Pytania do Thomasa / Dietera

Rozmowy na wszystkie tematy związane z Thomasem i Dieterem - także pozamuzyczne.
Awatar użytkownika
Peter

Re: Pytania do Thomasa / Dietera

Post autor: Peter »

Przecież Dieter powiedział, że BS wspomina jako stare dobre czasy kiedy wytwórnie płytowe nie żałowały pieniędzy na teledyski....
Awatar użytkownika
Jasmine

Post autor: Jasmine »

A, to nie wiedziałam, w takim razie bez pytania o BS
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

A mnie interesuje jeszcze jedna sprawa...skąd pomysł na pseudonim "Thomas Anders"?
Od czego to się zaczęło?
Dlaczego Thomas nie mógł w MT pozostać Bernd'em Weidung'iem (właściwie to jeszcze przed MT to już był "Thomas Anders):)
Dieter nie musiał wymyślać pseudonimu,pozostał przy swoim "niemieckim" nazwisku i nie przeszkodziło mu to w robieniu kariery.

I takie bym właśnie miała pytanie do Thomasa przy najbliższej nadarzającej się okazji na wywiad z nim :)
Awatar użytkownika
Jasmine

Chyba na stronie Fanclubu jest wyjaśnione że prawdziwe nazwisko było trudne do wymówienia
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Nie żeby mi ten pseudonim przeszkadzał,ale jestem ciekawa pochodzenia pomysłu.Czy jest z tym jakaś może specjalna historia związana?
Oczywiście,że "Thomas Anders" wymawia się o wiele łatwiej-np. nam Polakom,bo w Niemczech specjalnego problemu chyba wymawianie "Bernd Weidung" - nie sprawiało.
Wiem już z poprzedniego wywiadu,dlaczego Thomas używał pseudonimów tworząc nowe projekty,ale kiedy wymyślił "Thomas Anders" - wtedy nie był jeszcze znanym artystą.

Chyba,że ktoś z Was zna historię tego pseudonimu :)
Awatar użytkownika
Jasmine

Ja też się chętnie dowiem skąd pomysł :D
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Skąd? To proste: Bernd Weidung to nie brzmi zbyt medialnie. Poza tym w Niemczech sie uwaza, że to co zachodnie to lepsze, podobnie myśli Dieter Bohlen i stąd np: Steve Benson czy Ryan Simmons. To by mnie bardziej ciekawiło, skąd brał na nie wszystkie pomysły. ;)
Awatar użytkownika
mabuse89

Post autor: mabuse89 »

Peter pisze:Skąd? To proste: Bernd Weidung to nie brzmi zbyt medialnie.
Pseudonimy zazwyczaj są wymyślane z tego powodu.
Ale ja myślę, że dziewczynom chodzi o to dlaczego Bernd wybrał sobie przydomek ,,Thomas Anders''. Wiem, że Ander po niemiecku to mnie więcej na nasze ,,inny''. Także możemy sobie tłumaczyć ten pseudonim jako ,,Thomas Inny'' bądź ,,Inny Thomas'' :wink: dlaczego inny? - nie wiem, być może jak na romantycznego melancholika przystało, Bernd czuł się inny niż wszyscy.. dlaczego Thomas? tego to już naprawdę nie wiem:/
Can't you feel the groove ?
Baby, I feel it in my shoes
Can't you feel the beat ?
Babe, try and touch the beat
Awatar użytkownika
mabuse89

Post autor: mabuse89 »

PS. Pierwsza solowa płyta Thomasa ma tytuł ,,Different'' (na polski ,,Inny''). Jest to oczywiste nawiązanie do pseudonimu pana Weidunga.
Can't you feel the groove ?
Baby, I feel it in my shoes
Can't you feel the beat ?
Babe, try and touch the beat
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

No ja akurat wiem,że tytuł albumu "Different" (Inny),nawiązuje do całkowitej zmiany Thomasa Andersa po rozpadzie Modern Talking.Image i styl muzyczny.
ObrazekObrazek
Tak czytałam w jednym z polskich pism.
Do Petera,Dieter ma pseudonimy jako producent,ale w duecie z Thomasem on nie zmieniał nazwiska na bardziej zachodnie to by też pasowało pytanie do niego.
Chociaż rzeczywiście Dieter Bohlen wymawia się obcokrajowcom łatwiej aniżeli Bernd Weidung.
Oczywiście znamy tego drugiego wyłącznie jako "Thomasa Andersa" i trudno też było by mi się teraz przestawić na "Bernd'a Weidung'a" gdyby Thomas teraz zdecydował,że będzie występował pod prawdziwym nazwiskiem.
Powiem nawet,że nie pasuje mi zupełnie to nazwisko do osoby Thomasa-chyba zbyt mocne związanie z nazwiskiem artystycznym.
Nie chcę nie potrzebnie rozwijać tematu,po prostu interesuje mnie pomysł na taki pseudonim,chcę to usłyszeć od Thomasa.
Czy było kilka innych propozycji imienia i nazwiska pod którym Bernd miał by występować jako artysta.
Pointrox

Post autor: Pointrox »

atlantyda ;o) pisze:No ja akurat wiem,że tytuł albumu "Different" (Inny),nawiązuje do całkowitej zmiany Thomasa Andersa po rozpadzie Modern Talking.Image i styl muzyczny.
Ja zawsze myślałem że to od jego nazwiska - "Anders" to po niemiecku "Inny", czyli z angielskiego "Different" właśnie ;)
Awatar użytkownika
Agata

Post autor: Agata »

atlantyda ;o) pisze:A mnie interesuje jeszcze jedna sprawa...skąd pomysł na pseudonim "Thomas Anders"?
Thomas parę razy wypowiadał się w wywiadach na temat swojego pseudonimu. Gdy Bernd Wiedung zaczynał swoją karierę, uznano, że aby mógł zrobić karierę, przyda mu się jakiś pseudonim. Wówczas padła propozycja by nazwał się Anders, dlatego, że szef firmy nosił takie nazwisko i liczono na jakieś profity z tego tytułu, lepsze warunki kontraktowe. Jeśli chodzi zaś o imię Thomas, wzięło się ono z nawiązania do popularnego w latach 70. Tommiego Ohrnera, ale Bernd nie chciał nazywać się Tommy, uznał, że odpowiedniejsze będzie Thomas.
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Dzieki Agato za wzjasnienie :)
Awatar użytkownika
Jasmine

Ciekawa historia z tym pseudonimem, ja też dziękuję za wyjaśnienie :D
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Pytanie do Thomasa i Dietera - co sądzą o projekcie "Modern Talking Reloaded" .
Jest to dla mnie ważne pytanie ponieważ w głowie mi się nie mieści jak ktoś może się podszywać pod Thomasa i Dietera i śpiewać w dodatku z playbacku.
Jakie jest ich zdanie odnośnie tego "oszustwa"-sorry ale inaczej tego nie można nazwać.
Awatar użytkownika
Jasmine

O, o, o, dobre pytanie! Też bym ich o to spytała
ODPOWIEDZ