopak jakiś czas temu powiedział że muzyka MT, ale ta z lat 80. to nic innego jak "muzyczka która leci sobie sama z syntezatora i nie ma w niej żadnej ingerencji człowieka"
Ta z lat 80tych? :lol: ...a ta z 90tych to już nie ;)
Gasolina jakiej muzy Twój uroczy chłopak słucha? :)Chyba nie symfonii bo chyba tylko to nie nagrywa się przy pomocy "wyłącznie"syntezatorów ;)
Awatar użytkownika
Gasolina91

Czego on słucha?
Skorpionsów, Guns N Roses, Queen i czegoś tam jeszcze.
Trudno, będzie musiał dopuścić do sobie taką myśl że w naszym domu MT będzie sobie lecieć :mrgreen:
Point Of No Return
Awatar użytkownika
IndependentGirl

Post autor: IndependentGirl »

To też fajnej muzyki słucha, tylko ma trochę ostrzejsze brzmienie i pewnie dlatego wydaje mu się, że w Modern Talking "nie ma żadnej ingerencji człowieka". Ciężko jest przekonać kogoś do czegoś, jeśli się za tym nie przepada i ma się takie zdanie na ten temat. Ale mam nadzieję, że to przetrwacie :D W końcu przeciwieństwa się przyciągają :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Gasolina91 pisze:Czego on słucha?
Skorpionsów, Guns N Roses, Queen i czegoś tam jeszcze.
Trudno, będzie musiał dopuścić do sobie taką myśl że w naszym domu MT będzie sobie lecieć :mrgreen:
No tak też myślałam,że pewnie słucha jakiś rockowców albo nawet metalowców ;););) To rzeczywiście dużo tłumaczy ;)-wybaczam mu :wink:
Awatar użytkownika
Adek

Post autor: Adek »

Gasolina91 pisze:Moj chłopak jakiś czas temu powiedział że muzyka MT, ale ta z lat 80. to nic innego jak "muzyczka która leci sobie sama z syntezatora i nie ma w niej żadnej ingerencji człowieka"
Fakt, muzyka syntezatorowa może nie jest zbyt ambitna, ale nie powiedziałbym,że nie ma w niej żadnego wkładu człowieka, przeciez trzeba było jakoś to wszystko w tych urządzeniach zaprogramować, żeby to jakoś sprawnie ''grało''.

Dla mnie styl MT to Bohlen Style :)
Ostatnio zmieniony śr wrz 29, 2010 23:35 przez Adek, łącznie zmieniany 2 razy.
Modern Talking.....i wszystko jasne!
Awatar użytkownika
karuus

Post autor: karuus »

hmm.. ja ubóstwiam MT, ale wyżej wymienione Queen, Guns N Roses też bardzo lubię ;) ogólnie mam raczej specyficzne zamiłowania odnośnie muzyki.. Z jednej strony Thomas, słodkie lata 80, rock&roll, a z drugiej rock, hard rock, a nawet niektóre kawałki metalu :D
no cóż, każdy ma swoje zdanie ;) zwał, jak zwał nie ma to jak 80s i MT :D ołłł jeee.! hehe 8) :D
You can win if you want.!
ODPOWIEDZ